Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ministerul Muncii: 853.465 de persoane cu dizabilităţi, înregistrate la finele lunii iunie

Avatar

Publicat

in

Numărul total de persoane cu dizabilităţi din România era, la finele lunii iunie 2020, de 853.465, rata acestora la populaţia României fiind de 3,85%, conform datelor centralizate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Din totalul persoanelor cu dizabilităţi, 97,96% (836.074 persoane) se aflau în îngrijirea familiilor şi/sau trăiau independent (neinstituţionalizate) şi 2,04% (17.391 persoane) se aflau în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi (instituţionalizate) coordonate de MMPS prin Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Claudiu Florică și Dinu Pescariu SCAPĂ de dosarul Microsoft: faptele s-au PRESCRIS! Judecătorii confiscă 22 de milioane de euro

Faţă de rata de 3,85% persoane cu dizabilităţi la 100 de locuitori, calculată la nivelul României, regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia şi de Nord-Vest înregistrau cele mai mari rate, respectiv 4,93%, 4,37% şi 4,22%.

Pe judeţe/municipii, numărul cel mai mare de persoane cu dizabilităţi se înregistra în municipiul Bucureşti (72.811 persoane), urmat de judeţul Prahova (38.061 persoane), iar cel mai mic număr se înregistrează în judeţul Covasna (6.371 persoane).

Conform Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, republicată, tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

Din centralizarea datelor pe grupe de vârstă a rezultat că 53,23% erau persoane între 18 şi 64 ani (417.221 persoane) şi 46,77% aveau peste 65 ani (366.619 persoane).

Numărul persoanelor cu handicap grav reprezenta 39,95% din total (faţă de 39,39% la 30 iunie 2019), cele cu handicap accentuat 48,65% (faţă de 49,39% la 30 iunie 2019) iar cele cu handicap mediu şi uşor 11,40% (faţă de 11,22% la 30 iunie 2019).

Numărul instituţiilor publice de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi la finele lunii iunie 2020 era de 506 (499 la 30 iunie 2019), dintre care: 448 rezidenţiale (435 la 30 iunie 2019) şi 58 nerezidenţiale – de zi (64 la 30 iunie 2019).

Citește și: Ludovic Orban critică Ungaria și Polonia în privința respectării statului de drept: ‘Trebuie să își retragă vetoul împotriva acestor două decizii majore’

Aproximativ două treimi (62,72%) dintre instituţiile rezidenţiale publice pentru persoanele adulte cu dizabilităţi erau centre de îngrijire şi asistenţă (30,58%), având 6.693 de beneficiari, şi locuinţe protejate (32,14%), având 1.038 de beneficiari. Aceştia reprezentau 44,45% din numărul total de 17.391 persoane aflate în instituţiile rezidenţiale.

Un număr semnificativ de beneficiari exista şi în cele 56 de centre de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică, respectiv 5.206 persoane (29,94%).

Din cele 448 instituţii publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, 92 erau centre cu peste 50 de beneficiari. Aceste centre se află în proces de restructurare, subliniază reprezentanţii MMPS.

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi (“International Day of People with Disability”) este marcată, anual, la 3 decembrie cu scopul de a promova şi implementa programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru aceste categorii sociale defavorizate, potrivit site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), www.un.org.

Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că, în prezent, peste un miliard de oameni, circa 15% din populaţia lumii trăieşte cu anumite forme de dizabilitate, 80% dintre aceştia provenind din ţările în curs de dezvoltare, iar 50% neavând acces la sistemul de îngrijire medicală. Potrivit datelor statistice, mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilităţi sunt copii, iar probabilitatea ca aceştia să se confrunte cu violenţa este de patru ori mai mare decât în rândul copiilor fără probleme.

Se estimează, totodată, că 46% dintre persoanele peste 60 de ani sunt persoane cu dizabilităţi. Una din cinci femei este susceptibilă să experimenteze dizabilităţi în viaţa ei, în timp ce unul din fiecare zece copii este un copil cu dizabilităţi. Persoanele cu dizabilităţi din lume sunt printre cele mai afectate de COVID-19.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Clubul de fotbal Sepsi OSK l-a transferat pe funaşul slovac Branislav Ninaj

Avatar

Publicat

in

De

Clubul de fotbal Sepsi OSK l-a transferat, joi, pe fundaşul slovac Branislav Ninaj, care a semnat un contract valabil doi ani şi jumătate, anunţă gruparea din Sfântu Gheorghe pe un site de socializare, anunță AGERPRES.

“Sepsi OSK s-a întărit cu un nou jucător cu experienţă, în persoana lui Branislav Ninaj. Fundaşul central slovac, în vârstă de 26 de ani, a semnat un contract valabil pe doi ani şi jumătate cu clubul nostru, cu opţiune de prelungire. Noul nostru jucător a strâns 20 de selecţii pentru naţionala U21 a Slovaciei şi 3 pentru prima reprezentativă. Îi urăm mult succes lui Branislav alături de Sepsi OSK”, se menţionează pe pagina oficială de Facebook a clubului covăsnean.

Citește și: USR-PLUS face implozie: ‘Să-ți fie rușine, Claudiu Năsui. Și?’/ Adversarul lui Clotilde Armand, scos din joc pentru un angajament cu Securitatea!

În cariera sa de până acum, fotbalistul slovac a evoluat pentru formaţiile Slovan Bratislava, KSC Lokeren, MSK Zilina, Osmanlispor şi ultima oară la Fortuna Sittard.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Va fi dezvoltat un nou vaccin anti-COVID! Cine îl produce și când va fi disponibil

Avatar

Publicat

in

De

Italia va avea gata un vaccin anti-Covid, produs de compania farmaceutică ReiThera, începând cu luna septembrie.

Potrivit Agenţiei Italiene a Medicamentelor (AIFA), din această toamnă va fi posibilă administrarea a câtorva milioane de doze din acest vaccin.

Președintele Agenţiei Italiene a Medicamentelor , Giorgio Palau, a anunţat într-un interviu televizat că „este posibilă administrarea a câtorva milioane de doze ale vaccinului dezvoltat de Reithera începând din septembrie”, relatează EFE, citată de Agerpres. Potrivit acestuia, la acestea se vor adăuga alte 200 de milioane de doze de vaccin pe care Italia le-a comandat de la alte companii farmaceutice, a căror livrare a fost întârziată.

Pentru ca vaccinul de la Reithera să fie disponibil, a precizat Palau, „avem nevoie de câteva luni în plus pentru că faza 1 de abia a fost încheiată, iar la fazele 2-3 vor participa zeci de mii de persoane.

Din acest motiv, acest vaccin „nu este util în această fază critică, dar cu siguranţă va fi mai târziu”, a explicat el. De asemenea, „avem o companie italiană capabilă să realizeze alte aporturi”, a precizat Palau. Italia a anunţat marţi că va investi 81 de milioane de euro pentru dezvoltarea acestui vaccin.

Citește și:

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, s-a sucit! Ce declara când era în Opoziție: Fac parte dintr-un partid care se delimitează ferm de colaboratori ai fostului regim

Super veste pentru români! Această categorie de salariați ar putea ieși la pensie mai devreme

Ușor-ușor, se confirmă informația publicată de Bugetul.ro! Ministrul de Interne îi taie atribuțiile lui Bogdan Despescu

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend