Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: ‘Un an dificil, foarte complicat, cu multe provocări. De multe ori fără weekend și sărbători, printr-o muncă asiduă, zi de zi’

Publicat

in

Anul 2022 a fost unul dificil, cu multe provocări, cu secetă pedologică şi preţuri la inputuri „greu de stăpânit”, afirmă ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Nu am promis, dar am făcut tot ce trebuia! Un an dificil, foarte complicat, cu multe provocări, în care seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga ţară, cu preţuri la inputuri greu de stăpânit. De multe ori fără weekend şi sărbători, printr-o muncă asiduă, zi de zi, uneori şi noaptea, s-a reuşit: acordarea libertăţii către fermieri să-şi valorifice culturile afectate de seceta pedologică în scopul obţinerii furajelor, fără să piardă subvenţia; obţinerea derogării de la CE cu privire la perioada de retenţie în sectorul zootehnic, ajutor atât de necesar sectorului greu încercat în acest an; primirea acceptului Comisiei de a acorda subvenţia în avans în cuantum de 70-85%”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Astfel, a subliniat el, 1,3 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor pentru a-şi face la timp lucrările necesare pentru pregătirea producţiei următoare.

De asemenea, potrivit ministrului, anul acesta a fost adoptat Planul Naţional de Irigaţii şi Desecări 2023 – 2027, în valoare de 1,5 miliarde euro, suma de 395,4 milioane lei, prevăzută în 2022 pentru investiţiile în sistemele de irigaţii a fost cheltuită în totalitate, a fost realizat în întregime a Programul de investiţii privind combaterea grindinei şi stimularea precipitaţiilor, a fost lansat Programului de 3X Subvenţia, de care deja beneficiază peste 800 de fermieri, au fost puse în practică Programele de sprijin Rural Invest şi AGRO IMM Invest, 941 de fermieri accesând credite garantate de stat în valoare totală de aproximativ un miliard de lei, a fost semnată o Convenţie cu fondurile de garantare şi instituţiile bancare pentru acordarea de credite cu garanţii de stat sectorului zootehnic, asigurând finanţare avantajoasă fermierilor să îşi constituie stocurile de furaje până la noua recoltă şi a fost aprobată schema de ajutor de stat pentru susţinerea procesării în ţară a materiei prime – Granturi de până la 500.000 euro pentru sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor şi grăsimilor, a produselor lactate şi a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă.

Petre Daea a mai semnalat că anul acesta au fost acordate microgranturi în domeniul agroalimentar în valoare totală de 49 milioane euro, a fost repornită Casa de Comerţ Unirea, au demarat programele de susţinere a crescătorilor de porci şi păsări, proiecte uitate în sertarul nepăsării în perioada 2020-202, au fost acordate ajutoarele excepţionale în sectoarele vegetal şi zootehnic, au fost lansate programele de sprijin pentru zona montană, care s-au materializat prin semnarea unui număr de 165 de contracte, respectiv 68 pe programul lapte, 81 pe programul fructe şi 16 pentru construirea de stâne, a fost lansată la nivel naţional campania de promovare a consumului de produse româneşti „Produs românesc – bun pentru tine, bine pentru fiecare”, prin care, lună de lună întâlnim consumatorul cu produsele româneşti în cadrul târgurilor şi pieţelor volante, a fost elaborat şi publicat un ghid al bunelor practici agricole în domeniul vegetal, a fost definitivat şi transmis în data de 18 octombrie către Comisia Europeană a Planului Naţional Strategic 2023-2027 – Strategia agricolă a României, prin care investim în agricultură şi dezvoltare rurală 15.8 miliarde de euro, iar în data de 7 decembrie Comisia Europeană a validat PNS.

Ministrul Agriculturii mai menţionează în bilanţul prezentat pe pagina de socializare: aprobarea cadrului general de implementare a intervenţiilor specifice dezvoltării rurale şi al celor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din Planul Naţional Strategic 2023-2027; demararea Caravenei Cunoaşterii PNS, pentru ca acest document programatic să fie cunoscut în detaliu de către toţi cei interesaţi, asigurându-ne că în conturile fermierilor vor ajunge toate fondurile alocate, aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultură şi Pescuit 2021-2027, în valoare de peste 232 milioane de euro; acordarea despăgubirilor către fermierii ale căror culturi de toamnă au fost afectate de seceta pedologică din acest an; virarea integrală în conturile fermierilor a sumelor cuvenite pentru toate programele derulate de MADR, respectiv tomata şi alte legume, struguri de masă, usturoi românesc şi cartof, dar şi cele pentru susţinerea raselor autohtone Bazna şi Mangaliţa; adoptarea Programului Tomata 2023, pentru a da ocazia celor care vor să continue Programul de susţinere a producţiei de tomate în spaţii protejate sau celor care vor să acceseze pentru prima dată acest program să-şi pregătească din timp planul de acţiune, informează agerpres.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Francezii vor aplica un plan urias de supraveghere a maselor

Publicat

in

Proiectul se va derula pe perioada Olimpiadei, de anul viitor. Insa asociatiile pentru drepturile omului spun ca noua lege va permanentiza puteri sporite ale autoritatilor in raport cu cetateanul, in sensul demararii unui program urias de supraveghere, pe baza inteligentei artificiale. Este pentru prima data in istoria Frantei sau a Europei cand se recurge la un astfel de sistem de supraveghere colectiva. Noua lege a trecut de Senatul Frantei, iar acum va intra la vot in camera inferioara a legislativului francez. Cum e posibil sa incalce drepturile fundamentale aceasta noua lege citeste aici https://smartfuture.ro/supravegherea-in-perioada-olimpiadei-din-franta-denuntata-de-activistii-pentru-libertati-civile/

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Spitalul Militar Central acţionat în instanţă de familia unui fost deputat! Se cer daune de 1 milion de euro

Publicat

in

Soţia şi copiii fostului parlamentar buzoian Nicolae-Sebastian-Valentin Radu (PSD), decedat în luna decembrie a anului 2020, a dat în judecată Spitalul Militar Central din Bucureşti cerând daune morale de 1 milion de euro, dar şi 40.000 de euro cheltuieli cu transferul fostului deputat la o unitate sanitară din Germania, unde pacientul a ajuns cu septicemie cauzată de contractarea unor infecţii intraspitaliceşti.

Soţia şi cei doi copii ai fostului deputat buzoian au decis să acţioneze în instanţă Spitalul Militar Central din Bucureşti.

“După doi ani şi patru luni de la deznodământul tragic, furia simţită la acel moment s-a transformat în dorinţa acută de dreptate. Această situaţie nefastă a prezenţei infecţiilor nosocomiale se cunoaşte şi se muşamalizează, lăsând la voia întâmplării pe toţi cei care suferă o intervenţie chirurgicală în Spitalul Militar Central. Cred în dreptul la informare justă şi sper ca acţiunea mea să genereze o diferenţă pozitivă spre binele tuturor, astfel încât nimeni să nu mai sufere de pe urma pierderii celor dragi. Cred în dreptate şi în justiţie”, a declarant, pentru News.ro, soţia deputatului buzoian Diana Radu.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 în luna septembrie a anului 2022.

La termenul din 29 noiembrie instanţa a încuviinţat proba cu înscrisuri şi a pus în vedere Spitalului Militar Central să depună dosarul complet al pacientului Radu Nicolae-Sebastian-Valentin care să includă neapărat şi o serie de documente care să ateste îndeplinirea obligaţiilor de depistare, identificare şi raportare a infecţiilor asociate asistenţei medicale precum şi dovezi privind implementarea măsurilor de limitare ale acestora.

De asemenea, s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale şi s-a admis solicitarea de audiere a trei medici care l-au tratat pe Sebastian Radu, respectiv dr. Dan Corneci, dr. Carciumaru Bogdan si dr. Paduraru Tudor Alexandru.

Sebastian Radu a fost transferat la Spitalul Militar Central din Capitală în data de 14 noiembrie 2020, după ce, fiind depistat pozitiv COVID-19, s-a simţit tot mai rău la Spitalul Judeţean Buzău unde fusese internat iniţial.

La Bucureşti, deşi testele de coronavirus au devenit negative, starea sa de sănătate era tot mai gravă.

În 6 decembrie, la solicitarea soţiei, Sebastian Radu a fost transferat la un spital în Germania, unde a decedat pe data de 9 decembrie. Pacientul a ajuns cu septicemie cauzată de contractarea unor infecţii intraspitaliceşti.

Următorul termen în procesul aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 este în data de 2 mai 2023, scrie news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend