Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ministerul Justiției, noi justificări despre majorarea salariilor magistraților și implicit a pensiilor speciale: Au fost sute de decizii în instanță pentru necorelări ale legilor / Care este impactul bugetar al creșterilor

Publicat

in

Ministerul Justiției aduce noi clarificări privind majorarea salariilor magistraților și implicit a pensiilor speciale, susținând că necorelarea legilor adoptate succesiv în ultimii 10 ani, prin care sunt stabilite salariile și pensiile în sistem, a dus la sute de decizii definitive pronunțate de instanțe în favoarea magistraților. Ministerul Justiției mai spune că pentru aceste majorări prin bugetul de stat s-au alocat aproximativ 80 de milioane de lei, iar în 2021, când nu s-a procedat în acest fel, s-au cheltuit sute de milioane de lei, incluzând dobânzi, penalități, cheltuieli judiciare și de executare silită, în urma proceselor deschise de magistrați.

Salariile magistraților vor crește din nou, după ce a fost majorată de la 465 la 605 lei Valoarea Sectorială de Referinţă (VSR) – indicele în baza căruia se calculează acestea. Astfel, vor cește și pensiile speciale, pentru că acestea sunt raportate la drepturile salariale aflate în plată.

Ministerul Justiției a transmis, luni seară, noi clarificări, spunând că salariile și pensiile în plată sunt stabilite prin legi adoptate succesiv în ultimii 10 ani., iar aceste legi sunt necorelate și au dat naștere la numeroase litigii între salariați din multe familii ocupaționale și Guvern, inclusiv în domeniul Justiției.

 • „Consecința acestor necorelări a fost apariția a sute de decizii definitive pronunțate de instanțe, inclusiv ICCJ, care au impus cu obligativitatea interpretării definitive aplicarea unui coeficient salarial în întreaga familie ocupațională Justiție. Inclusiv CCR a fost sesizată și s-a pronunțat în acest sens.
 • MJ nu poate ignora aplicarea unei hotarâri judecătorești definitive care i se adresează obligatoriu. Neaplicarea cu bună știință a unei astfel de hotărâri ar fi pedepsită de lege”, susține Ministerul Justiției.

Instituția condusă de Cătășin Predoiu mai spune că aceste hotărâri definitive „au impus emiterea ordinului ministerial care nu face altceva decât să prescrie ordonatorilor secundari și terțiari aplicarea legilor așa cum au fost ele interpretate prin hotărâri definitive, inclusiv ale ICCJ și ale CCR”.

Ministerul Justiției afirmă că pentru aceste majorări prin bugetul de stat s-au alocat aproximativ 80 de milioane de lei:

 • „La rândul lor, instanțele, nu au majorat salariile prin decizii, ci au făcut o corectă aplicare a reglementărilor în ansamblu. De aceea, dacă există o problemă, ea rezidă în necorelările legislative.
 • MJ a procedat la emiterea acestui ordin pe baza prevederilor legii bugetului de stat, prin care i s-au alocat fonduri în acest sens. În acest fel, MJ a evitat plata unor sume majorate de dobânzi, penalități, cheltuieli judiciare și de executare silită.
 • (Fondurile alocate au fost de aproximativ 80 milioane lei. În 2021, când nu s-a procedat în acest fel, fondurile cheltuite au fost sensibil mai mari, din cauza acestor cheltuieli colaterale, de sute de milioane)”.

Ministerul Justiției mai arată că soluția pentru rezolvarea problemei este o lege a salarizării unitare în sistemul judiciar, a puterii judecătorești și enumeră decii ale CCR și ICCJ privind salariile magistraților.

 • „OUG 20/2016 a introdus în sistemul ocupațional justiție un nou VRS, de 605 lei, dar limitat numai la o clasă din familia ocupațională, respectiv la serviciile de probațiune.
 • Această prevedere a condus la declanșarea unor valuri de procese, motivate de faptul că drepturile salariale ale altor clase din aceeași familie ocupațională, Justiție, sunt greșit calculate.
 • Prin Decizia Curții Constituționale nr. 794/2016 s-a admis excepția de neconstituționalitate a art.31 alin.(11) din OUG nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, și s-a reținut că „nivelul maxim al salariului de bază/indemnizației de încadrare care trebuie să includă și drepturile stabilite sau recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive sau irevocabile/definitive urmează să se stabilească prin raportare la aceeași funcție, grad, gradație, vechime în muncă și în specialitate, aceleași condiții de studii, din cadrul întregii categorii profesionale, respectiv familii ocupaționale, indiferent de instituția sau autoritatea publică”. Pe scurt, CCR a stabilit implicit că VRS 605 trebuie extins la toată familia ocupațională Justiție.
 • De asemenea, prin Decizia nr. 55/2021 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei s-a stabilit că VRS 605 vizează pe toți ordonatorii principali de credite din sistemul judiciar. Decizia a dezlegat cauza privind examinarea sesizării formulate de Curtea de Apel Piteşti – Secţia I civilă în Dosarul nr. 757/90/2020 în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile, în considerarea căreia, „analiza jurisprudenţei naţionale relevă, (…) că deja au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive, care au recunoscut dreptul magistraţilor la o indemnizaţie calculată pe baza valorii de referinţă sectorială de 605,225 lei, incidentă în cadrul familiei ocupaţionale „Justiţie” şi care îi vizează pe toţi ordonatorii principali de credite din acest sistem”.

Ce salarii au acum magistrații

La acest moment, salariul mediu net în sistemul judiciar (judecători, procurori, grefieri, personal conex, consilieri probațiune) este de 8.765,5 lei.

Care este salariul mediu net pentru fiecare categorie, înainte de majorarea valorii de referință:

 • Judecător 13.369 lei
 • Procuror 13.473 lei
 • Grefier 5.232 lei
 • Personal conex 2.988 lei
 • Consilieri probațiune 4.985 lei

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO Soldaţi NATO au fost răniţi în ciocnirile din Kosovo cu protestatarii sârbi, anunţă KFOR

Publicat

in

În jur de 25 de soldaţi ai forţelor NATO de menţinere a păcii care apărau trei primării din nordul Kosovo au fost răniţi luni în ciocniri cu protestatari sârbi, în timp ce preşedintele Serbiei a plasat armata la cel mai înalt nivel de alertă pentru luptă, relatează News.ro citând Reuters.

Ciocniri între protestatarii sârbi și forțele de ordine în nordul KosovoFoto: AFP / AFP / Profimedia

„În timp ce contracarau cele mai active elemente ale mulţimii, mai mulţi soldaţi din contingentul KFOR italian şi maghiar au fost ţinta unor atacuri neprovocate şi au suferit răni traumatice, cu fracturi şi arsuri, din cauza exploziei unor dispozitive incendiare”, a detaliat într-un comunicat KFOR, misiunea de menţinere a păcii condusă de NATO în Kosovo, condamnând violenţele.

Televiziunea de stat sârbă RTS a citat Ministerul sârb al Apărării, care a declarat că doi sârbi au fost răniţi în confruntări.

Preşedinta kosovară, Vjosa Osmani, l-a acuzat pe omologul sârb Aleksandar Vucic de destabilizarea Kosovo. „Structuri ilegale sârbe transformate în bande criminale au atacat poliţia kosovară, ofiţeri KFOR (de menţinere a păcii) şi jurnalişti. Cei care execută ordinele lui Vucic de a destabiliza nordul Kosovo trebuie să răspundă în faţa justiţiei”, a scris Osmani pe Twitter.

De unde au pornit noile tensiuni

Situaţia a devenit tot mai tensionată după ce primari de etnie albaneză au preluat funcţia în zona majoritar sârbă din nordul Kosovo în urma unor alegeri pe care sârbii le-au boicotat – o acţiune care a determinat SUA şi aliaţii săi să facă reproşuri, vineri, Pristinei.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic, care este comandantul-şef al forţelor armate sârbe, a ridicat gradul de alertă pentru luptă al armatei la cel mai înalt nivel, a declarat jurnaliştilor ministrul apărării, Milos Vucevic. „Acest lucru implică faptul că şeful Statului Major General al forţelor armate sârbe a emis instrucţiuni suplimentare pentru desfăşurarea unităţilor armatei în poziţii specifice, desemnate”, a declarat Vucevic, fără a da detalii.

Sârbii, care sunt majoritari în nordul Kosovo, nu au acceptat niciodată declaraţia de independenţă faţă de Serbia din 2008 şi văd încă Belgradul ca fiind capitala lor, la mai bine de două decenii de la revolta albanezilor din Kosovo împotriva regimului represiv sârb.

Etnicii albanezi reprezintă peste 90% din populaţia întregului Kosovo, dar sârbii din nord au cerut de mult timp punerea în aplicare a unui acord negociat de UE în 2013 pentru crearea unei asociaţii de municipalităţi autonome în zona lor.

Ciocniri între protestatarii sârbi și forțele de ordine în nordul Kosovo (Foto: Erkin Keci / AFP / Profimedia)

Sârbii au refuzat să participe la alegerile locale din aprilie, iar candidaţii de etnie albaneză au câştigat primăriile din patru municipalităţi cu majoritate sârbă – inclusiv Mitrovica de Nord, unde nu au fost raportate incidente luni – cu o prezenţă la vot de 3,5%.

Sârbii cer guvernului kosovar să înlăture primarii de etnie albaneză de la primării şi să permită administraţiilor locale finanţate de Belgrad să-şi reia activitatea.

Vineri, trei din cei patru primari de etnie albaneză au fost escortaţi în birourile lor de către poliţie, care a fost lovită cu pietre, iar autorităţille au răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii.

Confruntări violente în mai multe orașe

În Zvecan, unul dintre oraşele unde luni s-au înregistrat violenţe, poliţia kosovară – al cărei personal este format din etnici albanezi, după ce sârbii au părăsit forţele de ordine anul trecut – a pulverizat gaze iritante pentru a respinge o mulţime de sârbi care au trecut de o baricadă de securitate şi au încercat să intre cu forţa în clădirea municipalităţii, au relatat martorii.

Protestatarii sârbi din Zvecan au aruncat cu gaze lacrimogene şi grenade paralizante asupra soldaţilor NATO. De asemenea, sârbii s-au ciocnit cu poliţia din Zvecan şi au vopsit vehiculele NATO cu litera „Z”, făcând referire la semnul rusesc folosit în războiul din Ucraina.

În Leposavic, în apropiere de graniţa cu Serbia, trupele americane de menţinere a păcii în echipament antirevoltă au plasat sârmă ghimpată în jurul primăriei pentru a o proteja de sute de sârbi furioşi.

Mai târziu în cursul zilei, protestatarii au aruncat cu ouă asupra unei maşini parcate aparţinând noului primar din Leposavic.

Forţele de menţinere a păcii ale NATO au blocat, de asemenea, primăria din Zubin Potok pentru a o proteja de sârbii locali furioşi, au declarat martorii.

Igor Simic, adjunctul şefului Listei Sârbe, cel mai mare partid sârb din Kosovo susţinut de Belgrad, l-a acuzat pe premierul kosovar Albin Kurti că alimentează tensiunile din nord.

„Noi suntem interesaţi de pace. Albanezii care locuiesc aici sunt interesaţi de pace şi doar el (Kurti) vrea să creeze haos”, a declarat Simic reporterilor din Zvecan.

SUA au făcut reproșuri Pristinei

Statele Unite şi aliaţii lor, care au susţinut puternic independenţa Kosovo, au făcut reproşuri, vineri, Pristinei, afirmând că impunerea primarilor în zonele cu majoritate sârbă fără sprijin popular subminează eforturile de normalizare a relaţiilor.

Kurti a apărat poziţia Pristinei, scriind pe Twitter, după o convorbire telefonică avută în weekend cu şeful politicii externe a Uniunii Europene: „Am subliniat că primarii aleşi vor oferi servicii tuturor cetăţenilor”.

Ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, a declarat pentru RTS că „nu este posibil să existe primari care nu au fost aleşi de sârbi în municipalităţile cu majoritate sârbă”.

Ambasadorul american în Kosovo, Jeffrey Hovenier, a declarat reporterilor după o întâlnire cu Albin Kurti: „Suntem îngrijoraţi de relatările de astăzi în legătură cu violenţe împotriva unor proprietăţi oficiale. Am văzut imagini cu graffiti scrise pe maşinile KFOR şi pe maşinile de poliţie, am auzit despre atacuri asupra jurnaliştilor, condamnăm acest lucru, nu este un răspuns adecvat”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Reguli noi pentru rețelele sociale: Twitter va fi interzisă în UE dacă nu combate ‘dezinformarea’

Publicat

in

Reţeaua de socializare Twitter riscă să fie interzisă în UE dacă nu aplică normele europene privind combaterea dezinformării, a avertizat luni ministrul francez al tranziţiei digitale, Jean-Noel Barrot, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

„Dacă Twitter nu se conformează normelor noastre va fi interzisă, în caz de recidivă, în Uniunea Europeană”, a spus ministrul francez într-un interviu acordat postului de radio public France Info.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend