Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mesajul lui Putin pentru președintele Finlandei, după anunțul privind aderarea la NATO: ”O greșeală”

Publicat

in

Președintele rus Vladimir Putin i-a transmis sâmbătă omologului său finlandez Sauli Niinisto că ar fi o greșeală ca Helsinki să abandoneze statutul de neutralitate și să adere la NATO, precizează Kremlinul citat de Reuters.

Vladimir Putin la televizorFoto: Alexander Ryumin /TASS / Profimedia Images

Putin a mai spus că nu există niciun fel de amenințare la adresa securității Finlandei, adăugând că o eventuală schimbare a politicii sale externe ar putea avea un impact negativ asupra relațiilor bilaterale.

Președintele finlandez Sauli Niinisto i-a spus telefonic președintelui rus Vladimir Putin despre planurile țării sale de a adera la NATO.

”Vladimir Putin a subliniat că abandonarea tradiției privind politica militară de neutralitate ar fi o greșeală, devreme ce nu exită nicio amenințare la adresa securității Finlandei. O astfel de shimbare în politica externă a țării ar putea avea un impact negativ asupra relațiilor ruso-finlandeze”, a transmis Kremlinul citat de Reuters.

Moscova a catalogat convorbirea telefonică dintre cei doi președinți drept ”un schimb sincer de puncte de vedere”, ceea ce, în termeni diplomatici, reprezintă un eufemism pentru ”convorbire dificilă”.

Președintele, prim-ministrul și miniștrii seniori ai cabinetului Finlandei se vor întâlni duminică pentru a lua o decizie oficială cu privire la depunerea unei cereri.

Finlanda, care împarte cu Rusia o frontieră de 1.300 km și o istorie complicată (Finlanda a fost sub ocupația Rusiei un secol, în perioada 1809-1917 n.red), și-a intensificat treptat cooperarea cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în calitate de partener după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Însă, până la invazia Rusiei în Ucraina, țara nordică s-a abținut de la aderare pentru a menține relații de prietenie cu vecinul său estic.

„Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, au transmis Niinisto și Marin într-o declarație comună. „Sperăm că pașii naționali care mai sunt necesari pentru a lua această decizie vor fi făcuți rapid în următoarele zile”, au adăugat ei.

Rusia a declarat că intrarea Finlandei în NATO reprezintă o amenințare la care va răspunde, dar nu a specificat cum.

De altfel, ca urmare a anunțului făcut de Helsinki, exporturile de energie electrică din Rusia către Finlanda au încetat în noaptea de vineri spre sâmbă, relatează AFP.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ucraina a bombardat platformele de foraj marin din Crimeea pentru a doua oară într-o săptămână – Tass

Publicat

in

De

Forțele ucrainene au atacat o platformă de foraj petrolier din Marea Neagră deținută de o companie de petrol și gaze din Crimeea, au declarat oficiali locali potrivit agenției Tass, în ceea ce ar fi al doilea atac de acest gen într-o săptămână, relatează Reuters.

Compania ChernomorneftegazFoto: Pavlishak Alexei / TASS / Profimedia Images

Platforma este operată de compania Chernomorneftegaz, pe care oficialii separatiști pro-ruși au confiscat-o de la operatorul național de gaze al Ucrainei Naftogaz, ca parte a anexării peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014.

„Sunte bombardamnetele forțelor armate ale Ucrainei, nu există victime”, a scris Tass, citând un membru al serviciilor de urgență din Crimeea. Nu a oferit alte detalii.

Lunea trecută, oficialii din Crimeea au declarat că trei persoane au fost rănite, iar șapte au fost date dispărute, după un atac ucrainean care a forțat suspendarea lucrărilor pe trei platforme. Chernomorneftegaz se află sub sancțiunile SUA și ale Uniunii Europene.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

‘Racheta României’ David Popovici a revenit în ţară după performanţa istorică de la CM de nataţie / Video

Publicat

in

De

Sportivul David Popovici a revenit în ţară, duminică seară, după performanţa istorică de la Campionatul Mondial de nataţie de la Budapesta, competiţie la care a obţinut două medalii de aur, anunță news.ro.

Alături de Popovici a revenit şi Robert Glinţă.

Sportivii au fost întâmpinaţi la scara avionului, înainte de ceremonia de la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, de ministrul Sportului, Eduard Novak, de preşedintele COSR, Mihai Covaliu, şi de preşedinta FRNPM, Camelia Potec.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a trimis buchete de flori în culorile tricolorului lui David Popovici si mamei sale, precum şi întregii echipe de nataţie.

Popovici a obţinut aurul mondial la 100 m liber şi 200 m liber. Glinţă a concurat la Budapesta în probele de 100 m spate – locul 8 şi 50 m spate – locul cinci.

Luni, David Popovici va fi decorat de Klaus Iohannis cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend