Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu: Guvernanții vor trebui să facă eforturi suplimentare, astfel încât fiecare cetățean să simtă că nu este singur

Publicat

in

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a transmis în mesajul de final de an că în 2023 va fi nevoie de eforturi suplimentare din partea guvernanţilor, astfel încât fiecare cetăţean să simtă că nu este singur, să îşi recapete încrederea că tot ceea ce facem se va îndrepta către continuarea lucrurilor bune începute în acest an.

„Am traversat un 2022 în care bucuriile, dar şi încercările au făcut parte din viaţa noastră, un an în care ne-am pus priceperea şi cunoştinţele în a face din societatea în care trăim un loc mai bun. Am ajuns însă în momentul în care trebuie să ne gândim la viitor. În 2023 va fi nevoie de eforturi suplimentare din partea noastră, a guvernanţilor, astfel încât fiecare cetăţean să simtă că nu este singur, să îşi recapete încrederea că tot ceea ce facem se va îndrepta către continuarea lucrurilor bune începute în acest an”, se arată în mesajul ministrului, publicat pe site-ul Ministerului Culturii.

Referindu-se la activitatea instituţiei pe care o conduce, Romaşcanu a arătat că a existat o readaptare a activităţilor culturale după perioada de pandemie, dar au apărut şi provocări noi, în contextul războiului din Ucraina.

„Lăsăm în urmă un alt an complicat, plin de provocări, care a reprezentat însă şi un pas important către normalitatea aşteptată după doi ani de pandemie. După această perioadă în care activităţile culturale au fost puternic afectate, ne-am readaptat, iar operatorii culturali au dat publicului noi spectacole şi evenimente, lansări şi vernisaje, la nivelul atât de mult aşteptat. În acelaşi timp, ne-am confruntat şi cu o serie de consecinţe neaşteptate ale războiului nedrept din Ucraina, am sprijinit artiştii ucraineni, am deschis casele şi inimile pentru cei încercaţi. Din aceste motive şi nu numai, mulţumim industriei culturale pentru răbdare şi profesionalism, dar şi tuturor românilor pentru entuziasmul cu care au întâmpinat ceea ce artiştii şi oamenii de cultură le-au oferit”, a adăugat Lucian Romaşcanu, conform AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Alocații majorate începând cu luna aceasta! Cu cât vor primi, în plus, părinții

Publicat

in

sursa foto:  romaniatv.net

    Alexandra Pătrașcu, redactor

  • 07.02.2023

Alocațiile pentru copii s-au majorat la începul acestui an cu aproape 14%, valoarea inflației anunțate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru 2022. Primele alocații mărite vor intra pe carduri chiar de miercuri, 8 februarie 2023

Începând din această lună, alocațiile pentru copii vor avea următoarele valori:

  • 683 de lei – pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);
  • 277 de lei – pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);
  • 683 de lei – pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.

COMENTEAZĂ

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ministrul Marcel Boloș, după transmiterea declarațiilor de cheltuieli din ianuarie: ‘Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 miliarde de euro și tragem să salvăm până la ultimul cent pe care îl putem obține’

Publicat

in

Astfel, Autoritatea de Management a Programului Operațional Infrastructură Mare a transmis declarații de cheltuieli în valoare de 104 milioane euro, Autoritatea de Management a Programului Operațional Competitivitate – 21 milioane euro, Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional – 52 milioane euro și Autoritatea de Management a Programului Operațional Capacitate Administrativă – 7 milioane euro.

„Ne-am asumat că vom aduce anul acesta rata de absorbție cât mai aproape de 100%, fără să ne permitem să acceptăm mai puțin de 95%. Începutul ne face să fim optimiști că vom reuși ceea ce ne-am propus, după ce am senat în 30 de zile peste 600 contracte de finanțare, în valoare de aprox. 257 milioane euro. Ele se adaugă celor peste 2.300 semnate anul trecut. Cel mai important este că impactul proiectelor pe care le finanțăm prin aceste programe operaționale se regăsește atât în economie, prin sprijinul pe care l-am acordat mediului de afaceri, cât și în calitatea vieții din mediile rural și urban, prin investițiile în infrastructura de transport, în extinderea rețelelor de apă și apă uzată, în energie verde sau în domenii precum educație sau sănătate”, a precizat ministrul Marcel Boloș.

În ceea ce privește execuția Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, până la această dată, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanțări și rambursări, aferente programelor finanțate din FESI (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit și Afaceri Maritime) și din FEAD (POAD) se situează la aprox. 26,1 miliarde euro (6,2 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent, din care 180 milioane euro în anul 2023), ceea ce reprezintă aprox. 74% din alocarea UE aferentă acestor programe.

Peste 15.000 de contracte cu beneficiarii

În plus, s-au rambursat de către Comisia Europeană aprox. 12,55 miliarde euro pentru plăți directe în agricultură (1,86 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent).

Autoritățile de management au semnat 15.358 contracte de finanțare  cu beneficiarii, cu o valoare totală de aprox. 47,4 miliarde euro, iar plățile totale către beneficiari în cadrul contractelor semnate însumează aprox. 20,1 miliarde euro.

Sumele solicitate Comisiei Europene sunt de aprox. 16,9 miliarde euro (5,02 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent). Din acestea, CE a efectuat rambursări de aprox. 14,94 miliarde euro: 4,4 miliarde euro de la începutul anului 2022, din care 180 milioane euro în anul 2023.

Până în prezent, în cadrul exercițiului financiar 2014-2020 nu au fost dezangajate sume aferente programelor operaționale, întrucât valoarea aplicațiilor de plată transmise CE a acoperit necesarul de cheltuieli, se arată în comunicatul transmis de MIPE.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend