Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ministrul Justiției, precizări cu privire la declarația de avere: ‘Este greşit şi răuvoitor să se raporteze cineva doar la veniturile din salariul de deputat’

Publicat

in

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a precizat, în urma informaţiilor “tendenţioase din presă privind declaraţia de avere”, că documentul a fost completat cu respectarea strictă a legii, explicând că a menţionat veniturile obţinute în 2020, când era doar deputat, în timp ce acelea primite ca ministru şi membru al CSM vor fi trecute în declaraţia din 2022. “Este greşit şi răuvoitor să se raporteze cineva doar la veniturile din salariul de deputat, ca să susţină că veniturile nu ar justifica suma economisită, fără să ţină cont de prevederile legale privind depunerea declaraţiei de avere”, a afirmat el.

“Este de înţeles şi respect interesul public pentru veniturile politicienilor, pentru că sunt la mijloc bani publici. De aceea, este important ca fiecare politician să completeze corect şi cu onestitate declaraţiile de avere, care sunt documente publice. În momentul în care aceste declaraţii de avere sunt prezentate tendenţios şi cu rea-credinţă, nu mai este însă vorba de a sluji interesul public, ci de a-l manipula şi intoxica”, afirmă Stelian Ion.

El adaugă că face precizările “din respect pentru toţi oamenii oneşti, invadaţi de informaţii eronate şi mincinoase”.

“Declaraţia mea de avere, depusă în iunie 2021, a fost completată cu respectarea strictă a legii. Astfel, declaraţia de avere s-a completat în 2021 la rubrica «venituri» cu menţionarea sumelor obţinute în anul 2020, perioadă în care eram doar deputat, pentru că aşa mă obligă legea să declar. Între timp, am încasat venituri şi ca ministru, şi ca membru de drept al CSM. Acestea vor apărea, în mod legal, în declaraţia de avere pentru anul fiscal 2021, al cărei termen de depunere este iunie 2022”, explică el.

Lui Stelian Ion i-au ‘răsărit’ sute de mii de lei în conturi, deși veniturile ministrului Justiției au fost mai mici/ DOCUMENT

Ministrul Justiţiei menţionează că sunt şase luni de zile în care a primit şi aceste venituri, legale, pe care este obligat prin lege să le declar în 2022, nu acum.

“Aşadar, este greşit şi răuvoitor să se raporteze cineva doar la veniturile din salariul de deputat, ca să susţină că veniturile nu ar justifica suma economisită, fără să ţină cont de prevederile legale privind depunerea declaraţiei de avere”, consideră Stelian Ion.

El arată că, potrivit legii, declaraţiile de avere se întocmesc după cum urmează: în cazul veniturilor, pentru anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie. Pentru celelalte capitole din declaraţia de avere, situaţia la zi, adică la data declarării.

Ministrul citează şi Legea nr. 176/2010 art.4 alin (2): “Persoanele prevăzute de prezenta lege au obligaţia să depună sau să actualizeze declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese anual, cel mai târziu la data de 15 iunie. Declaraţiile de avere se întocmesc după cum urmează: pentru anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie, în cazul veniturilor, respectiv situaţia la data declarării pentru celelalte capitole din declaraţie”.

“Aceasta este explicaţia simplă şi legală şi pentru aşa-zisa «dispariţie» a împrumuturilor declarate în decembrie 2020. Mulţi candidaţi se împrumută pentru a putea susţine cheltuielile din campania electorală. După verificarea legalităţii cheltuielilor din campanie, în cazul în care nu sunt constatate nereguli, candidaţii îşi recuperează sumele cheltuite în campanie. În cazul meu, nu au fost constatate nereguli, astfel că mi-au fost restituite toate sumele cheltuite (sume proprii şi împrumuturi)”, subliniază Stelian Ion.

El aminteşte că în 2020 au fost atât alegeri locale, când el a candidat la Primăria Constanţa, cât şi alegeri parlamentare, la care a candidat pentru funcţia de deputat.

“În 2021, adică după depunerea declaraţiei de avere din decembrie 2020, mi s-au restituit integral sumele cheltuite în campanie şi acestea s-au regăsit în cont la data completării noii declaraţii, în iunie 2021. Precizez că am restituit în termenul contractual toate sumele primite cu titlu de împrumut, aceasta fiind explicaţia pentru «dispariţia» împrumuturilor din declaraţia de avere. Repet, cheia este tot în lege: veniturile sunt pe anul anterior (salariile din 2020), însă toate celelalte informaţii (conturi, depozite, împrumuturi etc) se completează la zi, nu trebuie să aştepte încheierea anului fiscal. Mă aşteptam să apară manipulări şi atacuri, care să bruieze toate eforturile mele ferme pentru desfiinţarea SIIJ, pentru apărarea independenţei magistraţilor şi împotriva celor care se opun reformelor. Vă îndemn să repectăm legile şi să oprim manipulările”, încheie Stelian Ion.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO | Ministrul Educației, dezamăgit de atitudinea părinților: 99% dintre părinții elevilor dintre-o școală din Capitală, împotriva testării

Publicat

in

De

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că un sondaj realizat într-o şcoală din Bucureşti a arătat că 99% dintre părinţii elevilor de acolo nu au fost de acord ca fiii şi fiicele lor să fie testaţi în şcoală pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, nici chiar cu teste realizate pe probe din salivă. În aceeaşi şcoală, mai mulţi copii decât părinţi ar fi de acord cu testarea şi chiar cu vaccinarea.

“Sunt foarte trist, că tocmai ce am aflat răspunsul la un sondaj într-o şcoală din Bucureşti în care 99% dintre părinţi au spus că nu sunt de acord cu testele, fie ele cu extract nazal, faringian sau extract din salivă. Am promis că nu o nominalizez, dar rezultatul este cert şi trist”, a declarat ministrul Educaţiei, marţi seară, la Digi 24, potrivit news.ro.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că unii dintre copii ar fi de acord cu testarea sau vaccinarea, dar părinţii lor se opun.

“În aceeaşi şcoală (…) în exemplul pe care tocmai l-am dat, în care 99% dintre părinţi au refuzat testarea, au fost mai mulţi elevi care au spus că ei ar vrea să se testeze, ba chiar să se şi vaccineze dacă ar avea acordul părinţilor. Educaţia ajută, educaţia ajută şi din această perspectivă”, a adăugat ministrul.

Potrivit lui Cîmpeanu, “dacă toţi aceia care dorim şcoala cu prezenţă fizică ne-am fi vaccinat atunci când ne puteam vaccina, atunci sunt convins că nu mai aveam această problemă”.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte numărul mic de teste realizat la nivel general în şcoli, ministrul a explicat acest aspect prin “slabă organizare”, el arătând că au fost situaţii în care nu au existat teste rapide în şcoli.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Expoziţia ‘Vaclav Havel: întâlnire cu lumea’ se va deschide vineri, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Publicat

in

De

Expoziţia “Vaclav Havel: întâlnire cu lumea”, care propune o retrospectivă a muncii lui Jiri Jiru, fotograful personal al preşedintelui Vaclav Havel din 1993 până în 2000, care l-a fotografiat pe şeful statului ceh în timpul vizitelor sale în alte state şi a documentat întâlnirile cu personalităţi importante ale lumii politice şi culturale ale vremii, se va deschide vineri, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

“În aceste fotografii îl vedem pe Havel acompaniat de Hillary Clinton şi Madeleine Albright, Regele Juan Carlos şi Regina Sofia a Spaniei, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Michael Jackson, Papa Ioan Paul al II-lea şi membrii trupei Rolling Stones. Sunt incluse şi fotografii cu viaţa de acasă. Jiru şi-a folosit camera pentru a imortaliza momente din călătoriile lui Havel în Republica Cehă, din timpul mutării şi reconstrucţiei Cetăţii din Praga, ieşiri în barurile din capitală sau sărbători alături de prieteni, în Lany”, informează Centrul Ceh, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Fotografiile din expoziţie ni-l arată pe Havel atât ca reprezentant al statului, cât şi ca om simplu.

“Publicul va putea vedea câteva dintre fotografiile surprinse de Jiru în 1994 în România, când Havel a făcut o vizită oficială la invitaţia Universităţii din Bucureşti. La ceremonia oficială, Havel a primit titlul de doctor onorific şi a ţinut un discurs în care a adresat dezamăgirile oamenilor în legătură cu evoluţia post revoluţionară”, precizează sursa citată.

Expoziţia este organizată de Ambasada Republicii Cehe, Centrul Ceh şi Bucharest Photofest şi face parte din programul festivalului internaţional de fotografie Bucharest Photofest, ce se desfăşoară între 1-10 octombrie la Bucureşti şi are ca temă centrală Rezistenţa.

Vernisajul va avea loc pe 5 octombrie, de la ora 18,00, în Sala Noua Galerie a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, informează Agerpres.ro.

Jiri Jiru este un fotograf de origine cehă care locuieşte în Praga şi Bruxelles. Pe parcursul carierei sale, a fotografiat pentru numeroase publicaţii (Time, Newsweek, Business Week, People, Fortune, The New York Times, International Herald, National Geographic, etc) şi a fost apreciat ca fotojurnalist în ţările post-socialiste.

În 1993, a devenit fotograful personal al preşedintelui Vaclav Havel. A publicat mai multe cărţi cu fotografiile sale şi a fondat o galerie de fotografie în Praga.

Pe 4 octombrie, Jiri Jiru va participa la o discuţie organizată, în condiţii de pandemie, la Centrul Ceh, începând cu ora 18,00.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend