Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ministrul Dan Vîlceanu: ‘Avem un sistem de pensii care trebui reformat. Există o întreagă discuție și nemulțumire legată de pensiile speciale’

Publicat

in

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat că fiecare cetățean ar trebui să aleagă modul în care va primi banii din Pilonul 2 de pensii. Acesta a mai precizat că ”Reforma pensiilor este un lucru de care avem nevoie în România. Există foarte multe inechități”.

Eu sunt un susţinător al Pilonului 2 de pensii şi trebuie să repetăm de foarte multe ori pentru ca şi pensionarii să ştie – pentru că au fost intoxicaţi în ultimii ani de multe ori că se iau bani de la Pilonul 1 şi se duc la Pilonul 2 şi acolo, nu ştiu, sunt unii care se ocupă, nu-s banii voştri. Ba nu, sunt chiar banii voştri şi, faţă de Pilonul 1, banii de la Pilonul 2 poţi să îi laşi şi moştenire, că-s chiar ai tăi. La Pilonul 1 contribui şi nu ştii cât mai poţi să te bucuri de ce ai contribuit, dar la Pilonul 2 îţi rămân ţie şi familii tale.

Şi cred că asta e important: oamenii să ştie, pentru că sunt convins că dacă ar şti lucrurile astea şi le-am spune mai des am vedea un grad de susţinere mult mai mare în rândul populaţiei pentru Pilonul 2 de pensii. În momentul de faţă nu este o lege care să reglementeze cum se plătesc banii din Pilonul 2. Când va exista această lege, acolo vom vedea dacă iei toţi banii odată sau dacă ei sunt daţi lunar. Până la urmă, din punctul meu de vedere, ar trebui să laşi la alegerea fiecărui cetăţean care a contribuit cum doreşte să primească banii din Pilonul 2„, a afirmat Vîlceanu.

Potrivit acestuia, nu există condiţionalităţi impuse de Comisia Europeană în PNRR în privinţa pensiilor şi salariilor, dar există un prag de 9,4% din PIB pentru bugetul pensiilor şi există obligativitatea de a se face reforma pensiilor.

Avem un sistem de pensii care trebui reformat. Am văzut tot felul de discuţii legate de faptul că în UE media cheltuielilor cu pensiile este la 12-13% (din PIB – n. r.) şi în România este acest angajament în PNRR de 9,4%. Este important totuşi să adăugăm încă o cifră la această informaţie: faptul că nivelul de încasări în acele ţări care au 12% sau 13% cheltuieli cu pensiile este undeva la 40-45%.

În România suntem puţin peste 30%, deci, când ai 40-45% încasări îţi permiţi să ai buget de pensii de 12-13%. Când ai 30% încasări, nu poţi să ai tot 12-13%, pentru că asta ar însemna că peste o treime din buget îl dai pe pensii şi atât – şi ştiţi foarte bine că de exemplu cheltuielile cu salariile sunt şi mai mari în sistemul public şi asta ar însemna că o să ajungem să plătim doar salarii şi pensii. Oricum, din informaţiile pe care le am eu, sunt undeva între 22 şi 23% din PIB cheltuielile cu asistenţa socială din România anul trecut, deci din punctul ăsta de vedere avem o problemă.

Iar în ceea ce priveşte Pilonul 2, el a fost gândit tocmai pentru a ajuta pensionarii – e o reformă a sistemului de pensii – ca pe lângă ce primesc de la Pilonul I să mai primească o sumă şi de la Pilonul 2, astfel încât să ajungă la o pensie decentă măcar, dacă nu o pensie bună. (…) Reforma pensiilor este un lucru de care avem nevoie în România. Există foarte multe inechităţi, există o întreagă discuţie şi nemulţumire legată de pensiile speciale şi nu cred că este cineva în România care să spună că nu este nevoie de o reformă a pensiilor„, a menţionat şeful de la MIPE, conform agerpres.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

ACTUAL

Date de la ora 10:00. În ultimele 24 de ore au fost raportate 7.595 de noi cazuri de coronavirus

Publicat

in

De

Grupul de Comunicare Strategică vine cu noi date referitoare la pandemia de coronavirus.

Potrivit GCS, în ultimele 24 de ore au fost raportate 7.595 de noi cazuri de coronavirus și 28 de decese.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 16 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 7.595 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 28  de decese. Nu sunt raportate decese anterioare. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

ACTUAL

A apărut o nouă tabără în interiorul PNL: Liberalii autentici. ‘Nu poți rămâne în PNL și să te comporți ca și cum nimic nu s-a întâmplat și să speri că electoratul va uita’

Publicat

in

De

Situație tot mai tensionată în interiorul PNL! Fostul prefect de Argeș Emanuel Soare și-a anunțat demisia din partid. Acesta a acuzat actuala conducere a organizației PNL Argeș că se comportă ”complet nestatutar”. 

După trei ani de la intrarea mea în politică alături de PNL, am decis să DEMISIONEZ din funcția de Prim-Vicepreședinte și din calitatea de membru al PNL.

Mi-a fost foarte greu să iau această demisie și mă despart de PNL cu sufletul apăsat. Am convins peste 70.000 de argeșeni să ne voteze în campania pentru alegerile locale, arătând că suntem oameni serioși, loiali principiilor și valorilor liberale care au construit România modernă. Am arătat că suntem singura opțiune pentru mai bine în fața unei guvernări locale de stânga, complet neperformantă.

Din păcate, noua conducere a PNL Argeș, impusă complet nestatutar, calcă în picioare toate principiile democrației și moralității politice. Nu comunică cu membrii activi, nu se consultă cu organizațiile în stabilirea noilor birouri de conducere, înlătură toate persoanele care au promovat idei împotriva politicilor PSD și aduce persoane care nu au nici măcar calitatea de membru PNL sau sunt din alte județe în componența noului Birou Politic Județean.

Sunt alături de toți liberalii autentici care mai sunt, încă, în PNL, le înțeleg frustrarea și nemulțumirile și îi invit să reflecteze asupra noii orientări pesediste promovate de noua conducere a PNL și să ia, de urgență, decizia pe care o consideră corectă față de ei înșiși, față de credințele lor și față de electoratul de dreapta, liberal.

În condițiile actuale, nu poți rămâne în PNL și să te comporți ca și cum nimic nu s-a întâmplat și să speri că electoratul va uita și va mai vota vreodată PNL”, a scris Emanuel Soare pe Facebook.

Vezi și:

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend