Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mesajul SUA către România, de Ziua Națională: se anunță o vizită importantă la București

Publicat

in

Secretarul de stat american, Antony Blinken, felicită, în numele Statelor Unite ale Americii, poporul român cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, aniversarea Marii Uniri.

Între România şi Statele Unite există un parteneriat durabil, construit pe valori împărtăşite, interese comune şi legături inter-personale solide, aminteşte şeful diplomaţiei americane într-o declaraţie publicată pe site-ul Departamentului de Stat, informează Agerpres. 
”Ne mândrim să fim alături de România, în calitate de aliaţi NATO, să colaborăm pentru a depăşi ameninţările şi provocările prezentului şi viitorului, în regiunea Mării Negre şi nu numai. Mulţumim României pentru angajamentul său de neclintit pentru apărarea păcii şi a libertăţii în lume, inclusiv în Afganistan”, subliniază Blinken.

”Aşteptăm cu nerăbdare să valorificăm vizita la Bucureşti a secretarului apărării Austin, din luna octombrie, vizita ministrului afacerilor externe Aurescu la Washington, D.C, din luna noiembrie, şi succesul recentei sesiuni a Dialogului Strategic”, arată secretarul de stat american.

Potrivit şefului Departamentului de Stat, anunţul preşedintelui Iohannis de la conferinţa COP26, conform căruia România se va număra printre primele ţări care va găzdui un reactor modular de mici dimensiuni, construit pe baza tehnologiei americane, ”este încă un exemplu grăitor de promisiune şi potenţial pentru o colaborare şi mai strânsă”.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, urează poporului român “La mulţi ani” de Ziua Naţională, pace şi prosperitate în anul ce urmează.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Doliu în USR: Un senator de 45 de ani a murit după o boală grea

Publicat

in

De

Senatorul USR de Sălaj, Cosmin-Cristian Viașu a încetat din viață, după ce a suferit mult timp de o boală grea. El avea 45 de ani și era căsătorit.

„Anunțăm cu tristețe că senatorul USR de Sălaj Cosmin-Cristian Viașu a încetat din viață, în urma unei lungi suferințe”, transmite, vineri, USR.

Cristian Viașu a fost membru în Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială, precum și în Comisia pentru cultură şi media.

„A fost un politician pentru care dialogul și consensul erau căile cele mai bune de a ajunge la rezultat. Transmitem cele mai sincere condoleanţe familiei și sperăm că, în aceste clipe grele, cei apropiați vor găsi puterea de a trece împreună peste acest moment de grea încercare. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, potrivit comunicatului de presă.

Cristian Viașu avea 45 de ani și era căsătorit.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

SUA au restituit Irakului două artefacte cu o vechime de circa 4.000 de ani

Publicat

in

De

Agenţii federali americani au restituit joi două artefacte antice din piatră reprezentanţilor guvernului irakian la consulatul acestei ţări din Los Angeles, informează dpa.

Artefactele – un fragment dintr-o tăbliţă inscripţionată cu scrierea cuneiformă şi o prismă hexagonală folosită pentru a-i învăţa pe copii alfabetul cuneiform – ar avea o vechime de circa 4.000 de ani, au declarat autorităţile.

Fragmentul de tăbliţă a fost achiziţionat în cadrul unei licitaţii online, însă US Customs and Border Protection a semnalat că artefactul nu avea documentaţia necesară pentru a fi importat, a declarat Chad Fredrickson, un agent special din cadrul Homeland Security Investigations (o ramură a Department of Homeland Security, responsabilă pentru investigarea încălcărilor legislaţiei privind importul şi exportul), care s-a ocupat de caz, potrivit Agerpres.

Agenţii au arătat artefactul unui expert, care a stabilit că acesta era originar din Irak. Obiectele cu semnificaţie culturală nu pot fi

importate din Irak fără consimţământul guvernului de la Bagdad, care nu fusese acordat în acest caz, a precizat Fredrickson. Cumpărătorul a fost de acord să predea artefactul agenţilor federali, care au aranjat ca fragmentul de tăbliţă să fie restituit guvernului irakian.

Prisma hexagonală era deţinută de o galerie privată din Los Angeles, ai cărei reprezentanţi le-au semnalat agenţilor “mai multe obiecte de de interes”, a explicat Fredrickson, “printre care cel mai interesant era această prismă inscripţionată cu scriere cuneiformă”.

Şi în acest caz agenţii au arătat artefactul unui expert, care a declarat că aceasta a fost probabil folosită pentru a-i învăţa pe copii alfabetul în perioada Vechiului Babilon. Fredrickson a precizat că expertul mai văzuse doar două astfel de prisme, una dintre ele păstrată de Universitatea Yale, iar alta dispărută între timp.

Pentru că galeria nu deţinea niciun document care să ateste că este proprietara prismei, responsabilii acesteia au predat artefactul către Homeland Security Investigations.

Deşi provenienţa exactă a celor două artefacte nu este clară, acestea au fost “aproape sigur” furate din Irak, a declarat Fredrickson.

Se crede că fragmentul de tăbliţă provine din zona oraşului antic Umma din Irak, jefuită de numeroase artefacte preţioase în ultimii ani, a precizat Fredrickson.

Consulul general al Irakului la Los Angeles, Salwan Sinjaree, a declarat că artefactele se vor întoarce în Irak, urmând a fi transferate în custodia Ministerului Culturii, care le va plasa într-un muzeu.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend