Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mexic, decizie controversată: ‘În caz de viol, niciun copil nu poate fi obligat să fie mamă, nici de către stat, nici de către părinţii săi’

Publicat

in

Minorele cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, victime ale violului, pot face întrerupere de sarcină în Mexic fără autorizaţie parentală sau judiciară, a declarat marţi Curtea Supremă, declarând constituţională o normă care acordă acest drept, relatează AFP miercuri, conform AGERPRES.

„În caz de viol, niciun copil nu poate fi obligat să fie mamă, nici de către stat, nici de către părinţii sau tutorii săi”, a declarat preşedintele Curţii Supreme, Arturo Zaldivar, în cadrul unei şedinţe plenare a instituţiei.

Curtea a respins astfel recursurile decise de statele Baja California şi Aguascalientes (nord) împotriva unei reglementări decise de guvernul mexican în 2009.

Această normă, încă în vigoare, obligă spitalele publice să facă întrerupere de sarcină femeilor victime ale violului care solicită avortul după ce pur şi simplu au jurat să spună adevărul. Minorele de 12 ani, pe de altă parte, trebuie să aibă autorizaţie parentală.

Curtea Supremă a emis deja mai multe hotărâri în favoarea dreptului la avort. Opt dintre cele 32 de state mexicane au dezincriminat avortul, însă în septembrie 2021, Curtea Supremă a declarat neconstituţionale mai multe legi ale statelor mexicane care interzic avortul, făcându-l de facto legal în toată ţara.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Video| Explozie puternică la o casă din Birmingham: Un bărbat se află în stare critică

Publicat

in

De

O casă a fost distrusă, altele au fost puternic avariate şi un bărbat se află în stare critică după o explozie în oraşul englez Birmingham, a anunţat duminică noapte poliţia locală, citată de agenţia DPA.

Poliţia din comitatul West Midlands (centrul Angliei) a declarat că a fost chemată duminică imediat după ora 20.30 (19.30 GMT) la locul incidentului petrecut pe Dulwich Road în zona Kingstanding.

O casă a fost distrusă, iar altele au fost puternic avariate. Mai multe maşini din apropiere au fost de asemenea avariate, potrivit Agerpres.

Potrivit Serviciului de Ambulanţă din West Midlands (WMAS), persoanele aflate la faţa locului au salvat un bărbat din casa distrusă, dar acesta avea „răni foarte mari” şi a fost dus la spital.

Alţi patru bărbaţi au suferit răni uşoare şi au primit îngrijiri medicale de la echipajele de ambulanţă la faţa locului, a adăugat WMAS.

În imagini postate pe reţelele de socializare se vedeau flăcări, distrugeri şi resturi de la o casă din cărămidă roşie.

Serviciile de urgenţă au evacuat şi închis zona.

Potrivit serviciilor de urgenţă, cauza incendiului nu este cunoscută încă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Preşedintele ecuadorian cedează în fața protestelor violente: Prețul la carburanți va fi redus

Publicat

in

De

Preşedintele ecuadorian Guillermo Lasso a anunţat duminică o reducere a preţurilor la carburanţi într-o proporţie totuşi inferioară celei solicitate de mii de indigeni care protestează şi blochează o parte a ţării de două săptămâni, relatează AFP, conform AGERPRES.

”Am decis să reduc preţul benzinei cu 10 cenţi (de dolar) pe galon (3,78 litri) şi preţul motorinei tot cu 10 cenţi pe galon”, a afirmat preşedintele ecuadorian într-o alocuţiune radio-televizată.

Anterior, ministerul ecuadorian al Energiei anunţase că producţia de petrol din Ecuador este la un ”nivel critic” şi că va fi suspendată în 48 de ore dacă protestele şi blocadele vor continua în ţară.

”Producţia de petrol este la un nivel critic”, după aproape două săptămâni de proteste indigene împotriva costului ridicat al vieţii, cu baraje şi blocade rutiere în 19 din cele 24 de provincii ale ţării, potrivit ministerului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend