Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja: Nu vom scăpa prea curând de dosarul cu șină

Publicat

in

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a transmis sâmbătă la postul de televiziune Digi24, că în România nu vom scăpa prea curând de dosarul cu şină, scrie news.ro

Întrebat sâmbătă, la Digi24, dacă semnează documente pe hârtie, la Ministerul Digitalizării, Sebastian Burduja a explicat că face acest lucru zilnic.

”Munţi (de documente de hârtie am semnat – n.r.). În fiecare dimineaţă aşa îmi încep ziua. Intru în acest minister şi găsesc vrafuri de documente pe care le semnez. Am semnat şi electronic, am semnat şi contractul de implementare al cloud-ului guvernamental, l-am semnat electronic, dar când vine vorba de fluxurile de documente, ministerul nu are în acest moment o platformă care să gestioneze acest flux de documente. Am pus această problemă din prima zi, cum să fii în Ministerul Digitalizării şi să plimbi hârtii toată ziua?”, a declarat Burduja.

Ministrul Digitalizării a precizat că pe termen scurt va fi pusă la dispoziţie o platformă de gestionare a documentelor.

”Trebuie făcută o platformă de gestiune a acestor documente, trasabilă, cu număr, zile la fiecare direcţie în parte. Ministerul are o soluţie destul de primitivă, pe termen scurt ne vom strădui să o punem în practică. Mi-am propus de la 1 august să o operaţionalizăm. Anterior mi-am propus şi 1 iulie. Dar problema în sine nu este doar voinţa unui ministru sau voinţa altuia, ci disponibilitatea funcţionarului public de a lucra online şi de a semna electronic aceste documente”, a subliniat Burduja.

Acesta a adăugat că nu ne vom scăpa prea curând de dosarul cu şină.

”Primesc zilnic această întrebare, când scăpăm de dosarul cu şină? Se va întâmpla lucrul acesta în ani de zile, nu se va întâmpla de azi pe mâine. Pentru cloud-ul guvernamental, migrarea a 30 de instituţii publice de nivel central, la finalul anului 2026 trebuie făcut, asta este ţinta asumată în PNRR”, a declarat Sebastian Burduja, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Liderul PSD, Marcel Ciolacu: ‘Suntem încă într-o situație dificilă din punct de vedere economic si social. Mi-e teamă că vom privi la o adevărată junglă în care cei mari și puternici vor supraviețui, iar mulți dintre cei mai mici vor dispărea’

Publicat

in

De

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat joi, la evenimentul de lansare a versiunii în limba română a ”Cartei Albe a IMM-urilor din România”, că, prin faptul că PSD se află în această coaliţie, schemele de sprijin pentru economie, populaţie şi companii, reprezintă 6% din PIB, de 3 ori mai mult decât în guvernările Orban şi Cîţu. El a mai arătat că liberalizarea a generat un jaf uriaş, cu costuri uriaşe pentru toţi, iar dacă am merge pe sloganuri de genul “trebuie să lasăm piaţa liberă să regleze singură lucrurile”, vom privi la o adevărată junglă în care cei mari şi puternici vor supravieţui, iar mulţi dintre cei mai mici vor dispărea.

”Am intrat la guvernare într-o situaţie complicată pentru România. Economia era pe marginea prăpastiei, aveam criză energetică, criză sanitară şi mari tensiuni sociale. În această situaţie, am gândit şi vom continua să gândim o abordare echilibrată pe motoarele mari de creştere economică numite Investiţii şi Consum. Investiţii mai mari înseamnă producţie mai mare – locuri de muncă mai multe – creştere economică”, a declarat preşedintele PSD în discurs.

El a arătat că ”fructele creşterii economice trebuie redistribuite mai departe către oameni prin politici publice şi prin stimuli economici pentru companii”, iar ”a proteja puterea de cumpărare a populaţiei prin indexări de venituri înseamnă a menţine un consum care să susţină în continuare mersul economiei”. 

”Suntem încă într-o situaţie dificilă din punct de vedere economic si social. Cu atât mai mult în asemenea momente, statul trebuie să fie alături de investitorul privat. Dacă am merge pe sloganuri de genul “trebuie să lasăm piaţa liberă să regleze singură lucrurile”, mi-e teamă că vom privi la o adevărată junglă în care cei mari şi puternici vor supravieţui, iar mulţi dintre cei mai mici vor dispărea. Ar însemna să ne uităm la sute de mii de companii mici şi mijlocii care ar investi mai putin deoarece există incertitudine, scade cererea, cresc costurile… Nu putem face asta, iar PSD nu o să stea niciodată cu mâinile în sân aşteptând divina intervenţie a mecanismelor invizibile ale pieţei libere”, a precizat Ciolacu.

Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, ”e suficient să ne uităm la ce s-a întămplat cu marea piaţă liberă din energie – liberalizarea a generat un jaf uriaş, cu costuri uriaşe pentru toţi!”.

”Noi considerăm că în asemenea momente trebuie să intervină statul. Şi de aceea am plafonat preţurile la gaze şi energie, atât pentru populaţie, cât şi pentru IMM-uri! În toate momentele de criză sau recesiune, din istoria îndepărtată şi până la Marea Criză din perioadă interbelică sau, mai recent, în criza din 2008-2012 şi în situaţia actuală, soluţia structurală este una singură: investiţiile publice. Investiţiile publice, investiţiile făcute de stat în infrastructură, dar şi în oameni şi companii româneşti, în capitalul uman al României”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a apreciat că ”viziunea PSD este legata de: Creşterea puternică a investiţiilor publice şi stimularea investiţiilor private prin Programele Guvernamentale şi Scheme de ajutor de stat, în valoare de peste 20 miliarde lei în 2022.

”Am două cifre mari de comunicat pentru anul acesta: cu PSD în această coaliţie, schemele de sprijin pentru economie – populaţie şi companii – reprezintă 6% din PIB, de 3 ori mai mult decât în guvernările Orban şi Cîţu. Coaliţia PSD-PNL-UDMR  a prins în buget, în acest an, 92 de miliarde lei pentru investiţii din buget, PNRR şi fonduri europene, mai mult cu 22 de miliarde de lei faţă de anul trecut (+30%). 92 miliarde lei este cea mai mare sumă alocată pentru investitii publice dupa Revolutie. Investiţiile publice au efecte de multiplicare în economie. Multiplicatorul cumulativ agregat al investiţiilor publice arată un coeficient de multiplicare între 1,5 şi 8. Adica la 1 leu investiţie publică se atrag efecte în economie de 1.5 lei pe termen scurt până la 8 lei la 5 ani de la finalizarea investiţiei, în funcţie de domeniu”, a arătat Ciolacu.

Ciolacu a menţionat că, ”dacă avem în acest an o creştere economică de 4,6 – 4,8% – acestea sunt ultimele prognoze ale Băncii Mondiale şi FMI – totul se datorează susţinerii companiilor româneşti prin scheme de sprijin diversificate şi intensificărea investiţiilor publice”.

”Aceasta este calea corectă şi aşa ne propunem să facem în continuare. Vrem să vă sprijinim, pentru că doar susţinând companiile româneşti si menţinând la cote stabile consumul intern putem spera să trecem în 2023 la o etapă nouă de dezvoltare economică a ţării”, a arătat el.

Marcel Ciolacu a afirmat că vrea să dea 2 sau 3 cifre importante pentru anul viitor: ”În 2023, mizăm pe o creştere economică de 3,7%, cifră estimată de Comisia Naţională de Prognoză (FMI prognozează 3,5-4%). Asta înseamnă un plus de circa 150 miliarde la PIB. Vrem să investim acelaşi procent din PIB în economie (6,5%-7% din PIB), iar asta înseamnă că vom obţine un plus de 10-11 miliarde lei pentru investiţii”, a spus el.

”Deci, mesajul meu este că această guvernare va continua în 2023 programele de sprijin pentru IMM-uri care produc în România; aţi văzut că avem şi ok-ul Comisiei Europene pentru acea schemă de 4 miliarde de euro. În plus, continuăm să protejăm IMM-urile prin preţ plafonat la curent şi gaze. Fiindcă noi vedem în companiile mici şi mijlocii din România, mai ales cele care produc bunuri şi servicii cu valoare adăugată mare, drept un motor al creşterii economice. Credinţa noastră, a celor din PSD, este că susţinând ţintit firme mici şi mijlocii din sectoare ecoomice vitale pentru România vom depăşi cu bine următoarele luni”, a completat Ciolacu.

Preşedintele PSD a arătat că ”toate ideile bune care au ajuns la el, din partea IMM-urilor, prin Florin Jianu, sunt retransmise direct la grupurile de lucru pe politici publice din PSD şi se tranformă în măsuri economice sau soluţii legislative”.

”Asta cred eu că înseamnă un parteneriat corect cu companiile româneşti!”, a mai spus Ciolacu în final, conform news.ro 

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Al doilea om în stat: ‘Politicienii care aleargă numai după imagine și care nu livrează lucruri concrete vor eșua’

Publicat

in

De

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat, joi, la Călăraşi, că ”dintre toate partidele româneşti, PNL este de departe partidul care a trecut cel mai bine examenul anilor de crize suprapuse”. Ea susţine că politicile liberale aduc rezultate notabile pentru România, ţara noastră fiind foarte aproape de aderarea la Spaţiul Schengen.

Alina Gorghiu a afirmat, joi, la Călăraşi, că guvernarea condusă de un premier PNL livrează rezultate în formula aceasta de Coaliţie.

”Continuitatea politicilor publice liberale aduce rezultate notabile pentru România: suntem foarte aproape de aderarea la spaţiul Schengen. Aceasta va însemna întărirea stabilităţii şi atractivităţii mediului investiţional din România, continuarea creşterii economice şi a salariilor”, a afirmat preşeintele interimar al Senatului.

Gorghiu a precizat că ”măsurile economice liberale au făcut din România un partener strategic credibil şi o zonă atractivă de relocare a investiţiilor”.   

”Dintre toate partidele româneşti, PNL este de departe partidul care a trecut cel mai bine examenul anilor de crize suprapuse. Măsurile liberale au avut continuitate şi au dat rezultate asigurând creşterea economică în ciuda crizelor suprapuse prin care a trecut ţara”, a mai adăugat Goghiu, precizând că această coaliţie ”a oferit ţării stabilitate şi prosperitate, dar este important ca ambele mari partide să aibă aceleaşi obiective”.

”PNL doreşte prosperitatea României şi a românilor, dar uneori am avut impresia că alt partid are ca prioritate prosperitatea stângii”, a mai afirmat Gorghiu.

Ea a adăugat că ţara trece prin crize suprapuse. 

”Politicienii care aleargă numai după imagine şi care nu livrează lucruri concrete vor eşua”, a mai afirmat preşedintele Senatului, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend