Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Medici și foști pacienți au vorbit despre știință și credință la Paraclisul Catedralei Naționale

Publicat

in

La Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului s-a desfășurat luni Conferința „Bucuria vindecării. Știință și credință”. Au participat medici, teologi și foști pacienți oncologici din comunitatea Paraclisului Catedralei Naționale. Aceștia au vorbit despre contribuția credinței la procesul de vindecare.

Părintele Patriarh Daniel l-a delegat la eveniment pe Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, prin care a transmis un mesaj de binecuvântare și de apreciere pentru eforturile voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale și ale echipei proiectului „Bucuria vindecării”, care face legătura între pacienți, credință și medici, conform basilica.ro.

Coordonatoarea proiectului, Cătălina Lițu, fost pacient oncologic, a mărturisit că a găsit în credință și în rugăciune puterea de a învinge boala.

Medicul Irinel Popescu a vorbit despre nevoia ca atât pacientul, cât și medicul să aibă credință în Dumnezeu. În orice act medical, între gestul medicului curant și vindecarea efectivă există o etapă în care Dumnezeu lucrează pentru vindecarea pacientului, a spus el.

De aceea, majoritatea medicilor se roagă înainte de operație, atât pentru vindecarea și sănătatea pacientului, cât și pentru reușita operației, a adăugat chirurgul.

Dr. Anca Colita, managerul Institutului Clinic Fundeni, a vorbit despre credința devenită „colac de salvare” pentru părinții copiilor bolnavi de cancer pe care îi tratează. În multe cazuri credința și rugăciunea au ajutat la fortificarea organismului în lupta cu boala, a confirmat ea.

Dr. Dumitru Constantin Dulcan a prezentat cercetări științifice care au demonstrat importanța rugăciunii și credinței în procesul de vindecare. El a vorbit despre factorul psihologic și atitudinile care pot afecta negativ imunitatea și pe care Biserica ne îndeamnă să le evităm: îndoiala, ura, răutatea, supărarea.

Adrian Nicolae Lemeni, cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a prezentat perspectiva teologică despre suferință și boală.

Adevărata vindecare trebuie să vizeze omul în integralitatea lui, suflet și trup, a spus Adrian Lemeni.

Din perspectivă creștină, suferința are și un caracter pedagogic, a adăugat el. Iar creștinul confruntat cu boala are nevoie să-și schimbe atitudinea prin credință. Când suferința împiedică rugăciunea, însăși răbdarea devine rugăciune, a mai spus șeful școlii doctorale a Facultății de Teologie din Capitală.

La final, dr. Lucia Bubulac și-a prezentat cartea „Stres, emoții, depresie, cancer”, care explică în ce fel afectează fiecare organ anumite stări de spirit negative.

Conferința s-a încheiat cu mărturiile unor paciente care au învins cancerul prin credință și rugăciune, cu sprijinul echipei proiectului „Bucuria vindecării”, și cu un concert de colinde susținut de beneficiarii proiectului.

Proiectul „Bucuria vindecării” s-a născut din nevoia practică generată de numărul mare de persoane suferinde de cancer care au trecut pragul Paraclisului Catedralei Naționale.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ucraina este alături de Republica Moldova pe fondul amenințărilor Moscovei: Tot ce i-a mai rămas Rusiei este să scuipe amenințări la adresa altor state

Publicat

in

De

Ucraina este alături de Republica Moldova pe fondul amenințărilor venite din partea Moscovei, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba, citat de The Guardian.

„Suntem alături de poporul și guvernul Moldovei prietene pe fondul amenințărilor reînnoite venite de la Moscova. Tot ce i-a mai rămas Rusiei este să scuipe amenințări la adresa altor state, după decenii de politici eșuate bazate pe agresiune, coerciție și lipsă de respect. Acest lucru nu face decât să arate slăbiciunea Rusiei”, a scris Dmytro Kuleba pe Twitter.

Declarația vine după ce Kremlinul a anunțat vineri că speră ca relațiile dintre Ucraina și Republica Moldova cu Moscova să nu se deterioreze și mai mult după ce acestea au fost acceptate ca și candidați la aderarea în Uniunea Europeană.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că decizia blocului a fost „bineînțeles, o chestiune internă europeană”, a relatat Moscow Times. „Este foarte important pentru noi ca toate aceste procese să nu ne aducă mai multe probleme și mai multe probleme în relațiile țărilor menționate cu noi”, a spus el.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

După industria auto, și cea a avioanelor e luată în colimator de lupta anti noxe: Comisia Europeană anunță o nouă alianță

Publicat

in

De

Comisia Europeană lansează oficial Alianţa pentru Aviaţia cu Emisii Zero, invitând membrii comunităţii aviatice să îşi unească forţele în vederea pregătirii pentru apariţia aeronavelor cu emisii zero, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Alianţa pentru Aviaţia cu Emisii Zero urmăreşte să pregătească ecosistemul aviatic pentru punerea în funcţiune a aeronavelor cu hidrogen şi a celor electrice, pentru a se asigura că transportul aerian contribuie la obiectivul de neutralitate climatică al Europei pentru 2050. Aceasta va reuni reprezentanţi ai producătorilor de aeronave, ai companiilor aeriene, ai aeroporturilor, companiilor energetice şi furnizorilor de combustibil, ai agenţiilor de standardizare şi certificare, ai grupurilor de interese şi ai autorităţilor de reglementare în materie de pasageri şi mediu.

Aceştia vor colabora pentru a identifica toate barierele din calea intrării în serviciul comercial a acestor aeronave, pentru a stabili recomandări şi o foaie de parcurs, pentru a promova proiectele de investiţii şi pentru a crea sinergii şi dinamică în rândul membrilor. În special, membrii vor analiza aspecte precum cerinţele în materie de combustibil şi infrastructură aeroportuară ale aeronavelor cu hidrogen şi electrice, standardizarea şi certificarea, precum şi implicaţiile pentru operatori (companiile aeriene) şi managementul traficului aerian.

În următoarele două decenii, se preconizează introducerea pe piaţă a mai mult de 44.000 de aeronave noi. Volumul de piaţă potenţial pentru aeronavele cu emisii zero a fost estimat la 26.000 până în 2050, cu o valoare totală de 5 mii de miliarde de euro.

Alianţa îşi va îndeplini în final angajamentul de a alinia sectorul la ambiţiile, obiectivele şi politicile conexe ale UE în materie de climă. Dimensiunea internaţională a sectorului este, de asemenea, un element major, deoarece combaterea schimbărilor climatice reprezintă un efort global.

„Odată cu apariţia aeronavelor cu emisii zero, Europa va scrie următorul capitol al aviaţiei. Neutralitatea climatică este paşaportul pentru creştere, iar Alianţa pentru aviaţia cu emisii zero va ajuta industria aeronautică europeană să pună bazele unei aviaţii competitive şi curate”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru era digitală.

Entităţile private şi publice din comunitatea aeronautică care s-au angajat să sprijine punerea în funcţiune a aeronavelor cu emisii zero sunt invitate să se alăture Alianţei pentru aviaţia cu emisii zero prin intermediul formularului online.

O primă reuniune a adunării generale va avea loc în toamna acestui an.

Industria aeronautică europeană şi alţi actori europeni din sectorul aviaţiei şi-au asumat angajamentul de a asigura că transportul aerian din Europa îndeplineşte obiectivele climatice ale Europei pentru 2050. Comisia sprijină acest obiectiv prin acţiuni concrete, cum ar fi programul pentru o aviaţie curată din cadrul programului Orizont Europa, mecanismele de stabilire a preţului carbonului (de exemplu, EU ETS) şi Fondul pentru inovare. Aceste iniţiative sprijină dezvoltarea de aeronave cu emisii zero, bazate pe tehnologii de propulsie noi (de exemplu, electrice sau pe bază de hidrogen). Astfel de aeronave durabile din punctul de vedere al mediului au un potenţial de piaţă imens şi pot contribui semnificativ la competitivitatea viitoare a industriei de profil în toate segmentele de piaţă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend