Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mii de persoane au luat parte la funeraliile unui critic al Autorităţii Palestiniene, în Cisiordania ocupată

Publicat

in

Mii de persoane au luat parte vineri în Cisiordania ocupată la funeraliile unui militant pentru drepturile omului şi critic marcant al Autorităţii Palestiniene, al cărui deces la scurt timp după ce a fost arestat a provocat indignare, relatează dpa şi AFP.

Din câte se pare, starea lui Nizar Banat (44 de ani) s-a deteriorat joi, în timpul operaţiunii forţelor de securitate palestiniene la locuinţa sa din Dura, de unde a fost dus în detenţie şi apoi transferat la un spital din Hebron, unde i-a fost pronunţat decesul, potrivit Agerpres.ro.

Participanţii la procesiunea funerară de vineri au mărşăluit pe străzile din Hebron, mulţi dintre ei exprimându-şi furia faţă de Autoritatea Palestiniană.

Circumstanţele exacte ale morţii lui Nizar Banat rămân încă neclare. Potrivit Comisiei independente palestiniene pentru drepturile omului, autopsia a arătat că bărbatul primise lovituri puternice, inclusiv la cap şi gât, iar pe faţa sa existau urme de spray cu piper.

Conform presei, rudele sale au acuzat poliţia că l-au abuzat grav în timpul arestării.

Atât reprezentanţa Uniunii Europene în teritoriile palestiniene, cât şi Statele Unite au făcut apel la o anchetă aprofundată în acest caz.

Premierul palestinian Mohammed Shtayyeh a anunţat, de altfel, deschiderea unei anchete.

Încă de joi, sute de palestinieni au ieşit în stradă la Ramallah pentru a-şi arăta furia faţă de cele petrecute, mulţi dintre ei cerându-i preşedintelui Mahmud Abbas să demisioneze.

Nizat Banat intenţiona să candideze la alegerile legislative ce urmau să aibă loc în luna mai – primele după 15 ani -, dar Abbas a decis în aprilie amânarea lor, invocând o dispută cu Israelul cu privire la dreptul de vot în Ierusalim.

Abbas nu a anunţat o nouă dată pentru desfăşurarea alegerilor.

Nizat Banat acuzase în mod repetat Autoritatea Palestiniană de încălcări grave ale drepturilor omului şi de corupţie. El fusese arestat de mai multe ori în trecut.

După amânarea alegerilor din mai, au existat relatări despre acţiuni mai dure ale Autorităţii împotriva criticilor săi.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Pandemia de COVID-19, în atenția Adunării Generale a ONU – Joe Biden anunță un summit virtual

Publicat

in

De

Preşedintele american Joe Biden va organiza miercuri un summit virtual dedicat pandemiei de COVID-19 în marja sesiunii Adunării Generale a ONU, conform unui anunţ făcut vineri de Casa Albă, informează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

“Scopul acestei întâlniri este de a extinde şi a întări eforturile noastre comune”, precum şi de a “ne alinia la o viziune comună pentru a învinge COVID-19”, a precizat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
Reuniunea virtuală se “va baza pe reuniunile anterioare ale liderilor şi miniştrilor din întreaga lume” la nivel G7 sau G20.

Summitul va avea loc la o zi după intervenţia preşedintelui Biden în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU de la New York.

Joe Biden a prezentat Statele Unite ca lider mondial în lupta pentru vaccinare, deşi această afirmaţie este privită cu scepticism de unele ONG-uri din domeniul sănătăţii.

SUA sunt cel mai mare donator de vaccinuri, o iniţiativă pe care preşedintele Biden o compară cu intrarea armatei americane în cel de-al doilea război mondial.

Casa Albă a declarat că se aşteaptă ca participanţii să reconsidere o creştere a ambiţiilor lor privind vaccinarea, disponibilitatea testelor şi a medicamentelor, dezvoltarea unui “mecanism de finanţare durabilă pentru securitatea sănătăţii şi a unui leadership global privind ameninţările emergente”, precum şi stabilirea unor obiective comune.

Lista invitaţilor la acest summit nu a fost comunicată de Casa Albă, care a precizat că va furniza mai multe informaţii despre acest eveniment “în următoarele zile”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

ALERTĂ METEO COD galben de vijelii în NOUĂ județe

Publicat

in

De

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o serie de avertizări nowcasting Cod galben de vijelii, ce vizează zone din nouă judeţe pe parcursul următoarelor ore.

Potrivit meteorologilor, până la ora 17:00, în judeţele Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Gorj (zona joasă), Olt, Dolj, Vâlcea (localităţile: Drăgăşani, Bălceşti, Prundeni, Fârtăţeşti, Şuşani, Orleşti, Lungeşti, Ştefăneşti, Valea Mare, Zătreni, Tetoiu, Glăvile, Suteşti, Laloşu, Livezi, Ghioroiu, Măciuca, Drăgoeşti, Diculeşti, Creţeni, Mădulari, Guşoeni, Făureşti, Voiceşti, Stăneşti, Lăcusteni, Mitrofani şi Amărăşti), Mehedinţi (zona joasă) şi Alba (zona joasă) se vor semnala, local şi temporar, intensificări ale vântului cu rafale de peste 55 – 65 km/h.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend