Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mesajul Papei Francisc către oameni: Isus, Bunul păstor, vrea să vindece rănile greșelilor noastre

Publicat

in

La rugăciunea ”Regina Coeli”, recitată duminică, 25 aprilie 2021, de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic împreună cu sute de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața San Pietro, papa Francisc a vorbit despre evanghelia duminicii – Isus, ”Bunul păstor” – și a transmis mâhnirea sa pentru recentul naufragiu al unui mare număr de migranți în largul Libiei. Papa a menționat, de asemenea, beatificarea mai multor martiri din Guatemale și a evidențiat actuala Zi mondială de rugăciune pentru vocații.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă

25 aprilie 2021 – Vatican News. ”Isus vrea ca toți să poată primi iubirea Tatălui și să-l întâlnească pe Dumnezeu”, iar ”Biserica este chemată să continue această misiune a lui Cristos”: a spus papa Francisc în alocuțiunea prezentată la rugăciunea ”Regina Coeli” (”Bucură-te, regina cerului”), recitată duminică, 25 aprilie 2021, de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic împreună cu sute de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața San Pietro.

Făcând un comentariu la evanghelia duminicii, a patra din timpul Paștelui după calendarul roman sau latin (Ioan 10,11-18), papa Francisc a subliniat că Isus se prezintă drept ”adevăratul păstor care apără, cunoaște și iubește oile sale”. Spre deosebire de ”Bunul păstor”, cel plătit sau ”mercenarul” nu se interesează de oi pentru că nu sunt ale sale. ”Face această meserie numai pentru plată și nu se preocupă să le apere: când vine lupul, fuge și le părăsește (vv.12-13). Isus, în schimb, păstorul adevărat, ne apără întotdeauna și ne salvează în atâtea situații dificile, în situațiile periculoase, prin lumina cuvântului său și prin puterea prezenței sale pe care le experimentăm întotdeauna și, dacă vrem să auzim, în toate zilele”.

Al doilea aspect este că Isus, păstorul cel bun, ”cunoaște” oile sale, iar oile sale îl cunosc (v. 14). 
Papa Francisc: ”Cât de frumos și consolator este să știm că Isus ne cunoaște pe fiecare, că nu suntem anonimi pentru El, că numele nostru îi este cunoscut! Pentru El, noi nu suntem o masă, o mulțime, nu! Suntem persoane unice, fiecare cu povestea lui, ne cunoaște povestea noastră de viață, fiecare cu valoarea lui, atât ca făptură cât și ca răscumpărat de Cristos. Fiecare dintre noi poate să spună: Isus mă cunoaște! Da, fiecare dintre noi: Isus mă cunoaște! E adevărat, așa este: El ne cunoaște ca nimeni altul. Numai El știe ce este în inima noastră, intențiile, simțămintele cele mai ascunse. Isus cunoaște calitățile și defectele noastre, este întotdeauna gata să aibă grijă de noi, ca să vindece rănile greșelilor noastre prin belșugul îndurării sale”.

”Bunul Păstor” apără, cunoaște și, în fine, iubește oile sale. De aceea, El ”își dă viața pentru ele” (v.15). Iubirea pentru oile sale, adică pentru fiecare dintre noi, îl face să moară pe cruce pentru că aceasta este voința Tatălui: ca nimeni să nu se piardă. ”Iubirea lui Cristos nu este selectivă, ci îi îmbrățișează pe toți”, El este ”păstorul tuturor”.
Papa Francisc: ”Isus vrea ca toți să poată primi iubirea Tatălui și să-l întâlnească pe Dumnezeu. Iar Biserica este chemată să continue această misiune a lui Cristos. Dincolo de cei care frecventează comunitățile noastre, sunt majoritatea, atât de multă lume care vin doar în anumite cazuri sau niciodată. Dar aceasta nu înseamnă că nu sunt fii ai lui Dumnezeu: Tatăl îi încredințează pe toți lui Isus, Bunul Păstor, care pentru și-a dat viața pentru toți”.

După rugăciunea ”Regina Coeli”, papa a amintit beatificarea, vinerea trecută în Guatemala, a zece martiri – Iosif Maria Gran Cirera și nouă însoțitori – uciși între 1980-1991, ”un timp de persecuție împotriva Bisericii catolice, angajate în apărarea celor săraci”. ”Însuflețiți de credința în Cristos, ei au fost mărturisitori eroici de dreptate și iubire: exemplul lor să ne facă mai generoși și curajoși în a trăi Evanghelia”, a subliniat papa Francisc.

Alte două apeluri ale papei au avut în vedere tot atâtea situații de suferință pentru populația din Insulele Saint Vincent și Grenadine, după pagubele și necazurile provocate de erupția unui vulcan, și pentru bolnavii de Covid din Bagdad, unde cel puțin 82 de pacienți și-au pierdut viața în urma unui incendiu la un spital.

Mai aproape de Europa, în schimb, este drama consumată zilele trecute în Marea Mediterană:
Papa Francisc: ”Vă mărturisesc că sunt foarte îndurerat pentru tragedia care, încă o dată, s-a consumat zilele trecute în Marea Mediterană. O sută treizeci de migranți au murit în mare. Sunt persoane, sunt vieți omenești, care timp de două zile întregi au implorat în zadar ajutor, un ajutor care nu a venit. Frați și surori, să ne întrebăm cu toții asupra acestei noi tragedii. Este momentul rușinii. Să ne rugăm pentru acești frați și surori și pentru mulți care continuă să moară în aceste călătorii dramatice. Să ne rugăm și pentru cei care îi pot ajuta, dar preferă să se uite în altă parte. Să ne rugăm în tăcere pentru ei!”.

Înainte de a saluta romanii și pelerinii prezenți, printre care se aflau rudele și prietenii preoților nou-sfințiți, papa a menționat Ziua mondială de rugăciune pentru vocații, care se marchează în această duminică pe tema ”Sfântul Iosif, visul vocației”.
Papa Francisc: ”Să-i mulțumim Domnului pentru că nu încetează să trezească în Biserică persoane care, din iubire față de El, se consacră vestirii Evangheliei și slujirii fraților. Astăzi, în mod particular, să mulțumim pentru noii preoți pe care i-am sfințit cu puțin timp în urmă în bazilica San Pietro, nu știu dacă ei mai sunt aici, și să-i cerem Domnului să trimită buni lucrători să lucreze în ogorul său și să înmulțească vocațiile la viața consacrată”.

Rugăciunea ”Regina Coeli” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

NATIONAL

Chișinăul denunță noile măsuri îndreptate împotriva școlilor în limba română, luate unilateral de regimul separatist de la Tiraspol

Publicat

in

Contrar celor convenite anterior în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, de a crea un mediu predictibil și prielnic desfășurării procesului educațional în cele 8 școli cu predare în limba română din regiune, de-a lungul timpului Tiraspolul sub diferite pretexte, de altfel nefondate, refuză abordarea atât în esență, cât și de principiu, a majorității subiectelor de actualitate din domeniul educațional. Aceștia refuză inclusiv convocarea de aproape doi ani a ședinței grupurilor de lucru pentru educație unde sunt antrenați experți de pe ambele maluri, precizează un comunicat al Guvernului Republicii Moldova, relatează stiripesurse.md

Subiectele reîntoarcerii sediilor instituțiilor de învățământ sau oferirii altora potrivite procesului de studii și necesităților, transmiterii citațiilor ilegale tinerilor din cele 8 școli și care sunt luați la evidență militară pe malul drept, ori solicitărilor către administrațiile instituțiilor de învățământ de a rezenta liste nominale a tinerilor pentru a fi luați la evidență militară ori pentru a fi înrolați în așa zisele structuri de forță, barierelor artificiale în calea liberii circulații pentru profesori/personalul instituțiilor de învățământ menționate și bunurilor pentru acestea, constituie o mică parte din problemele majore întâmpinate.

Având în vedere că autoritățile constituționale de nenumărate ori au comunicat pe toate platformele disponibile despre necesitatea asigurării accesului la educație, fără interferențe politice și acțiuni unilaterale din partea Tiraspolului (inclusiv și din prisma executării deciziilor CEDO pe acest subiect, speța Catan și alții), constatăm că în anul 2024 în mod unilateral exponenții din regiunea transnistreană au revenit la noile măsuri de impunere la plăți diferențiate pentru prestarea serviciile comunale.

Mai exact, mai multor instituții de învățământ din cele menționate supra le-au fost majorate taxele pentru serviciile comunale după cum urmează:

Energie electrică – de la 0,76 lei pentru un kwh la 1,75 lei pentru un kwh (altor instituții până la 2.53 lei);

Energie termică – de la 353,18 lei/ 392,2 lei pentru o Gcal la 937,15 lei/943,24 lei pentru  o Gcal (altor instituții până la 1425,4 lei);

Gaze naturale – de la 0,38 lei pentru 1 m³ la 3,52 lei pentru un 1 m³ (altor instituții până la 6,13 lei);

Apă și canalizare – de la 14,9 lei pentru 1 m³ la 23,04 lei pentru 1 m³.

Măsurile unilaterale ale Tiraspolului față de instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană, aplicate diferențiat față de alte instituții de învățământ din regiune, constituie noi acțiuni abuzive și discriminatorii în dosarul școlilor.

Biroul politici de reintegrare și Ministerul Educației și Cercetării vor interveni cu măsurile de suport necesare, inclusiv pentru a compensa cheltuielile adițional suportate, iar problemele înfruntate de școli vor rămâne pe agenda formatelor de negocieri privind reglementarea transnistreană până la soluționarea definitivă a acestora.

Citeste mai mult

NATIONAL

Turcia a crescut importurile de gaze naturale. În sectorul energetic, concurența puternică a fost asigurată de sursele regenerabile

Publicat

in

Consumul de gaze naturale în Turcia a crescut în ianuarie 2024, determinat de cererea industrială și de sectorul utilităților. Cu toate acestea, în sectorul energetic, concurența puternică a fost asigurată de sursele regenerabile (SRE) – generarea hidraulică și eoliană, scrie neftegaz.ru.

Acest lucru a fost anunțat de Consiliul de Reglementare a Pieței Energetice (EPDK) din țară.

Potrivit EPDK:

Turcia a achiziționat în ianuarie 2024 un total de 6,520 miliarde m3 de gaze naturale (prin conducte și sub formă de GNL), ceea ce reprezintă cu 7,8% mai mult decât în prima lună a anului 2023;

• importurile au crescut pentru a 4-a lună consecutiv, după 1,5 ani de scădere continuă înainte de aceasta.

Achizițiile active și vremea blândă au fost motivul pentru care, în ianuarie 2024, Turcia a consumat doar 141 milioane m3 de gaz din rezervele din depozitele subterane de gaze (UGS), ceea ce este de 3 ori mai puțin decât în 2023.

În ianuarie 2024, un singur cumpărător a importat gaze, societatea de stat BOTAS.

În ianuarie 2024, temperatura aerului din republică a fost peste norma climatică, ceea ce a permis consumatorilor să cheltuiască mai puține resurse pentru încălzire.

Februarie 2024 s-a dovedit a fi, de asemenea, destul de caldă.

Să reamintim că în decembrie 2023, Turcia a achiziționat un total de 6,063 miliarde m3 de gaze naturale (prin conducte și sub formă de GNL), ceea ce reprezintă cu 8% mai mult decât în ultima lună a anului 2022.

Consum de energie electrică și gaz

Potrivit EPDK:

• consumul de energie electrică în ianuarie 2024 a crescut cu 5,6% față de ianuarie 2023:

➢ Producţia hidrocentralelor (HPP) a crescut de 3 ori,

➢ Producția centralelor eoliene (WPP) a crescut cu 50%.

➢ sarcina centralelor termice pe gaz a scăzut cu 47%,

➢ Producția de cărbune a scăzut cu 11%;

• consumul total de gaze din Turcia a crescut cu 2,9%, la 6,260 miliarde m3:

➢ consumul de energie a scăzut cu 41%, la 831 milioane m3,

➢ consumul de gaze în sectorul locuințelor și serviciilor comunale a crescut cu 16%, la 3,266 miliarde m3,

➢ Consumul de gaze în industrie a crescut cu 23%, la 1,26 miliarde m3.

Scăderea prețurilor la gaz a avut un impact pozitiv asupra utilizării acestuia în industria republicii.

În ianuarie 2024, contractele futures pe gaz la hub-ul TTF (Olanda) s-au tranzacționat la o medie de 290 USD/1000 m3, după 395 USD/1000 m3 în decembrie 2023, 479 USD/1000 m3 în noiembrie 2023 și 1258 USD/1000 m3 în noiembrie.

Provizii

Potrivit EPDK:

• Importurile de gaze prin conducte în ianuarie 2024 au crescut cu 38%, la 4,431 miliarde m3 (după 3,217 miliarde m3 în 2023):

➢ Turcia a primit 2,682 miliarde m3 de gaze din conducte de la Gazprom rusesc, ceea ce este cu 30% mai mult decât în 2023,

➢ În țară a sosit și 1 cisternă cu gaz natural lichefiat (GNL) rusesc.

➢ livrările totale de combustibil rusesc – 2,782 miliarde m3 – au fost aproape de un record;

• 1 cisternă supraîncărcat a fost acceptat din Franța (la ale cărui terminale GNL se poate efectua transbordarea, inclusiv GNL rusesc);

• Au fost primite aproximativ 20 de transporturi de GNL din SUA;

• din Algeria – 7;

• Azerbaidjanul a furnizat 878 milioane m3 ( aproape la fel ca în 2023);

• Importurile de gaze iraniene s-au apropiat de maximele tehnice – 871 milioane m3.

• EPDK a remarcat că achizițiile totale de GNL s-au ridicat la 2,089 miliarde m3, ceea ce este cu 26% mai puțin decât în 2023.

În octombrie 2023, Turcia a importat un total de 3,358 miliarde m3 de gaze naturale, ceea ce este cu 4% mai mult decât în octombrie 2022. În iunie 2023,

Turcia a crescut importurile de petrol la 3,1 milioane de tone, ceea ce este cu 25,6% mai mult decât în mai, dar cu 2,6% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2022.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend