Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a semnat 29 noi contracte cu beneficiarii POIM

Publicat

in

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a semnat, în decembrie, 29 de proiecte în valoare de aproape 307 milioane de lei, cu beneficiarii Programului Operaţional Infrastructură mare (POIM), destinate combaterii pandemiei în şcoli şi spitale, îmbunătăţirii eficienţei energetice sau dezvoltării infrastructurii de apă şi canalizare.

„Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Infrastructură Mare 2014 – 2020, a asigurat, în luna decembrie, semnarea a 29 noi contracte de finanţare cu beneficiarii POIM, având o valoare totală de 306.759.680 lei. Proiectele pentru care s-au semnat contractele vizează cu precădere măsuri de sprijin financiar pentru combaterea pandemiei în şcoli şi spitale, dar şi îmbunătăţirea eficienţei energetice sau dezvoltarea infrastructurii de apă şi canalizare”, se precizează într-un comunicat al MIPE transmis joi AGERPRES.

Potrivit documentului citat, pe parcursul anului 2021, instituţia a semnat 307 contracte de finanţare cu beneficiarii Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, în valoare totală de 12,4 miliarde de lei.

Un număr de 235 contracte, în valoare de 2,7 miliarde lei, au fost aferente axei prioritare 9 – Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, 8 contracte, în valoare de 7,4 miliarde lei, aferente axei prioritare 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor, 22 contracte, în valoare de 750 milioane lei, aferente axei prioritare 6 – Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon şi 42 contracte, în valoare 1,5 miliarde lei, aferente altor axe prioritare POIM, potrivit Agerpres.ro.

„Le mulţumim beneficiarilor noştri pentru munca lor din acest an, dar şi echipei Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare pentru efortul şi implicarea în gestionarea proiectelor derulate”, a declarat Cristian Roman, secretar de stat în MIPE, citat în comunicat.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Noul preşedinte Ferdinand Marcos Jr. a depus jurământul ca preşedinte al Filipinelor

Publicat

in

De

Fiul fostului dictator filipinez Ferdinand Marcos a depus jurământul ca preşedinte joi, marcând mai multe decenii de eforturi ale familiei sale de a se restabili la cârma ţării după ce a fost înlăturată de la putere de o revoltă populară în 1986, relatează France Presse.

Marcos Jr. a depus jurământul în cadrul unei ceremonii publice la Muzeul Naţional din Manila, în faţa a sute de demnitari locali şi străini, inclusiv vicepreşedintele chinez Wang Qishan, potrivit Agerpres.

Ferdinand „Bongbong” Marcos Jr., în vârstă de 64 de ani şi care a câştigat alegerile de luna trecută printr-o victorie zdrobitoare, îi succede lui Rodrigo Duterte, faimos la nivel internaţional pentru războiul său letal împotriva drogurilor.

Peste 15.000 de poliţişti, soldaţi şi membri ai gărzilor de coastă au fost desfăşuraţi în capitală pentru inaugurare.

Ultimele încercări de a-l descalifica pe Marcos Jr. din alegeri şi a-l împiedica să preia funcţia au fost respinse de Curtea Supremă în urmă cu câteva zile.

În timp ce creşterea preţurilor comprimă o economie deja devastată de COVID-19, Marcos Jr. a făcut din combaterea inflaţiei, relansarea creşterii economice şi creşterea producţiei de alimente principalele sale priorităţi.

El a luat iniţiativa de a se numi singur secretar al agriculturii pentru a realiza reforma acestui sector afectat de numeroase probleme.

Însă el a dat puţine detalii despre modul în care intenţionează să-şi atingă obiectivele şi nici indicii despre stilul său de guvernare, după ce a evitat în mare măsură interviurile cu mass-media.

El nu şi-a ascuns admiraţia pentru tatăl său şi modul în care administra ţara, descriind perioada ca pe o epocă de aur pentru Filipine, ceea ce a stârnit temeri că ar dori un regim similar.

Comentatorul pro-Duterte Rigoberto Tiglao a scris recent că este optimist cu privire la un „boom economic” sub Marcos Jr., subliniind prezenţa „universitarilor realizaţi” în echipa economică a noului preşedinte şi sprijinul „magnaţilor puternici” care vor putea consilia şi oferi sprijin financiar.

Marcos Jr. a fost adus la putere printr-o campanie masivă de dezinformare pe reţelele sociale, înfăţişându-i familia într-o lumină favorabilă şi ignorând corupţia şi violările drepturilor omului comise în timpul guvernării de 20 de ani a tatălui său, notează AFP.

Alianţa cu fiica lui Duterte, Sara, care a obţinut funcţia de vicepreşedinte, a fost esenţială pentru succesul lui Marcos Jr., şi de asemenea soţia sa, Louise.

Totodată, Marcos Jr. s-a angajat să apere drepturile Filipinelor asupra Mării Chinei de Sud, pe care Beijingul o revendică aproape în totalitate.

Spre deosebire de predecesorul său, care s-a îndepărtat din Statele Unite pentru a se apropia de China, Marcos Jr. a indicat că va urmări o relaţie mai echilibrată cu cele două superputeri.

El a declarat luna trecută că va adopta o politică externă pe principiul „prieteni ai tuturor, duşmani ai nimănui”, dar a insistat că va respecta o decizie internaţională împotriva Beijingului asupra Mării Chinei de Sud, bogată în resurse.

Deşi a susţinut războiul lui Duterte împotriva drogurilor, care a ucis mii de oameni, majoritatea săraci, este puţin probabil să-l pună în practică într-un mod atât de agresiv, mai comentează France Presse.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ministerul rus al Apărării anunță retragerea din Insula Șerpilor. Ce motiv invocă

Publicat

in

De

Armata rusă a anunțat joi că s-a retras de pe Insula Șerpilor, o poziție strategică din Marea Neagră cucerită de Moscova și care a fost bombardată ucraineană în ultimele săptămâni, potrivit AFP.

Insula Serpilor este fortificata puternic de rusiFoto: Twitter

„La 30 iunie, în semn de bunăvoință, forțele armate ruse și-au îndeplinit obiectivele stabilite pe Insula Șerpilor și și-au retras garnizoana acolo”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, spunând că această mișcare ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina.

Știre în curs de actualizare

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend