Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Medic infecționist, despre reacțiile adverse ale vaccinului anti-Covid: ‘Procentul este mic, dar pacienții trebuie monitorizați. Este vorba despre 0,25%, ceea se înscrie din punct de vedere matematic în limitele de acceptabilitate a unui vaccin în zona medicală’

Publicat

in

Prof. dr. Carmen Dorobăț, međic infecționist, Spitalul de Boli Infecțioase ” Sfânta Parascheva” Iași, a precizat că numărul persoanelor care au raportat reacții adverse în urma vaccinării împotriva COVID-19 rămâne unul mic, în limitele procentului de acceptabilitate. 

Ar trebui să gândim inițial matematic. Este vorba de 41.000 de reacții adverse la peste 17 milioane de administrări. Este vorba despre 0,25%, ceea se înscrie din punct de vedere matematic în limitele de acceptabilitate a unui vaccin în zona medicală. Aceste reacții adverse trebuie să fie undeva până la 4%. Pe de altă parte dacă ne uităm cu atenție se observă că procentul cel mai important este dat de durerile de cap, este dat de dureri la locul administrării și o serie de reacții hematologice”.

În același timp medicul a atras atenția că este dificil de trasat o graniță între reacții adverse și simptomul post-covid în cazul persoanelor care s-au vaccinat dar care au făcut covid ulterior:

Este foarte important să facem deosebirea între astfel de simptome care pot fi vizate de administrarea vaccinului și atunci este foarte important la ce interval de timp de la administrarea vaccinului s-au evidențiat, iar pe de altă parte sindromul post-covid, mulți dintre cei care s-au vaccinat au făcut sindrom post-covid și atunci este greu să detaliem unde este zona între sindrom post-covid și reacții care apar în urma administrării vaccinului.

Există persoane care s-au vaccinat care au făcut și Covid după vaccinare și care au unele modificări, la nivel cardio-vascular, la nivel neurologic și atunci noi medicii ne punem problema, e vorba despre un sindrom post-covid sau e o reacție adversă în urma administrării vaccinului. Este o graniță pe care și noi infecționiștii greu o putem depista pentru că trebuie analize de laborator la fiecare dintre acești pacienți. Procentul este mic dar pacienții trebuie monitorizați.”, conform b1tv.ro.

Vezi și:

Nelu Tătaru, despre reacțiile adverse post-vaccinare Covid-19: ‘Cred că sunt mai mulți factori prin care trebuie evaluată o reacție adversă la un medicament sau un vaccin’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Letonia: Incendiu la o fabrică de drone americane

Publicat

in

Un incendiu a izbucnit marți după-amiază la Riga într-o fabrică americană care produce drone pentru armatele NATO și Ucraina, a constatat un reporter AFP.

DroneFoto: Colicaranica, Dreamstime.com

Incendiul a distrus o mare parte din clădirea principală a uzinei aparținând companiei americane Edge Autonomy, din care s-au degajat nori groși de fum.

Marți seară, nicio sursă oficială nu a menționat victime, originea incendiului sau amploarea pagubelor provocate de incendiu.

Mai multe brigăzi de pompieri au fost trimise la locul incendiului de la periferia capitalei letone.

„Un incendiu de mare risc a izbucnit în clădirea de producție, provocând un fum greu, care poate fi dăunător pentru sănătate”, a precizat pompierii într-un mesaj pe Twitter, cerând locuitorilor din zonă să închidă ferestrele și ușile locuințelor lor.

Fabrica Edge Autonomy din Riga găzduiește, de asemenea, sediul european al grupului.

Cu sediul în San Luis Obispo, California, Edge Autonomy este specializată în sisteme autonome, optică avansată și soluții energetice.

foto: Dreamstime

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

România a primit și recepționat deja al doilea sistem Patriot / Sistemele 3 și 4 vin complet în 2023

Publicat

in

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au efectuat marți o vizită de lucru la Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu. Cu ocazia asta, Ministerul Apărării informează că al doilea sistem Patriot comandat de România a fost livrat și deja recepționat ep parcursul anului 2022.

Primul Patriot romanescFoto: Hotnews

Al doilea sistem PATRIOT, din totalul de patru câte au fost contractate pentru prima etapă a programului de înzestrare, a fost livrat, conform graficului agreat, în cursul anului 2022 şi a finalizat testarea de acceptanţă şi recepţia în luna decembrie, transmite MApN

Livrarea sistemelor al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT a început în cursul anului 2022, urmând ca testarea și recepționarea lor să fie finalizate până la sfârșitul lunii aprilie, potrivit MApN.

„Înzestrarea Forţelor Aeriene cu sisteme PATRIOT adaugă o capabilitate de apărare aeriană robustă, credibilă, interoperabilă şi flexibilă, destinată îndeplinirii misiunilor Armatei României. Cele patru sisteme constituie prima etapă a realizării unei capabilități de apărare aeriană cu baza la sol de ultimă generație, cu posibilităţi testate în luptă de apărare împotriva rachetelor balistice tactice şi a rachetelor de croazieră, complet integrabilă în sistemul NATO.”, a spus ministrul Tîlvăr

Comanda Regimentului 74 a prezentat conducerii MApN și stadiul instruirii personalului de operare şi mentenanţă al unității, care va continua, în acest an, pregătirea prin cursuri organizate la Școala de artilerie antiaeriană (Air Defense Artillery School) din Statele Unite ale Americii, precum şi instruirea în ţară a personalului, pe configurația specifică echipamentelor livrate României, concomitent cu parcurgerea etapelor de testare, acceptanță și recepţie a sistemelor.

MApN: Primul sistem Patriot al României execută misiuni de apărare aeriană încă din 2021

Potrivit MApN, primul sistem PATRIOT a fost livrat Forțelor Aeriene Române în anul 2020, iar din anul 2021 execută misiuni specifice de apărare aeriană şi împotriva rachetelor a spaţiului aerian al României şi al NATO.

Sistemul al 2-lea PATRIOT a fost livrat în cursul anului 2022, testarea de acceptanţă şi recepţia au fost realizate în luna decembrie a anului trecut și a intrat deja în înzestrarea Regimentului 74 PATRIOT.

Sistemele al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT au fost livrate parţial în cursul anului 2022, livrarea integrală, testarea de acceptanţă şi recepţia urmând a se finaliza în luna aprilie 2023.

Radar al sistemului Patriot (foto: MApN)

Ce sisteme Patriot a cumpărat România

Circa 3,9 miliarde de dolari plătește România pentru șapte sisteme antiaeriene Patriot noi, în cea mai recentă configurație disponibilă, la pachet cu câteva sute de interceptori. Contractul este unul guvern-la-guvern, iar până în momentul de față au fost plătite patru din cele șapte sisteme. Primul sistem Patriot românesc a intrat oficial în dotarea forțelor române în 2020.

Din cele șapte baterii, patru vor fi la Forțele Aeriene și trei vor fi la Forțele Terestre. O baterie are fiecare câte o unitate de tragere (patru lansatoare montate/atașate fiecare pe câte un camion, un radar, o unitate de conducere a focului, generatoare și alte echipamente).

Mai exact, România a cumpărat 7 sisteme de rachete Patriot în configurația 3+ cu următoarele componente:

– 7 AN/MPQ-65 radar sets

– 7 AN/MSQ-132 engagement control stations

– 13 antenna mast groups

– 28 M903 lansatoare (care pot trasporta și lansa câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau 12 rachete PAC-3 MSE)

– 56 rachete PAC-2 Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T)

– 168 rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE)

– 7 Electrical Power Plants (EPP) III

Citește și:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend