Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Medicul Octavian Jurma avertizează: ‘Un român moare la fiecare 5 minute ucis de Covid. Klaus Iohannis este singurul om politic care mai are autoritatea să intervină să rezolve criza’

Publicat

in

Medicul Octavian Jurma atrage atenția că situația epidemiologică din România este extrem de gravă: ”Criza sanitară va deveni o criză umanitară, care va deveni una economică de proporții. Nu poți economisi bani lăsând oamenii să moară în fața spitalelor sau în casele lor”. 

Jurma acuză că răspunsul la pandemie a fost complet politizat și Guvernul nu a luat măsurile necesare din timp, deși era evident, în contextul unei rate scăzute de vaccinare și a răspândirii variantei Delta, că acest val va fi unul mult mai puternic.

”Din păcate, clasa politică nu pare să aibă un discurs orientat pe soluții. Astăzi, un român moare la fiecare 5 minute ucis de Covid.
Foarte mulți din cei pe care îi îngrijim și ne străduim să evite facturile mari, în decembrie nu vor mai fi…

Criza politică accentuează criza sanitară pentru că răspunsul la pandemie a fost complet politizat de acest guvern.

Criza sanitară va deveni o criză umanitară, care va deveni una economică de proporții. Nu poți economisi bani lăsând oamenii să moară în fața spitalelor sau în casele lor. Acești oameni nu fac știrile pentru că sunt mulți anonimi”, a declarat cercetătorul.

Jurma avertizează că actuala criză sanitară va deveni una umanitară, care va afecta grav și situația economică a țării.

”Gâlceava politică este complet decuplată de preocupările și grijile reale ale românilor”, mai spune acesta.

Cercetătorul mai acuză că medicii au fost eliminați din lanțul de decizie și face apel la polticieni să devină responsabili. 

”Acum, mingea este la președintele Iohannis, este singurul om politic care mai are autoritatea să intervină să rezolve criza. Parlamentul s-a pronunțat – așa cum este el, este vocea acestui popor – a spus că vrea alt premier. Aș vrea să-l văd pe șeful statului devenind președintele tuturor românilor. Un guvern de uniune națională s-ar putea să fie o soluție.

Toată vara am dat relaxare la liber fără să cerem nimic în schimb. Toate guvernele responsabile au avut o discuție matură cu cetățenii: vreți relaxare, trebuie să ne vaccinăm și apoi să adoptăm Certificatul verde. Așa au făcut Italia, Marea Britanie, Israel și țările care acum nu au spitalele pline, deși au un număr mare de cazuri. În valul 4 niciodată nu a fost problema legată strict de numărul de cazuri.

Am avut timp amplu să ne pregătim. După ce că nu am făcut nimic, când am ajuns la pragurile de 3 sau 6 la mie, prestabilite din valul 3, măsurile au fost suspendate în loc să le păstrăm.

Nu vedem niciun efort real de a opri pandemia. Nu poți ajunge la o rată de 12 la mie decât dacă nu se iau măsuri.

Pandemia se termină în spitale, dar nu se oprește în spitale. Ca în orice război, se oprește pe front. Sunt 1.600 de oameni care stau în UPU, s-au adresat spitalelor, dar nu mai au loc. Din păcate, aceasta a fost o decizie asumată politic.

Medicii au fost eliminați din lanțul de decizie. Odată cu concedierea lui Voiculescu și a Ioanei Mihăilă, s-a luat decizia că nu vor mai fi consultați medicii. Nu există nicio justificare medicală și epidemiologică pentru măsurie care s-au luat în valul 4”, a conchis Jurma, conform realitatea.net.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Liderii europeni joacă cartea destinderii cu Polonia după atacurile furibunde din PE. Ursula von der Leyen a primit mandat să dea `o șansă dialogului`

Publicat

in

De

Liderii europeni au jucat joi seară cartea destinderii cu Polonia, în conflict cu Bruxellesul privind independenţa justiţiei şi primatul dreptului european, rezervându-şi, în acelaşi timp, posibilitatea de a lua măsuri ulterior, comentează AFP preluat de agerpres.

Criza energetică, care ameninţă să deraieze relansarea economică, a făcut mai devreme obiectul unor dezbateri intense între cei 27 reuniţi la summit, după ce Praga şi Budapesta au pus sub semnul întrebării piaţa europeană a carbonului, principalul instrument al UE pentru schimbările climatice.
În conflictul cu Varşovia, şefii de stat sau de guvern şi-au reafirmat “convingerea că statul de drept şi independenţa justiţiei sunt absolut fundamentale”, dar au temporizat ripostele studiate de Bruxelles, a indicat o sursă europeană.

Gardiană a tratatelor, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, promisese marţi Parlamentului European că va lua măsuri împotriva Poloniei: ea a primit sprijinul statelor pentru a acţiona, dar fără grabă pentru a da şansă dialogului şi “a continua să se caute soluţii”, a indicat o sursă europeană.

În acelaşi timp, statele au reafirmat posibilitatea de “a recurge la mecanismele existente” prevăzute de textele europene, a adăugat sursa.

Ar putea fi vorba despre declanşarea unei noi proceduri de încălcare a dreptului comunitar care poate duce la sesizarea justiţiei europene.

UE dispune, de asemenea, un nou mecanism care face posibilă suspendarea plăţilor fondurilor europene către ţările în care se constată încălcări ale statului de drept afectând bugetul comunitar. Dar pentru a-l declanşa statele doresc să aştepte decizia Curţii de Justiţie a UE, prevăzută cel mai târziu pentru începutul lui 2022, privind recursul în anulare depus de Varşovia şi Budapesta împotriva acestui mecanism.

“Comisia continuă să pregătească dosarele în cadrul acestei proceduri. Este dificil să se accelereze mai mult, dar momentul adevărului se apropie”, a comentat o sursă diplomatică.

Mai multe capitale consideră de neconceput aprobarea planului polonez de relansare economică în valoare de 36 de miliarde de euro, blocat în prezent de Comisia care solicită garanţii privind independenţa judiciară.

Varşovia este în conflict cu Bruxellesul de mai mulţi ani din cauza reformelor judiciare întreprinse de partidul conservator naţionalist la putere (PiS), acuzat de subminarea independenţei judecătorilor.

Tensiunile au sporit după decizia din 7 octombrie a Curţii Constituţionale poloneze, care a declarat anumite articole din tratatele europene incompatibile cu Constituţia naţională. O hotărâre denunţată de Bruxelles ca un atac fără precedent la adresa primatului dreptului european şi competenţei Curţii de Justiţie a UE.

Varşovia poate conta pe sprijinul Budapestei: “Există o vânătoare de vrăjitoare în Europa împotriva Poloniei, polonezii au dreptate”, a declarat suveranistul Viktor Orban, criticat şi el în mod regulat de Bruxelles în privinţa statului de drept.

Premierul olandez, Mark Rutte, s-a pronunţat pentru fermitate la sosirea sa la Bruxelles, considerând că independenţa sistemului judiciar “nu este negociabilă”. “Polonia trebuie să ia foarte în serios ameninţările cu sancţiuni financiare”, a adăugat omologul său austriac, Alexander Schallenberg.

“Nu vom acţiona sub presiunea şantajului, (dar) suntem pregătiţi pentru dialog”, a replicat şeful guvernului polonez, Mateusz Morawiecki, la finalul unei întrevederi cu preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Germania a dorit să evite o “confruntare” cu Varşovia. “Litigiile în cascadă în faţa Curţii de Justiţie a UE nu sunt o soluţie pentru statul de drept”, a avertizat cancelarul Angela Merkel.

Acest summit este ultimul din cele peste o sută pentru cancelarul german, pe punct de plecare după 16 ani la putere şi care a făcut o “fotografie de familie” cu omologii săi.

În privinţa energiei, cei 27 au salutat instrumentele “utile” propuse de Comisie pentru a amortiza creşterea preţurilor (reduceri fiscale, ajutor pentru gospodării). La cererea în special a premierului ceh în exerciţiu, Andrej Babis, aceştia au mai solicitat Bruxellesului “să studieze” pieţele energetice pentru a stabili dacă “anumite comportamente” merită sancţiuni.

Andrej Babis a blocat temporar adoptarea unor concluzii pe această temă, denunţând “speculaţiile” pe piaţa europeană a carbonului, împreună cu omologul său polonez.

Pe această piaţă, unde companiile fac schimb de “drepturi de a polua”, preţul dioxidului de carbon a crescut de peste două ori într-un an pentru a depăşi nivelul record de 60 de euro pe tonă. Cu toate acestea, Comisia şi experţii estimează că doar o cincime din creşterea preţurilor la energie electrică se poate atribui pieţei carbonului.

Planul UE pentru climat, al cărui instrument-cheie este piaţa carbonului, “creşte preţul energiei (…) şi va ucide clasa de mijloc europeană”, a acuzat, la rândul său, Viktor Orban.

Summitul va continua vineri cu problema migraţiei pe agendă, în special cu Belarusul, acuzat că organizează un aflux de migranţi la frontierele UE, ca represalii pentru sancţiunile adoptate de cei 27, încheie AFP.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Incident tragic pe un platou de filmare din SUA: Alec Baldwin a ucis-o pe regizoarea de imagine și l-a rănit pe regizor cu un pistol de recuzită, posibil din greșeală

Publicat

in

De

​Cunoscutul actor Alec Baldwin a tras cu un pistol de recuzită pe un platou de filmare din New Mexico, ucigând-o pe regizoarea de imagine Halyna Hutchins și rănindu-l pe regizorul Joel Souza, potrivit autorităților citate de Reuters.

Incidentul a avu loc pe platoul de filmare al filmului independent ”Rust”, a transmis biroul șerifului din districtul Santa Fe.

”Halyna Hutchins, 42 de ani, regizor de imagine, și Joel Souza, regizor, a fost împușcați când o armă de recuzită a fost trasă de Alec Baldwin, 68 de ani, producător și actor”, a spus poliția într-un comunicat de presă.

Hutchins a fost dusă cu elicopterul la spitalul Universității new Mexico, unde s-a declarat decesul, iar Souza a fost dus cu ambulanța la centrul medical regional Christus St. Vincent.

Potrivit revistei Variety, focurile de armă au fost trase la Ferma Bonanza Creek, o unitate de producție cinematografică aflată la sud de Santa Fe.

Alec Baldwin, interogat de poliție

Până acum nu a fost efectuată nicio punere sub acuzare în legătură cu incidentul, a transmis poliția, adăugând că efectuează o anchetă.

Publicația locală Santa Fe New Mexican scrie că Alec Bladwin a fost interogat de poliție, actorul fiind în lacrimi.

Potrivit ABC News, incidentul a fost anunțat la numărul de urgență, cel care a sunat spunând că ”avem o persoană care a fost împușcată accidental”.

Compania care produce filmul a spus, în prima reacție, că ”a avut loc un accident pe platoul din New Mexico al ‘Rust’ privind manevrarea greșită a unei arme de recuzită cu gloanțe oarbe”.

Totuși, biroul șerifului a indicat că este prea devreme să se spună ce fel de gloanțe au fost folosite. De asemenea, autoritățile nu au folosit cuvântul ”accidental”, lăsând concluziile pe seama anchetatorilor.

Alec Baldwin este co-producător al filmului și joacă rolul unui proscris pe nume Rust, al cărui nepot de 13 ani fusese condamnat pentru o crimă accidentală.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend