Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Medicii din Israel fac grevă luni, susținând că au menținut națiunea prin pandemie și că acum sunt „aruncați deoparte”

Publicat

in

Asociația medicală din Israel a declarat astăzi, luni, începând cu ora 07.00, o grevă de 24 de ore, împreună cu mai multe proteste, de teamă că 600 de medici angajați în timpul pandemiei își vor pierde locurile de muncă în puțin mai puțin de două luni, deoarece finanțarea nu va fi reînnoită.

Spitalele vor fi forțate să-i concedieze pe 30 iunie, cu excepția cazului în care se vor găsi bani suplimentari, ceea ce în prezent nu este un obiectiv pentru guvern. „Medicii sunt supărați, suntem foarte supărați”, a spus dr. Zeev Feldman, unul dintre inițiatorii grevei, spunând că statul riscă să dea o lovitură sistemului de sănătate.

„Dacă există o lecție de învățat din pandemie, este necesitatea de a ne îngriji de sistemul nostru de sănătate și faptul că trebuie să întărim sistemul, nu să-l slăbim, deoarece asta se pare că s-ar putea întâmpla”, a spus Feldman.

În timpul grevei, aproape toate spitalele vor funcționa în program de weekend și procedurile neurgente vor fi anulate. Unele clinici comunitare, dar nu toate, sunt așteptate să solidarizeze cu greviștii. Camerele de urgență ale spitalului vor funcționa normal, la fel ca și alte servicii esențiale, cum ar fi dializa și oncologia.

Medicii sindicali vor decide dacă vor efectua operațiuni precum procedurile de FIV, de la caz la caz. Feldman, director adjunct al Asociației Medicale din Israel (IMA), a declarat că medicii simt că au fost folosiți în timpul pandemiei și că acum sunt „aruncați deoparte”.

El a spus că guvernul are responsabilitatea de a oferi garanții acum privind personalul, după luna iunie, pentru ca sistemul de sănătate să funcționeze în mod stabil.

Guvernul a adăugat finanțare pentru cei 600 de medici din cauza pandemiei și i-a angajat pe lângă alți aproximativ 9.000 de medici din spitale.

Dacă posturile lor vor continua după 30 iunie, Ministerul Finanțelor trebuie să garanteze că finanțarea va continua, dar nu o face.

Potrivit prof. Nadav Davidovich, înalț oficial din cadrul Asociației israeliene a medicilor din sănătatea publică, un sindicat medical care susține greva, „guvernul, în special Ministerul Finanțelor, interpretează complet greșit și înțelege greșit situația”.

Ministerul Finanțelor a refuzat orice comentarii. (Anima News)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Letonia: Incendiu la o fabrică de drone americane

Publicat

in

Un incendiu a izbucnit marți după-amiază la Riga într-o fabrică americană care produce drone pentru armatele NATO și Ucraina, a constatat un reporter AFP.

DroneFoto: Colicaranica, Dreamstime.com

Incendiul a distrus o mare parte din clădirea principală a uzinei aparținând companiei americane Edge Autonomy, din care s-au degajat nori groși de fum.

Marți seară, nicio sursă oficială nu a menționat victime, originea incendiului sau amploarea pagubelor provocate de incendiu.

Mai multe brigăzi de pompieri au fost trimise la locul incendiului de la periferia capitalei letone.

„Un incendiu de mare risc a izbucnit în clădirea de producție, provocând un fum greu, care poate fi dăunător pentru sănătate”, a precizat pompierii într-un mesaj pe Twitter, cerând locuitorilor din zonă să închidă ferestrele și ușile locuințelor lor.

Fabrica Edge Autonomy din Riga găzduiește, de asemenea, sediul european al grupului.

Cu sediul în San Luis Obispo, California, Edge Autonomy este specializată în sisteme autonome, optică avansată și soluții energetice.

foto: Dreamstime

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

România a primit și recepționat deja al doilea sistem Patriot / Sistemele 3 și 4 vin complet în 2023

Publicat

in

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au efectuat marți o vizită de lucru la Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu. Cu ocazia asta, Ministerul Apărării informează că al doilea sistem Patriot comandat de România a fost livrat și deja recepționat ep parcursul anului 2022.

Primul Patriot romanescFoto: Hotnews

Al doilea sistem PATRIOT, din totalul de patru câte au fost contractate pentru prima etapă a programului de înzestrare, a fost livrat, conform graficului agreat, în cursul anului 2022 şi a finalizat testarea de acceptanţă şi recepţia în luna decembrie, transmite MApN

Livrarea sistemelor al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT a început în cursul anului 2022, urmând ca testarea și recepționarea lor să fie finalizate până la sfârșitul lunii aprilie, potrivit MApN.

„Înzestrarea Forţelor Aeriene cu sisteme PATRIOT adaugă o capabilitate de apărare aeriană robustă, credibilă, interoperabilă şi flexibilă, destinată îndeplinirii misiunilor Armatei României. Cele patru sisteme constituie prima etapă a realizării unei capabilități de apărare aeriană cu baza la sol de ultimă generație, cu posibilităţi testate în luptă de apărare împotriva rachetelor balistice tactice şi a rachetelor de croazieră, complet integrabilă în sistemul NATO.”, a spus ministrul Tîlvăr

Comanda Regimentului 74 a prezentat conducerii MApN și stadiul instruirii personalului de operare şi mentenanţă al unității, care va continua, în acest an, pregătirea prin cursuri organizate la Școala de artilerie antiaeriană (Air Defense Artillery School) din Statele Unite ale Americii, precum şi instruirea în ţară a personalului, pe configurația specifică echipamentelor livrate României, concomitent cu parcurgerea etapelor de testare, acceptanță și recepţie a sistemelor.

MApN: Primul sistem Patriot al României execută misiuni de apărare aeriană încă din 2021

Potrivit MApN, primul sistem PATRIOT a fost livrat Forțelor Aeriene Române în anul 2020, iar din anul 2021 execută misiuni specifice de apărare aeriană şi împotriva rachetelor a spaţiului aerian al României şi al NATO.

Sistemul al 2-lea PATRIOT a fost livrat în cursul anului 2022, testarea de acceptanţă şi recepţia au fost realizate în luna decembrie a anului trecut și a intrat deja în înzestrarea Regimentului 74 PATRIOT.

Sistemele al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT au fost livrate parţial în cursul anului 2022, livrarea integrală, testarea de acceptanţă şi recepţia urmând a se finaliza în luna aprilie 2023.

Radar al sistemului Patriot (foto: MApN)

Ce sisteme Patriot a cumpărat România

Circa 3,9 miliarde de dolari plătește România pentru șapte sisteme antiaeriene Patriot noi, în cea mai recentă configurație disponibilă, la pachet cu câteva sute de interceptori. Contractul este unul guvern-la-guvern, iar până în momentul de față au fost plătite patru din cele șapte sisteme. Primul sistem Patriot românesc a intrat oficial în dotarea forțelor române în 2020.

Din cele șapte baterii, patru vor fi la Forțele Aeriene și trei vor fi la Forțele Terestre. O baterie are fiecare câte o unitate de tragere (patru lansatoare montate/atașate fiecare pe câte un camion, un radar, o unitate de conducere a focului, generatoare și alte echipamente).

Mai exact, România a cumpărat 7 sisteme de rachete Patriot în configurația 3+ cu următoarele componente:

– 7 AN/MPQ-65 radar sets

– 7 AN/MSQ-132 engagement control stations

– 13 antenna mast groups

– 28 M903 lansatoare (care pot trasporta și lansa câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau 12 rachete PAC-3 MSE)

– 56 rachete PAC-2 Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T)

– 168 rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE)

– 7 Electrical Power Plants (EPP) III

Citește și:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend