Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mii de persoane au asistat la ceremonia de Ziua Naţională, organizată în Piaţa Mihai Viteazul din Cluj-Napoca

Publicat

in

Câteva mii de persoane au asistat, miercuri, la ceremonia desfăşurată, cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Mihai Viteazul din Cluj-Napoca.

Manifestările au inclus o slujbă religioasă, discursuri şi o paradă militară. Dispozitivul de defilare a fost compus din detaşamente ale Regimentului 317 Cercetare „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi „Alexandru Vaida Voevod”, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului Cluj.

De asemenea, au participat formaţiile militare reunite ale Comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” şi Brigăzii 81 Mecanizată „Grigore Bălan”, potrivit Agerpres.

În timpul defilării cu transportoare amfibii blindate de cercetare şi de infanterie şi cu alte mijloace tehnice, zona a fost survolată de elicoptere IAR – Puma şi de avioane de vânătoare MiG-2 LanceR ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

La manifestări au fost prezenţi, printre alţii, prefectul Tasnadi Szilard, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Prefectul Tasnadi Szilard a transmis mesajul premierului Nicolae Ciucă, iar primarul Emil Boc a lansat un apel la unitate.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Spionaj, declarații sub jurământ, pașapoarte: Ce este nou în ancheta americană asupra lui Trump

Publicat

in

De

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a declarat că se opune publicării unei declarații sub jurământ– sau a unui document juridic sub jurământ – care ar dezvălui justificarea sa pentru percheziționarea proprietății Mar-a-Lago a fostului președinte american Donald Trump, scrie Al Jazeera.

Ofiteri FBI la resedinta lui Donald TrumpFoto: Profimedia Images

Răspunsul agenției federale de aplicare a legii vine în contextul în care continuă să apară detalii ale investigației – care se concentrează pe sustragerea de documente de la Casa Albă și care a declanșat un vârtej politic.

Presa americană a relatat că agenții FBI au căutat documente clasificate legate de arme nucleare, printre altele, în percheziția de lunea trecută.

Trump a susținut că orice document păstrat a fost declasificat în prealabil.

Ancheta transformă deja peisajul politic înaintea viitoarelor alegeri de la jumătatea mandatului din noiembrie, declanșând în același timp dezbateri cu privire la legile pe care fostul președinte le-ar fi încălcat și dacă o condamnare i-ar interzice să candideze în 2024.

Iată câteva întrebări-cheie la care s-a răspuns:

De ce este în actualitate „declarația sub jurământ” legată de percheziția de la Mar-a-Lago?

Departamentul de Justiție a spus puține lucruri în mod oficial despre această anchetă, procurorul general Merrick Garland trecând în schimb la desecretizarea mai multor documente legate de investigație.

Ceea ce nu a fost desigilat este documentul pe care procurorii federali l-au furnizat unui judecător pentru a obține un mandat de percheziție pentru a intra pe proprietatea lui Trump.

Donald Trump Foto: Facebook/ Truth Social

Acel document ar fi prezentat dovezile pe care Departamentul de Justiție le-a strâns pentru a demonstra că percheziția extraordinară a locuinței fostului președinte al SUA a fost justificată.

Atât legislatorii republicani, cât și agențiile de presă au cerut ca declarația sub jurământ să fie desecretizată, primii solicitând ca documentul să fie prezentat Congresului în cadrul unor ședințe de informare clasificate.

Trump a cerut, de asemenea, publicarea declarației sub jurământ „nedeclarate”.

La rândul lor, avocații Departamentului de Justiție au declarat că publicarea ar „provoca daune semnificative și ireparabile acestei anchete penale în curs de desfășurare”, oferind o „foaie de parcurs” a modului în care anchetatorii abordează investigația.

Aceștia au spus că documentul conține „informații extrem de sensibile despre martori” și alte probe în acest caz.

Ce a fost dezvăluit despre anchetă?

Departamentul de Justiție a desecretizat mandatul de percheziție și mai multe documente juridice de însoțire legate de investigație, care au arătat că FBI a confiscat 11 seturi de documente clasificate de la Mar-a-Lago, inclusiv unele marcate nu numai ca fiind strict secrete, ci și ca „informații sensibile compartimentate” – o categorie specială menită să protejeze cele mai importante secrete ale națiunii care, dacă ar fi dezvăluite public, ar putea cauza daune „excepțional de grave” intereselor SUA.

Donald Trump si-a stabilit resedinta la Mar-a-Lago dupa incheierea mandatului prezidential Foto: MediaPunch / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mandatul a dezvăluit, de asemenea, exact posibilele încălcări pentru care este investigat Trump: O lege care interzice îndepărtarea sau distrugerea neautorizată a înregistrărilor dintr-un birou federal; o lege care interzice falsificarea sau distrugerea înregistrărilor într-o anchetă federală; și așa-numita lege a spionajului, care interzice „colectarea, transmiterea sau pierderea” de informații legate de apărare cu intenția ca informațiile să fie folosite pentru a afecta securitatea sau interesele naționale ale SUA.

Încălcarea oricăreia dintre aceste legi ar putea duce la amendă sau închisoare, infracțiunile combinate putând fi pedepsite cu maximum 33 de ani de închisoare.

Poate Trump să candideze din nou la președinție pe fondul anchetei?

Ancheta are potențialul de a fi un avantaj sau o pierdere pentru posibilele ambiții prezidențiale ale lui Trump în 2024, fostul președinte și susținătorii săi prezentând deja ancheta ca o dovadă suplimentară că este vizat în mod nedrept într-o „vânătoare de vrăjitoare” a establishmentului.

Dar ceea ce ar putea însemna o condamnare pentru posibila candidatură a lui Trump rămâne neclar, o acuzație sau o condamnare pentru o infracțiune nu poate, de una singură, să descalifice o persoană să candideze la președinție în SUA.

Marc Elias, un avocat electoral al Partidului Democrat, a precizat că una dintre încălcările pentru care este investigat Trump, pentru îndepărtarea sau distrugerea neautorizată a unor documente dintr-o funcție publică, prevede că o persoană condamnată pentru această infracțiune „își va pierde funcția și va fi descalificată să ocupe orice funcție în cadrul Statelor Unite”.

Cu toate acestea, Elias și alți specialiști în drept au remarcat că legea ar fi probabil anulată de Constituția SUA, care spune că singura cerință pentru un candidat la președinție este ca persoana să fie cetățean născut în SUA, rezident timp de 14 ani și să aibă vârsta de 35 de ani sau mai mult.

Cu toate acestea, Elias a remarcat că situația l-ar putea pregăti pe Trump pentru o bătălie juridică de lungă durată în plină campanie. (integral pe Al Jazeera)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Transgaz lists consolidated net profit by 33 pct higher after first half of 2022

Publicat

in

De

The National Company for Natural Gas Transmission Transgaz has recorded a consolidated net profit higher by 33% after the first half of this year, to 177.278 million RON, and a turnover higher by 47.48%, to 1.178 billion RON, according to the report sent by the Bucharest Stock Exchange on Tuesday.

Income from exploitation, before the balancing and construction activity, was situated at 703.921 million RON, going up slightly from the similar period of last year, and expenses with exploitation, before the balancing and construction activity, were 667.242 million RON (+17%).

Income from balancing activity was 540.467, up by 280%, similar to expenses with gas balancing

The quantity of transported gas has gone down to 6.473 billion cubic meters (-12-2%) as opposed to the similar period of 2021.

Market capitalization on June 30 was 2.71 billion RON (approximately 548 million euros), namely 94 million RON (approximately 18 million euros) under the level registered on January 3, 2022.

Transgaz has the status of a monopoly in the transport of natural gas in Romania and conveys about 90 pct of the total natural gas consumed.

The Romanian state holds 58.5 pct of the Transgaz shares through the General Secretariat of the Government, while the remaining 41.5 pct are traded on the stock market.

AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend