Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Meta, amendată cu 390 milioane de euro pentru încălcarea Regulamentului general privind protecţia datelor

Publicat

in

Grupul Meta, compania-mamă a Facebook, a primit miercuri două amenzi în sumă totală de 390 de milioane de euro din cauza încălcării Regulamentului european General privind Protecţia Datelor (RGPD), anunţă autoritatea irlandeză de reglementare – care acţionează în numele Uniunii Europene (UE), relatează AFP, potrivit News.ro.

Meta – FacebookFoto: Lakshmiprasad S, Dreamstime.com

Comisia irlandeză a Protecţiei Datelor (DPC) precizează într-un comunicat că Meta şi-a încălcat ”obligaţiile în domeniul transparenţei” şi se baza pe o bază juridică eronată ”în prelucrarea datelor cu caracter personal în scopuri de publicitate” ţintită.

Aceste sancţiuni intervin după adoptarea, la începutul lui decembrie, a trei Decizii – cu caracter constrângător – de către Comitetul European al Protecţiei datelor (CEPD), autoritatea de reglementare europeană a sectorului.

Una dintre aceste decizii – cu privire la WhatsApp – a fost notificată mai târziu DPC şi urmează să facă obiectul unei decizii săptămâna viitoare.

Asociaţia de apărarea vieţii private Nyob – care se află la originea celor trei plângeri depuse împotriva grupului – acuză Meta de reinterpretarea consimţământului ”ca un simplu contract de drept civil” – care nu permite refuzarea publicităţii ţintite.

În octombrie 2021, autoritatea irlandeză a propus, la origine, un proiect de decizie care să valideze baza juridică folosită de către Facebook şi sugera o amendă în valoare de 26-36 de milioane de euro din cauza lipsei de transparenţă.

CNIL din Franţa şi alte autorităţi de reglementare şi-au exprimat dezacordul faţă de acest proiect de sancţionare – considerat prea slab.

Ele au cerut CEPD să judece diferendul, iar acesta din urmă le-a dat cştig de cauză în privinţa bazei juridice.

Asociaţia Nyob a salutat miercuri o decizie care, apreciază ea, va obliga Meta să implementeze ”o opţiune de consimţământ da/nu” în vederea folosirii datelor personale ale utilizatorilor, în lipsa căreia întreprinderea ”nu le poate folosi datele în vederea publicităţii personalizate”.

Reacția Meta

Meta se declară, într-un comunicat trimis AFP, ”dezamăgită” de aceste decizii şi a anunţat că intenţionează să facă apel ”atât pe fond, cât şi împotriva amenzilor”.

”Dezbaterea cu privire la bazele juridice” ale procesării datelor personale ”durează de o anumită vreme, iar întreprinderile se confruntă cu o lipsă de certitudine în reglementare în această problemă”, consideră întreprinderea.

”Aceste decizii nu împiedică publicitatea ţintită sau personalizată”, iar ”agenţii de publicitate pot continua să ne folosească platformele pentru a ajunge la potenţiali clienţi, pentru a-şi dezvolta activitatea şi a crea pieţe noi”, afirmă Meta.

Autoritatea irlandeză l-a condamnat deja pe gigantul californian, în septembrie, la o amendă în valoare de 405 milioane de euro, cu privire la nereguli în procesarea datelor minorilor, iar în noiembrie la o amendă în valoare de 265 de milioane de dolari din cauză că nu a protejat în mod suficient datele utilizatorilor săi.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ani grei de închisoare pentru un fost președinte brazilian. Ce acuzații i se aduc

Publicat

in

Fostul preşedinte brazilian de centru-dreapta Fernando Collor de Mello (1990-1992) a fost condamnat miercuri la opt ani şi zece luni de închisoare pentru corupţie de Curtea Supremă a Braziliei, în cadrul scandalului „Lava Jato” implicând companii de construcţii, scrie AFP, citat de Agerpres.

Primul şef de stat brazilian ales prin vot universal direct după dictatura militară, Collor, 73 de ani, este acuzat că a primit 20 de milioane de reali (circa 3,8 milioane de euro) mită din 2010 până în 2014, când era senator.

Citeste mai mult

NATIONAL

Directorul JPMorgan declară că ordinea mondială este perturbată de tensiunile dintre SUA și China

Publicat

in

Tensiunile dintre Statele Unite şi China perturbă ordinea internaţională, făcând-o mai complexă pentru mediile de afaceri decât în timpul Războiului Rece, afirmă Jamie Dimon, preşedintele şi directorul general al grupului financiar multinaţional JPMorgan, potrivit cotidianului Financial Times, citat de Mediafax.

Datele privind producţia relevă că relansarea economică a Chinei, a doua economie ca mărime din lume, stagnează. „Starea de incertitudine” privind politicile Beijingului va afecta încrederea investitorilor, a declarat Jamie Dimon.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend