Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Megainvestiție RUSEASCĂ în preajma Bucureștiului cu bani fantomă. Reacția unui ministru

Publicat

in

O megainvestiție rusească, în preajma Bucureștiului, cu bani fantomă și negocieri la nivel înalt, părea că le va schimba viața românilor.

Conform Euractiv.ro, Rusia a pus ochii pe terenurile țăranilor pentru a face o mega afacere. Printre altele, și o fabrică de avioane Tupolev. Sume amețitoare au fost vehiculate, iar afacerea a fost dicutată în România la nivel de ministru.

Primul miliard de euro dintr-o sumă imensă ar fi fost deja trimis de ceva vreme în România, conform investitorului. Ba chiar fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a discutat cu oficiali ruși despre investiție. Administratorul afacerii este un personaj controversat: Vitalie Usturoi. Numele lui apare în afacerea Țigareta 2, în afacerea Aro și devalizarea Bancorex, dar și legat de Revoluția din 1989, fiind inclus pe lista „turiștilor ruși” care au împânzit România în acele zile.

Sătenii din Adunații Copăceni credeau că le-a pus Dumnezeu mâna în cap când au aflat că un investitor misterior s-a arătat interesat să le cumpere pământurile cu sume ce depășeau de zece ori prețul pieței. Totul pentru construcția acolo a unei fabrici de avioane, un aeroport, dar și locuințe pentru zeci de mii de angajați. Este vorba despre firma West Euro Energy Trans Airspace Holding, pe scurt WEETAS, al cărei acționar majoritar și administrator este Vitalie Usturoi, un basarabean cu cetățenie română.

„Fabrica de avioane nu poate fi făcută fără pistă. 140 de firme din Rusia și din Europa ar fi adus componente. E o investiție foarte mare. În martie 2014 s-a semnat contractul cu o platformă financiară din Marea Britanie și am semnat pentru prima tranșă, de 20 de miliarde de euro. În 5 ani trebuiau să intre în România 250 de miliarde de euro”, a explicat Vitalie Usturoi.

Platforma financiară despre care vorbește Vitalie Usturoi se numește Hestiun Finance (UK) Limited, o firmă britanică care, aparent, își ține banii la Deutsche Bank Frankfurt, în Germania. Primii bani au venit în România în primăvara lui 2014.

BRD a blocat miliardul de euro

„Pe 28 aprilie 2014, pe contul nostru a fost transferat un miliard de euro, urmând ca până la sfârșitul lunii mai să vină încă 19 miliarde”, a afirmat Usturoi.

Proveniența banilor i-a făcut pe angajații BRD să blocheze miliardul de euro sosit de la Deutsche Bank. Oficial, BRD a refuzat să comenteze situația, invocând secretul bancar. Neoficial, însă, se fac investigații.

„Orice sumă peste 15.000 de euro este raportată la Oficiul pentru Spălarea Banilor și la alte instituții. Acest miliard a fost blocat pentru investigații, deoarece erau probleme pe proveniența banilor”, au explicat surse din BRD, sub protecția anonimatului, scrie Euractiv

BNR: „Am avut informații”

BNR recunoaște că a avut informații despre transferul de bani de care vorbește Vitalie Usturoi, dar că nu s-a confirmat.

„Referitor la mesajul dvs. din data de 28.05.2015, privind S.C. West Euro Energy Trans Airspace Holding S.A., precizăm că, deși au existat informații de genul celor menționate de dvs, până în prezent nu a fost confirmat transferul în România de fonduri de mărimea celor în discuție, suspiciunile existente în legătură cu aceasta făcând necesară informarea Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor de către instituția de credit respectivă”, a răspuns Lorina Duță, șef serviciu în cadrul Direcției de Supraveghere a BNR.

Și actualul purtător de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, dar care în 2015 era purtător de cuvânt al BNR, a spus că, oficial, banii nu au mai ajuns în România.

Citiți AICI toate detaliile despre această megainvestiție.

Reacția lui Varujan Vosganian

După articolul publicat în Euractiv, Varujan Vosganian a avut o reacție pe blogul său.

“Pentru orice întrebare legată de acest subiect, răspunsul meu e același: pe agenda mea ministerială nu a existat niciodată chestiunea construirii unei fabrici de avioane rusești în România. Nu am purtat negocieri cu nimeni și nu am angajat Ministerul Economiei într-o asemenea inițiativă”, a transmis Varujan Vosganian.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Nici ministrul Sănătății nu respectă restricțiile: S-a infectat la o petrecere de Crăciun, în Copenhaga

Publicat

in

De

Ministrul danez al sănătăţii, Magnus Heunicke, a fost testat pozitiv la coronavirus în timpul unei deplasări ministeriale la Bruxelles, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al ministerului, citat de dpa.

Heunicke se află acum în autoizolare într-un hotel din Bruxelles şi a fost iniţiată întocmirea listei contacţilor, a mai spus purtătorul de cuvânt adăugând că ministrul se simte bine şi are, până acum, doar simptome uşoare, scrie agerpres.ro.

Heunicke a ajuns la Bruxelles luni seară pentru a participa la reuniunea miniştrilor sănătăţii din statele UE de marţi. Potrivit ministerului, Heunicke a făcut un test rapid în cursul dimineţii, care a ieşit pozitiv. Rezultatul a fost confirmat apoi de un test PCR.

Nu se ştie când şi cum ar fi contactat Heunicke virusul, deşi Ministerul Sănătăţii a confirmat că el a participat la petrecerea de Crăciun a ministerului de vineri de la Copenhaga, unde alt invitat a fost deja depistat pozitiv la COVID-19.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Aprobare europeană pentru un anti-inflamator contra Covid-19

Publicat

in

De

Laboratorul Roche a primit de la organismul european de reglementare o omologare a anti-inflamatorului său Actemra/Roactemra (tocilizumab) recomandat contra formelor severe de Covid-19, potrivit Rador.

Multinaționala renană a obținut luni o recomandare în acest sens din partea Comitetului medicamentelor de uz uman (CHMP), principalul organ consultativ al Agenției Europene a Medicamentelor (EMA). Tratamentul a fost aprobat de asemenea în Australia în această indicație, arată un comunicat difuzat marți.

Food and Drug Administration (FDA) acordase de asemenea o autorizație de urgență în iunie pentru prescrierea Actemra/Roactemra în Covid-19.

Anti-inflamatorul este de asemenea obiectul unei recomandări emise de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru tratarea anumitor pacienți Covid.

Pus la punct de filiala niponă Chugai, Actemra/Roactemra a fost inițial omologat în țara soarelui răsare în 2005 contra poliartritei reumatoide. Constituie și o opțiune pentru combaterea șocurilor citokinice său reacțiilor exagerate imunitare induse de tratamente celulare.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend