Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Ministerul Justiției se apără: ‘Instituția nu a majorat şi nu poate majora prin ordin ministerial salariile şi pensiile’

Publicat

in

Ministerul Justiţiei (MJ) precizează că nu poate majora prin ordin salariile şi pensiile, în domeniu fiind operate modificări doar în urma unor decizii definitive ale instanţelor. „Soluţia pentru rezolvarea problemei este o lege a salarizării în sistemul judiciar”, arată reprezentanţii ministerului.

„MJ nu a majorat şi nu poate majora prin ordin ministerial salariile şi pensiile. Salariile şi pensiile în plată sunt stabilite prin legi adoptate succesiv în ultimii 10 ani. Din păcate, aceste legi sunt necorelate şi au dat naştere la numeroase litigii între salariaţi din multe familii ocupaţionale şi Guvern, inclusiv în domeniul Justiţiei. Consecinţa acestor necorelări a fost apariţia a sute de decizii definitive pronunţate instanţe, inclusiv ICCJ, care au impus cu obligativitatea interpretării definitive aplicarea unui coeficient salarial în întreaga familie ocupaţională Justiţie”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni seară, de Ministerul Justiţiei, informează NEWS.RO, cu privire la VRS (valoarea de referinţă sectorială) 605.

Conform sursei citate, inclusiv Curtea Constituţională a fost sesizată şi s-a pronunţat în acest sens.

„MJ nu poate ignora aplicarea unei hotarâri judecătoreşti definitive care i se adresează obligatoriu. Neaplicarea cu bună ştiinţă a unei astfel de hotărâri ar fi pedepsită de lege. Aceste hotărâri definitive, făcând aplicarea legilor în vigoare, au impus emiterea ordinului ministerial care nu face altceva decât să prescrie ordonatorilor secundari şi terţiari aplicarea legilor aşa cum au fost ele interpretate prin hotărâri definitive, inclusiv ale ICCJ şi ale CCR. La rândul lor, instanţele nu au majorat salariile prin decizii, ci au făcut o corectă aplicare a reglementărilor în ansamblu. De aceea, dacă există o problemă, ea rezidă în necorelările legislative”, adaugă reprezentanţii ministerului.

MJ precizează că a procedat la emiterea acestui ordin pe baza prevederilor legii bugetului de stat, prin care i s-au alocat fonduri în acest sens. În acest fel, MJ a evitat plata unor sume majorate de dobânzi, penalităţi, cheltuieli judiciare şi de executare silită.

Conform sursei citate, fondurile alocate au fost de aproximativ 80 de milioane. În 2021, când nu s-a procedat în acest fel, fondurile cheltuite au fost sensibil mai mari, din cauza acestor cheltuieli colaterale, de sute de milioane.

„Soluţia pentru rezolvarea problemei este o lege a salarizării în sistemul judiciar, a puterii judecătoreşti”, a adăugat Ministerul Justiţiei.

Reprezentanţii ministeului au arătat că OUG 20/2016 a introdus în sistemul ocupaţional justiţie un nou VRS, de 605 lei, dar limitat numai la o clasă din familia ocupaţională, respectiv la serviciile de probaţiune.

„Această prevedere a condus la declanşarea unor valuri de procese, motivate de faptul că drepturile salariale ale altor clase din aceeaşi familie ocupaţională, Justiţie, sunt greşit calculate”, au adăugat aceştia.

Potrivit MJ, prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 794/2016 s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a art.31 alin.(11) din OUG nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016 şi s-a reţinut că „nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare care trebuie să includă şi drepturile stabilite sau recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive sau irevocabile/definitive urmează să se stabilească prin raportare la aceeaşi funcţie, grad, gradaţie, vechime în muncă şi în specialitate, aceleaşi condiţii de studii, din cadrul întregii categorii profesionale, respectiv familii ocupaţionale, indiferent de instituţia sau autoritatea publică”. Pe scurt, CCR a stabilit implicit că VRS 605 trebuie extins la toată familia ocupaţională Justiţie.

De asemenea, arată reprezentanţii ministerului, prin Decizia nr. 55/2021 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei s-a stabilit că VRS 605 vizează pe toţi ordonatorii principali de credite din sistemul judiciar. Decizia a dezlegat cauza privind examinarea sesizării formulate de Curtea de Apel Piteşti – Secţia I civilă în Dosarul nr. 757/90/2020 în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile, în considerarea căreia, „analiza jurisprudenţei naţionale relevă, (…) că deja au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive, care au recunoscut dreptul magistraţilor la o indemnizaţie calculată pe baza valorii de referinţă sectorială de 605,225 lei, incidentă în cadrul familiei ocupaţionale Justiţie şi care îi vizează pe toţi ordonatorii principali de credite din acest sistem”.

Ce spune ministrul Cătălin Predoiu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit TV, despre majorările de salarii şi pensii din justiţie, că ”avem de lucrat la calitatea legiferării”, el precizând că ministerul nu majorează salariile ci este vorba despre legi care au fost date de-a lungul timpului şi care au produs mii de procese în sistem. Ministrul a arătat că este nevoie să se uniformizele modul în care este aplicată legea, la toate categoriile, fiind nevoie de o lege a salarizării unitare în sistemul judiciar, şi a explicat că diferenţele apărute în pensiile magistraţilor au ca explicaţie tot această necorelare legislativă. ”E un carusel care nu se mai termină, cineva trebuia să spună stop, dacă e ceva de corectat, trebuie făcut prin lege”, a arătat Predoiu.

”Ministerul Justiţiei nu a majorat şi nu poate majora salariile şi pensiile în plată”, a spus ministrul, precizând că este majorări sunt prevăzute în legi adoptate de-a lungul anilor, care cuprind necorelări care au declanşat un val de procese între o parte dintre angajaţi şi Guvern, respectiv Ministerul Justiţiei.

Cătălin Predoiu a arătat că este vorba de sute sau chiar mii de decizii ale instanţelor, inclusiv la nivelul ÎCCJ, care au corelat legile de salarizare, şi care ”sunt obligatorii, ele stabilind corelaţiile pe care legea ar trebui să le facă între clase şi subclase”.

De unde a plecat problema

Ministrul a arătat că problema a plecat de la o Ordonanţă de Urgenţă din 2016, care a stabilit un nou sistem de referinţă sectorială pentru o subclasă, şi anume sistemul de probaţiuni, iar această majorare de 20% a produs un val de procese care s-au produs de-a lungul anilor.

El a mai afirmat că CCR a stabilit că venitul de referinţă sectorial trebuie aplicat tuturor subclaselor ocupaţionale din justiţie, iar ceea ce a făcut ministerul a fost să aplice corect legea.

Care este soluția

Potrivit ministrului, este nevoie de o lege a salarizării unitară.

”Cu fiecare zi în care nu intervenim, acest proces se poate propaga”, a spus Predoiu, arătând că este nevoie să se uniformizele modul în care este aplicată legea, la toate categoriile.

”Am propus şi voi veni în Guvern cu un memorandum care să reglemetze această situaţie. (..) Nu este singura anomalie din sistem, am primit peste o mie de memorii de la instanţe, de la grefieri, de la asociaţiile magistraţilor”, a arătat Predoiu, precizând că ”fenomenul începe în anii 2002 -2003.

Ministrul a criticat şi afirmaţiile potrivit cărora magistraţii ar fi de vină pentru această situaţia sau că sunt lacomi. ”Este o concluzie superficială, concluzia este că legea trebuie aplicată pentru toată lumea. E un carusel care nu se mai termină, cineva trebuia să spună stop, dacă e ceva de corectat, trebuie făcut prin lege”.

Cătălin Predoiu a declarat că aici este vorba şi despre ”calitatea legiferării” şi a menţionat că în Parlament ”avem de lucrat la calitatea legiferării”.

”Când din Parlament ies legi necorelate, apare calea pentru procese şi tensiuni inerente între categorii de salariaţi”, a spus el.

Predoiu a mai afirmat că şi în cazul pensiilor din sistemul de justiţie, care sunt pensii ocupaţionale, s-a ajuns la situaţii de pensii în plată mai mari decât salariul, tot din cauza calculului acestor algoritmi”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Comisia Europeană ar putea accepta rediscutarea PNRR-urilor pentru ca țările să investească în surse alternative de energie – Europa FM

Publicat

in

De

După ce Ungaria s-a opus impunerii embargoului pe petrolul rusesc în Uniunea Europeană, Comisia Europeană ar putea accepta rediscutarea planurilor de redresare și reziliență (PNRR-urile naționale) astfel încât statele membre să poată investi în surse alternative de energie, au precizat pentru Europa FM surse diplomatice.

Conducte de gazeFoto: AGERPRES

Într-un document care ar urma să fie adoptat miercuri, Comisia Europeană îndeamnă statele membre UE să-și intensifice pregătirile pentru „o întreruperea completă a aprovizionării cu gaze rusești”, luând în considerare măsuri de urgență, cum ar fi un plafon temporar la prețurile gazelor, scrie Euractiv.

Surse diplomatice au explicat pentru Europa FM că, în vederea redirecționării unor investiții în infrastructură energetică, Comisia Europeană ar putea accepta redeschiderea PNRR-urilor pentru toate țările interesate.

“Va fi disponibil un pachet de câteva miliarde de euro, iar el va fi anunțat numai de ce se ajunge la un acord unanim”, au explicat sursele Europa FM.

În schimb, modificările în PNRR uri nu vor fi posibile și la alte capitole.

După ce Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze către Polonia și Bulgaria, în aprilie, Comisia le cere statelor membre UE să se pregătească pentru un „șoc de aprovizionare” la scară largă.

Uniunea Europeană a anunțat în 4 mai cel de al șaselea său pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează și stoparea importurilor de petrol, într-un mod ordonat, în următoarele șase luni, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Premierul Viktor Orban și miniștri ai cabinetului său au declarat în mod repetat că se opun unei interdicții asupra importului de petrol și gaze naturale din Rusia, citând dependența puternică a economiei ungare de acestea.

CITEȘTE ȘI: Europa își reface stocurile de gaze pentru iarnă. Costurile ar putea fi cu 40 de miliarde de euro mai mari față de anul trecut

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

O femeie de 44 de ani a fost arestată pentru tentativă de omor după ce şi-a rănit concubinul cu un cuţit

Publicat

in

De

O femeie în vârstă de 44 de ani, din comuna Ghimpaţi, a fost arestată preventiv pentru tentativă de omor după ce, pe fondul consumului de alcool, în timp ce se afla la domiciliu, l-ar fi rănit cu un cuţit pe concubinul său, în abdomen, potrivit Agerpres.

„Poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Ghimpaţi au fost sesizaţi prin 112 de către un bărbat, de 43 de ani, din comuna Ghimpaţi, judeţul Giurgiu, cu privire la faptul că a fost rănit de către concubina sa, cu un cuţit. În baza sesizării, la faţa locului s-au deplasat poliţiştii, care au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, bărbatul în cauză fiind transportat la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. Din primele cercetări, a reieşit faptul că o femeie, de 44 de ani, din comuna Ghimpaţi, judeţul Giurgiu, pe fondul consumului de alcool, în timp ce se afla la domiciliu, l-ar fi rănit, cu un cuţit, în zona abdomenului, pe concubinul său”, se arată într-un comunicat de presă, emis marţi, de IPJ Giurgiu.

În urma cercetărilor efectuate de către poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, pe baza probatoriului administrat, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu femeia în cauză a fost reţinută, pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor, iar instanţa de judecată a dispus faţă de aceasta măsura arestării preventive, pentru 30 de zile.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend