Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ministrul Apărării a făcut anunțul: Un rezervist poate câştiga circa 3.000 de lei în perioada în care face instrucţie

Publicat

in

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a susținut luni seara la un post de televiziune că un rezervist în perioada în care face instrucţie, poate câştiga circa 3.000 de lei. Dîncu a precizat că dorește ca în 4-5 ani armata să aducă 10.000 de voluntari prin acest program, scrie news.ro

„Avem două sisteme de voluntariat, este, credem, una din soluţiile viitoare pentru resursa activă din zona rezervei umane pentru apărarea României. Unul este cel de rezervişti voluntari, aceştia fac un stagiu de pregătire în jur de trei sau patru luni de zile şi apoi primesc o indemnizaţie, de exemplu, pentru perioada când sunt la instruire, înainte prin prima lege – noi am modificat această lege acum – era destul de mică, undeva în jur de 1.500 de lei era aceasta”, a declarat Vasile Dîncu, luni seară, la Digi 24.

El a menţionat că indemnizaţia era foarte mică pentru perioada când nu sunt mobilizaţi rezerviştii.

„În acest moment, undeva în jur de 3.000 de lei poate să câştige un rezervist în perioada în care face instrucţie şi o sumă destul de importantă, cred că undeva în jur de 1.500 de lei, plus alte drepturi pe care le pot obţine, de exemplu asigurări de sănătate, care sunt foarte importante. Ca un efect aş putea să spun următorul lucru: am avut anul acesta o rezervă de locuri neocupate de anul trecut, din 2021, de 444 de locuri pentru rezervişti şi avem în acest moment 1.400 de dosare. Deci a devenit mult mai atractivă şi vom putea alege cel puţin acest număr care ne trebuiau pentru perioada anului trecut”, a arătat ministrul Apărării.

El a explicat că există şi un alt tip de voluntariat, pentru cei între 18 şi 35 de ani, care vor să facă stagiul militar voluntar.

„Aceştia pot să facă un stagiu şi după aceea rămân cu această pregătire, în timpul stagiului pot să primească o indemnizaţie, nu am stabilit încă acest lucru, suntem în studiu, suntem cu un proiect de lege pe care îl vom lansa săptămânile viitoare, au şi diferite drepturi, beneficiază de pregătire militară şi evident că au o cale directă în care se pot angaja apoi în zona soldaţilor profesionişti. (…) În viitorii 4-5 ani ne gândim să aducem în zona aceasta de rezervă activă a Armatei în jur de 10.000 de voluntari pe această cale şi credem că vom reuşi să facem acest lucru pentru că şi aceste situaţii, situaţia asta din Ucraina şi această nesiguranţă a noastră pe foarte mulţi i-a incitat nu numai să-şi ia paşapoarte, ci pe unii i-a incitat să facă pregătire militară pentru că li s-a activat şi sentimentul patriotic”, a susţinut Dîncu, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Boris Johnson îl avertizează pe Emmanuel Mmacron: ‘Orice tentatvă de a soluționa conflitul acum nu va face decât să cauzeze o instabilitate de durată și să-i dea lui Putin dreptul de a manipula țările suverane și piețele internaționale veșnic’

Publicat

in

De

Boris Johnson, prim-ministrul Regatului Unit, l-a avertizat pe preşedintele francez Emmanuel Mmacron împotriva tentaţiei unei soluţii negociate ”acum” în Ucraina, cu Vladimir Putin.

Cei doi lideri ”au convenit”, într-o reuniune în marja summitului G7 din Bavaria, că ”este vorba despre un moment critic al evoluţiei conflictului şi că este posibil să fie răsturnat cursul războiului”, anunţă un purtător de cuvânt al Guvernului britanic.

Ei s-au pus de acord ”să consolideze” susţinerea militară a Ucrainei, precizează el.

Premierul a subliniat că orice tentatvă de a soluţiona conflitul acum nu va face decât să cauzeze o instabilitate de durată şi să-i dea lui Putin dreptul de a manipula ţările suverane şi pieţele internaţionale veşnic”, declară purtătorul de cuvânt.

Spre deosebire de Emmanuel Macron, Boris Johnson refuză orice dialog cu preşedintele rus Vladimir Putin, pe care l-a catalogat drept ”dictator” după invazia Ucrainei, la 24 februarie.

Într-un interviu acordat presei britanice, Boris Johnson îndeamnă Occidentul să poarte la summitul G7, urmat de un summit NATO, la Madrid, ”discuţii cu adevărat, cu adevărat sincere” pe tema implicaţiilor războiului şi sancţiunilor asupra inflaţiei, cu scopul de a ”proteja unitatea” afişată până în prezent.

Va exista, în mod realist, o anumită oboseală în rândul populaţiilor şi claselor politice”, estimează el, recunoscând o ”anumită anxietate” în acest subiect, potrivit news.ro.

Vezi și:

SUA, Regatul Unit, Canada și Japonia îi dau cea mai dură lovitură lui Vladimir Putin! Boris Johnson: ‘Aceste măsuri vor lovi în mod direct oligarhii ruși și vor ataca inima mașinii de război a lui Putin’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Generalul Ioan Talpeș, fostul șef al SIE: ‘În majoritatea situațiilor, cetățenii care luptă pentru un loc în parlament sau orice altă poziție politică în stat caută să se apropie de servicii’

Publicat

in

De

Generalul Ioan Talpeș, fostul șef al Serviciului de Informații Externe (SIE), a vorbit despre explicațiile date de directorului SRI, Eduard Hellvig, cu privire la apariția în presă a draftului Legilor Securității Naționale.

„La ora actuală avem un statut de aliat. Cum merge colaborarea între aliați dacă tu ai niște lucruri care la ceilalți sunt secrete, cum ar fi subordonarea vis a vis de parlament. Eu vă spun că nu a fost niciunul din comisii la vremea aia în cadrul serviciului”, a declarat Ioan Talpeș.

Întrebat ce e bine ce e rău cu aceste legi, fostul șef SIE a spus: „categoric trebuiau refăcute, erau depășite de situația României. O să spun alte lucruri: această chestiune nu se face altcumva decât atunci când se pornește, că va urma un scandal. Este constituită o echipă, cu mai mult cu cât facem parte dintr-o formațiune internațională, să vadă cum e la ceilalți să meargă în condiții bune. Dar de fiecare dată există diferențe”.

„Vă garantez că în majoritatea situațiilor cetățenii care luptă pentru un loc în parlament sau orice altă poziție politică în stat caută să se apropie de servicii. Una este a controla și alta este să îți dai seama că acești șefi operează în conformitate cu interesele statului”, a mai spus Talpeș.

„Eu am fost unul dintre cei care l-au promovat pe Maior, dar cel care a fost un student eminent. De unde să știu eu cum a evoluat…”, a comentat fostul șef SIE, la Realitatea PLUS.

Vezi și:

Miron Mitrea, despre legile securității naționale: ‘Încă avem oameni bolnavi de securism. Este un scandal care poate ralia rapid toată societatea împotriva cuiva’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend