Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Militarii ucraineni continuă să reziste în oţelăria Azovstal din Mariupol, după evacuarea civililor

Publicat

in

Militarii ucraineni din interiorul oţelăriei Azovstal, din oraşul portuar Mariupol (sud-estul Ucrainei) asediat de forţele Moscovei, continuă să reziste atacurilor ruseşti după ce sâmbătă s-a reuşit evacuarea tuturor femeilor, copiilor şi vârstnicilor care îşi găsiseră refugiu în acest uriaş complex industrial, informează duminică portalul Ukrinform, citat de EFE.

atac asupra otelariei AzovstalFoto: Captura video

Trupele ruse şi-au intensificat în ultimele ore atacurile asupra combinatului siderurgic însă, spun surse ucrainene, în timpul nopţii militarii ucraineni au reuşit să le respingă din nou, scrie EFE, preluată de Agerpres

De când vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a informat sâmbătă că s-a încheiat evacuarea civililor refugiaţi la Azovstal, există temerea că trupele ruse vor da asaltul final cu scopul – potrivit Kievului – de a organiza o defilare în Mariupol care să coincidă cu Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, care va fi marcată luni, 9 mai.

Şi agenţia AFP scrie că ultimii luptători ucraineni din Azovstal continuă să reziste, în pofida faptului că au tot mai puţine muniţii şi hrană şi că sunt nevoiţi să supravieţuiască în condiţii extreme.

Detalii despre viaţa din interiorul combinatului şi despre luptele în curs de desfăşurare au fost oferite de Evghenia Tîtarenko, infirmieră militară, al cărei soţ, membru al regimentului Azov, şi camarazi de-ai săi se află în continuare în complex.

„Numeroşi militari sunt în stare gravă. Sunt răniţi şi nu au medicamente”, explică Evghenia, care a reuşit să păstreze legătura cu apropiaţii săi din interior. „Duc lipsă de hrană şi de apă”, adaugă ea.

„Mă voi lupta până la capăt”, îi scrie soţul ei, Mihailo, într-un SMS văzut de AFP.

De mai multe săptămâni, Mariupol este aproape în întregime sub controlul ruşilor. Doar uriaşa oţelărie Azovstal nu a fost deocamdată cucerită de armata rusă, care o bombardează fără încetare.

„Luptătorii şi-au luat deja rămas bun de la soţiile lor. Unul dintre ei i-a spus soţiei: ‘Nu plânge, ne vom întoarce acasă atunci când va veni vremea: vii sau morţi'”, povesteşte Evghenia, în vârstă de 34 de ani. După părerea ei, posiblitatea ca luptătorii ucraineni să fie evacuaţi din combinat este foarte redusă.

Infirmiera ucraineană descrie o situaţie haotică în interiorul tunelurilor uzinei, cu soldaţi luptând printre civili şi cadavre prin labirintul de galerii subterane ce datează din epoca sovietică.

Morţii au fost băgaţi în saci de plastic şi se descompun în lipsa unui sistem de refrigerare. Dar membrii regimentului Azov nu vor cu niciun chip să cadă în mâinile forţelor ruse.

„Aproape peste tot, transportă cadavrele cu ei. Merită să fie evacuaţi, cei care au rămas în viaţă, răniţii şi morţii”, explică ea.

Evghenia a fugit din Mariupol încă din 24 februarie, ziua declanşării invaziei ruse, când acest mare oraş portuar din sud era deja bombardat. Cu două zile înainte se căsătorise cu Mihailo, şi el tot infirmier militar, care şi-a îndemnat soţia însărcinată să fugă din oraş încă de la primele lupte.

Apoi, alţi infirmieri au construit un spital improvizat în interiorul vastului complex metalurgic Azovstal, după ce ruşii au vizat spitalele din oraş, spune Daviti Suleimanaşvili, un georgian care este membru al regimentului Azov. Acest batalion a fost creat în 2014, la începutul conflictului împotriva proruşilor din Donbas (est), de către militari de extremă dreaptă, iar apoi a fost integrat rapid în Garda naţională ucraineană.

Daviti spune că a fost tratat în acest spital improvizat în martie după ce a fost rănit de un obuz de tanc în timpul unei lupte de stradă în Mariupol. Piciorul stâng i-a fost amputat.

„Este foarte greu să te vindeci în aceste condiţii”, a declarat el prin telefon pentru AFP, descriind lipsa de instalaţii sanitare de bază, de echipament medical şi de încălzire.

Daviti a fost evacuat din Azovstal pe calea aerului, într-un scenariu demn de filmele de la Hollywood: trei elicoptere ucrainene au reuşit să evite rachetele ruse pentru a transporta mai mulţi răniţi. „A fost un miracol. N-am văzut asta decât în filme!”, povesteşte el.

Însă în pofida ororilor de la combinatul Azovstal, unii găsesc insuportabil să se afle afară, notează AFP.

Rolana Bondarenko, o femeie în vârstă de 54 de ani, are circa 12 prieteni printre membrii regimentului Azov care se află în continuare în combinat. Împreună cu fiul ei, Rolana a fost una dintre primele persoane care s-au alăturat batalionului Azov în 2014. De atunci, Rolana a aflat că băiatul ei a fost ucis la jumătatea lunii aprilie.

„L-au băgat într-un sac negru şi trupul lui putrezeşte”, a declarat ea pentru AFP prin telefon, din Germania, unde locuieşte de un an din motive medicale. „Şi nu este doar cazul lui. Sunt sute!”, adaugă femeia.

Dar chiar şi după pierderea fiului, Rolana continuă să-i sprijine cu înfocare pe ultimii combatanţi ucraineni care rezistă puterii de foc a artileriei şi avioanelor ruse, în ceea ce pare a fi ultima redută ucraineană din Mariupol.

În fiecare zi, ea trimite texte presărate cu emoticoane pentru a ridica moralul combatanţilor ucraineni care, în ceea ce-i priveşte, încearcă să o menajeze, vorbind mai mult de mândria şi de capacitatea lor de a îndura, şi mai puţin despre suferinţe, notează AFP.

Unii au slăbit „între 15 şi 20 de kilograme”, acum că hrana este pe sponci, explică Rolana. „Mi-ar plăcea să fiu alături de ei în acest moment. Dacă aş muri acolo jos, ar fi lângă familia mea”, adaugă femeia între două suspine

————

.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

David Popovici s-a întors în România, după ce a devenit dublu campion mondial: „Sunt onorat să reprezint țara asta frumoasă”

Publicat

in

De

David Popovici s-a întors duminică în România, după ce a reușit o performanţă istorică la Campionatul Mondial de nataţie de la Budapesta, competiţie la care a obţinut două medalii de aur (100 și 200 m liber).

David Popovici, campion mondialFoto: Petr David Josek / AP – The Associated Press / Profimedia

*Articol în curs de actualizare.

David Popovici, mândru să reprezinte România

La ceremonia de la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, „Racheta din România” le-a mulțumit fanilor care l-au urmărit și a afirmat că este onorat să reprezinte țara.

„Trebuie să recunosc că nu sunt obișnuit să fiu primit de atât de multă lume și să primesc atât de multă atenție, însă sunt tot eu, la fel de natural.

Vreau să spun cel mai important lucru pe care îl am de spus. Vreau să le mulțumesc celor care au crezut în mine, care m-au susținut și mă susțin în continuare. De asemenea, vreau să le mulțumesc tuturor românilor care m-au urmărit și care au stat cu sufletul la gură în fața ecranelor și celor care au venit să mă urmărească în persoană la Budapesta.

A fost superb și cred că multă lume ar vrea să fie în situația mea, să știe că atât de multă lume îl susține și sunt chiar onorat să reprezint țara asta frumoasă și să vă simt alături. Mulțumesc!”- David Popovici.

Marele obiectiv al carierei lui David Popovici

„ Am vrut să devin cel mai bun din lume. Cel mai mare vis al meu din punct de vedere profesional este să devin cel mai rapid din istorie. Ar fi super dacă aș reuși într-o probă, mai super dacă reușesc în mai multe. Un alt vis este să inspir cât mai multă lume.

Eu și echipa mea avem filosofia de a nu atinge niciodată perfectul, dar de a ne îndrepta cât mai mult spre el. Ținta mea este să devin zilnic o versiune mai bună. Cred că acesta este și secretul pentru o viață fericită” – David Popovici.

Ce ar alege dintre un premiu personal sau bazine noi în România

„Le-aș alege pe amândouă. Sunt sigur că avem resursele pentru astea. Decorațiunea va veni cu sigurață. Construirea unor noi bazine și punerea în folosință a celor deja construite este unul dintre scopurile mele clare” – David Popovici.

Despre participarea la Europenele de juniori (5-10 iulie)

„Abia aștept să concurez la Europenele de juniori (n.r. la Otopeni). Vreau să mă simt cum s-au simțit sportivii maghiari acum. Vreau ca tribuna să fie cât mai gălăgioasă, să ne strige numele când avem o probă. Vrem să ne simțit cu adevărat speciali! Cu siguranță vor fi niște Europene memorabile!” – David Popovici.

Întâlnirea lui David Popovici cu premierul Nicolae Ciucă

„Nu știu dacă sportul va avea o imagine mai bună la noi în țară, dar sportul are nevoie de o mică resuscitare. În materie de ce o să-i cer, nu știu, voi vedea cum mă simt mâine (n.r. la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă). Dar abia aștept să văd cum am schimbat acest sport, sper să fi inspirat cât mai mulți oameni. Nu neapărat să se apuce de sport, dar să aibă o viață mai sănătoasă. Este unul dintre obiectivele mele” – David Popovici.

Alături de Popovici a revenit şi Robert Glinţă.

Sportivii au fost întâmpinaţi la scara avionului de Eduard Novak (ministrul Sportului), de Mihai Covaliu (preşedintele COSR) şi de Camelia Potec (preşedinta FRNPM).

Preşedintele Klaus Iohannis le-a trimis buchete de flori în culorile tricolorului lui David Popovici si mamei sale, precum şi întregii echipe de nataţie.

David Popovici și recordul unic de 49 de ani pe care l-a egalat

De-a lungul Campionatului Mondial de Natație un singur sportiv reușise să câștige probele de 100 și 200 m liber de la aceeași ediție.

Se întâmpla în urmă cu 49 de ani, iar cel care bifa această performanță se numește Jim Montgomery (SUA – are în prezent 67 de ani). Ediția din acel an a competiției a fost găzduită de Belgrad.

Ce urmează pentru David Popovici, după medaliile de aur câștigate la CM Natație

După ce a strălucit la Budapesta, David Popovici va avea câteva zile de pauză, apoi va participa la alte trei competiții importante:

  • Campionatele Europene de juniori de la Otopeni (5-10 iulie);
  • Campionatele Europene de seniori la Roma (11-17 august);
  • Campionatele Mondialele de juniori de la Lima (30 august-4 septembrie).

S-ar putea să te intereseze și:

INTERVIU David Popovici și lecțiile pe care le putem învăța de la un campion mondial- „Speranța este convingerea că poți orice îți propui în viață”

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

‘Regele’ David Popovici, primele declarații după ce pășit pe covorul roșu: Sunt chiar onorat să reprezint țara asta frumoasă și să vă simt alături

Publicat

in

De

Lista neagră: Bulgaria, Estonia, Slovacia, Italia, Polonia, Spania și Româna sunt cei mai mari poluatori din UE

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend