Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Medicul Valeriu Gheorghiță: ‘La nivel național ponderea populațională cu un grad de protecție față de boala COVID-19, cumulat prin boală și vaccinare, este estimată la circa 44%. Există evident diferențe de la un județ la altul’

Publicat

in

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că gradul de protecţie faţă de COVID-19 la nivel naţional, obţinut atât prin trecerea prin boală, cât şi prin vaccinare, este estimat la aproximativ 44%, menţionând că judeţele Cluj, Ilfov şi municipiul Bucureşti au peste 60% imunitate colectivă.

Valeriu Gheorghiţă a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a finalizat, alături de INSP, o estimare a gradului de protecţie faţă de COVID-19 la nivelul României.

„Am finalizat alături de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică estimarea ponderii populaţionale cu un grad de protecţie faţă de boala COVID-19 obţinut prin vaccinare şi trecere prin boală. A fost efectuată această estimare a persoanelor care ar putea avea un grad de imunitate împotriva formelor severe şi a decesului, estimarea s-a bazat pe acoperirea vaccinală cu cel puţin o doză, cât şi pe numărul estimat de persoane care au fost infectate cu Sars-Cov-2 şi nu au fost vaccinate până în prezent.

Estimarea numărului celor trecuţi prin boală s-a bazată pe presupunerea că pentru fiecare persoană confirmată prin test diagnostic au fost alte cinci persoane nediagnosticate. În estimările oficiale din Statele Unite este folosit un multiplicator de 4,3 persoane pentru fiecare caz confirmat”, a afirmat Gheorghiţă.

El a precizat că gradul de imunitate la nivel naţional este de 44%. 

„Menţionez că această estimare nu are în spate studiile de sero-prevalenţă, deci practic vorbim de o estimare şi au fost efectuate două estimări, una la nivel judeţean şi una la nivel de unitate administrativ-teritorială. Pentru estimarea la nivel naţional şi nivel judeţean s-a folosit ca baza de calcul populaţia rezidentă în România la data de 1 ianuarie 2020, adică 19,3 milioane de persoane, fiind considerată mai aproape de situaţia reală în momentul de faţă. Ca atare, la nivel naţional ponderea populaţională cu un grad de protecţie faţă de boala COVID-19, cumulat prin boală şi vaccinare, este estimată la circa 44%”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.

El a mai afirmat că judeţele Cluj, Ilfov şi municipiul Bucureşti au peste 60% imunitate colectivă. 

„Există evident diferenţe de la un judeţ la altul. Sunt două judeţe şi în municipiul Bucureşti, care au o rată de imunitate de grup de peste 60% – judeţul Cluj, judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti care au peste 60% imunitate colectivă. De asemenea, în 25 de judeţe peste 20% din persoane au un grad de imunitate, în 11 judeţe au peste 40% grad de imunitate colectivă şi trei judeţe peste 50% persoane cu grad de imunitate în momentul de faţă”, a transmis Valeriu Gheorghiţă, conform news.ro

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

OMV Petrom avertizează Guvernul Cîțu: Vom pierde ultimul tren pentru gazele din Marea Neagră

Publicat

in

De

Dacă Legea offshore nu va fi modificată în acest an, vom pierde ultimul tren pentru gazele din Marea Neagră, a declarat, miercuri, directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, într-o conferinţă de presă.

Ea a precizat că se aşteaptă ca Legea offshore să fie modificată până la finele anului, conform declaraţiilor publice ale autorităţilor, şi nu are informaţii suplimentare.

“Ştiu ce ştiţi şi voi, că ministrul Energiei a spus că Legea offshore va fi modificată în acest an. A devenit foarte crucial ca acest lucru să se facă anul acesta. De ce? Pentru că tranziţia energetică are nevoie de gaz şi riscăm să pierdem ultimul tren, deci trebuie să ne mişcăm. Şi ştim că acest proiect este important pentru România”, a spus şefa Petrom.

Investiţia în acest proiect este condiţionată de existenţa unui cadru fiscal stabil, întrucât este vorba de miliarde, consideră Verchere.

Tot miercuri, la Viena, Rainer Seele, director general al OMV, a afirmat că proiectul Neptun din Marea Neagră “este mai important ca niciodată” pentru perspectivele viitoare ale Petrom.

Grupul austriac OMV, prin subsidiara OMV Petrom, şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Zăcământul a fost descoperit în 2012, însă dezvoltarea sa a fost amânată de mai multe ori, după ce România a implementat modificări legislative considerate nefavorabile de către dezvoltatori.

O decizie finală de investiţii cu privire la proiectul de gaze Neptun din Marea Neagră ar urma să fie adoptată în primul trimestru din 2022.

“OMV va face tot ceea ce stă în puterea sa pentru a se asigura că acest proiect este unul de succes”, a spus miercuri Rainer Seele, adăugând că şi Guvernul României trebuie să asigure cadrul necesar pentru această investiţie.

Cu privire la acest aspect, Rainer Seele este optimist şi vede că există conştientizarea necesară.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ludogoreţ şi Sparta Praga s-au calificat în turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor

Publicat

in

De

Ludogoreţ, echipa românilor Dorin Rotariu şi Claudiu Keşeru, şi Sparta Praga, la care evoluează portarul Florin Niţă, s-au calificat în turul al treilea al Ligii Campionilor.

Rezultatele înregistrate, miercuri, în manşa a doua a turului al treilea preliminar al Ligii Campionilor sunt următoarele:

Traseul campioanelor:

Neftci Baku (Azerbaidjan) – Olympiacos Pireu (Grecia), scor 0-1 (în tur, 0-1);

A marcat: Masouras ’15.

Şerif Tiraspol (Moldova) – Alaşker (Armenia), scor 3-1 (în tur, 1-0);

Au marcat: Dulanto ’15, Henrique ’23, Thil ’87 (p) / Glisici ’10.

Ludogoreţ (Bulgaria) – Mura (Slovenia), scor 3-1 (în tur, 0-0);

Au marcat: Sotiriou ‘4, Manu ’82, Oliveira-Souza ’90 / Horvat ’64.

– la gazde, Dorin Rotariu a fost rezervă neutilizată, iar Claudiu Keşeru nu a fost în lot.

Steaua Roşie Belgrad (Serbia) – Kairat Almatî (Kazahstan), scor 5-0 (în tur, 1-2);

Au marcat: Katai ‘9, ’42, Diony ’21, Ivanici ’49, Falco ’56.

CFR Cluj – Lincoln Red Imps (Gibraltar), scor 2-0 (în tur, 2-1);

Au marcat: Cestor ’18, Sigurjonsson ’58.

Young Boys Berna (Elveţia) – Slovan Bratislava (Slovacia), scor 3-2 (în tur, 0-0);

Au marcat: Siebatcheu ’10, Garcia ’24, Aebischer ’49 / Kanga ’60 (a), Henty ’62.

– Rafael Ratao (Slovan) a ratat un penalti, în minutul ’21.

Traseul echipeor care nu sunt campioane:

Midtjylland (Danemarca) – Celtic Glasgow (Scoţia), scor 2-1 după prelungiri (în tur, 1-1);

Au marcat: Mabil ’61, Onyedika ’94 / McGregor ’48.

Glatasaray (Turcia) – PSV (Olanda), scor 1-2 (în tur 1-5);

Au marcat: Diagne ’84 / Madueke ’37, Van Ginkel ’59.

– Boscagli (PSV) a fost eliminat, în minutul 74.

Sparta Praga (Cehia) – Rapid Viena (Austria), scor 2-0 (în tur, 1-2).

Au marcat: Karlsson ’16, Pesek ’81.

– la gazde, portarul Florin Niţă a fost titular.

Meciurile din turul al treilea (3/4 august şi 10 august) sunt următoarele:

Dinamo Zagreb (Croaţia) – Legia Varşovia (polonia);

CFR Cluj – Young Boys Berna;

Olympiacos Pireu – Ludogoreţ;

Steaua Roşie Belgrad – Şerif Tiraspol;

Malmo (Suedia) – Glasgow Rangers (Scoţia);

Ferencvaros (Ungaria) – Savia Praga (Cehia).

Traseul echipelor care nu sunt campioane:

PSV – Midtjylland;

Spartak Moscova (Rusia) – Benfica (Portugalia;

Genk (Belgia) – Şahtior Doneţk (Ucraina);

Monaco (Franţa) – Sparta Praga.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend