Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

ACTUAL

MEDIC ARGEȘEAN, OPERAȚIE ÎN PREMIERĂ în ROMÂNIA: o pacientă de 53 de ani din Pitești a primit șansa la o viață normală după un transfer dublu de ganglioni vascularizați

Publicat

in

Echipa chirurgicală a Centrului de Excelență în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă Zetta, coordonată de Dr. Dragoș Zamfirescu, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, a efectuat în premieră în România, un transfer dublu de ganglioni vascularizați, parte dintr-o operație amplă de reconstrucție a sânului unei paciente și de tratament microchirurgical al limfedemului instalat după mastectomie și iradiere.

Dr. Dragoș Zamfirescu, născut și crescut în Pitești, este doctor în științe medicale, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, cu o experiență de aproape 21 ani în chirurgie plastică, 20 ani în microchirurgie reconstructivă și 19 ani în chirurgie estetică, având la activ peste 8.000 de intervenții chirurgicale, dintre care unele cu grad deosebit de dificultate și premiere naționale.

Pacienta în vârstă de 53 de ani, din Pitești, a suferit în urmă cu 23 de ani o mastectomie oncologică, în urma căreia a făcut un limfedem. ”De când am avut intervenția de mastectomie, în anul 1999, antebrațul a crescut progresiv în diametru”, a declarat pacienta. Viața i s-a schimbat complet, iar greutatea membrului său superior îi limita foarte mult activitățile zilnice: nu putea nici măcar să ridice mâna și îi era tot mai greu să își găsească haine potrivite.

Dacă reconstrucția sânului cu lambou DIEP (segment recoltat de pe abdomen) este deja un tratament standard la Clinica Zetta, tratamentul limfedemului este, în mod evident, mult mai delicat și dificil. Ținând cont de dimensiunile semnificative ale limfedemului, s-a decis efectuarea nu a unuia, ci a două transferuri de ganglioni: unul a fost recoltat din regiunea supraclaviculară contralaterală (n.r. zona gâtului) și transplantat la nivelul pumnului membrului cu limfedem, iar celălalt a fost cu ganglioni incluși în lamboul DIEP și poziționat la nivelul axilei. În total, în cadrul acestei intervenții efectuate în premieră în țara noastră, au fost făcute microchirurgical patru anastomoze arteriale și patru venoase. Genul acesta de intervenții nu fac minuni, nu vindecă, nu înlătură cauza apariției limfedemului, dar reprezintă cea mai nouă și cea mai de succes metodă de îmbunătățire a rezultatelor tratamentului limfedemului și de creștere a calității vieții acestor pacienți. În acest fel, la aproximativ 20% dintre cazuri se reduc dimensiunile limfedemului în proporție de 50-60%, și în 60% din cazuri reducerea este de sub 50%. Din păcate, există și posibilitatea ca la 20% dintre pacienți să nu se observe nici o schimbare. La 8 zile de la operație, pacienta este bine. Noi sperăm ca în următoarele luni de zile, să se reducă semnificativ greutatea și dimensiunile antebrațului și astfel să se îmbunătățească calitatea vieții pacientei, să se poată deplasa și să își poată folosi membrul superior”, a declarat doctorul Dragoş Zamfirescu, Medic Primar în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă.

Limfedemul a apărut în urma intervenției de mastectomie, după evidarea ganglionară și radioterapie. Anual, în România, aproximativ 8.000 de femei diagnosticate cu cancer la sân suferă o mastectomie. Din păcate nu există date statistice despre incidența limfedemului postmastectomie în România, dar la nivel internațional, experții estimează că între 5-40% dintre paciente pot dezvolta un anumit grad de limfedem (breastcancer.org). Acest risc este cu atât mai mare cu cât pacienta are o disecție și o evidare ganglionară axilară mai agresivă, a făcut radioterapie, este fumătoare, obeză sau are diabet. Chiar și pacientelor cărora li se recoltează doar ganglionul santinela pot sa facă un oarecare grad de limfedem între 4-17% din situații.

Echipa medicală care a luat parte la intervenția efectuată în premieră în România a fost formată din chirurgii dr. Dragoș Zamfirescu, dr. Amit Beedasy, dr. Alexandru Stoian, dr. Raluca Berheci, dr. Matei Iordache, dr. Natalia Dumitrescu, dr. Vlad Morozan și dr. Andrei Coman și medicii anesteziști dr. Irina Luca, dr. Ioana Grințescu și dr. Ruxandra Avramescu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Federația Rusă se simte băgată în ‘corzi’! Serghei Lavrov: ‘Occidentul a anunțat un război total împotriva noastră, împotriva întregii lumi ruse’

Publicat

in

De

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov denunţă vineri ”un război total” al Occcidentului împoriva Rusiei şi estimează că acesta urmează să dureze ”mult timp”, relatează AFP.

”Occidentul a anunţat un război total împotriva noastră, împotriva întregii lumi ruse”, denunţă el într-o reuniune cu oficiali din regiuni ruseşti.

”Putem spune cu certitudine că această situaţie este cu noi pentru mult timp”, estimează şeful diplomaţiei ruse, după ce puterile occidentale şi-au multiplicat sancţiunile impuse Moscovei din cauza lansării invaziei Ucrainei.

”Statele Unite şi sateliţii lor îşi dublează, triplează, cvadruplează eforturile de a îndigui Rusia, prin folosirea unui instrumentar foarte larg şi începând cu sanţciuni economice unilaterale şi până la o propagandă profund mincinoasă în spaţiul mediatic mondial”, denunţă Lavrov.

El denunţă o ”rusofobie fără precedent”.

Lavrov atacă, de asemenea, ”cultura anulării (cancel culture, în engleză)” şi dă asigurări că Occidentul interzice clasci ruşi precum Ceaikovski, Dostoevski, tolstoi sau Puşkin.

Numeroase instituţii culturale occidentale şi-au încetat cooperarea cu instituţii ruseşti de stat sau au interzis artişti care susţin invazia rusă a Ucranei.

Moscova acuză, la rândul său, Ucraina de faptul că se află pe mâna unor neonazişti care se fac vinovaţi, în opinia sa, de orchestrarea unui pretins genocid al populaţiei rusofone în Donbas (est), iar Occidentul de faptul că poartă un război prin procură împotriva Rusiei, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | Trei case cuprinse de flăcări în Argeș

Publicat

in

De

În urmă cu puțin timp, un puternic incendiu a izbucnit la un fânar în zona pensiunii Cristal, calea Câmpulung. Incendiul s-a extins rapid și la cele trei case aflate în vecinătate. Două persoane au fost asistate medical de către echipajul SMURD ajuns la fața locului. Este vorba despre o persoană cu atac de panică, iar altă persoană cu probleme de tensiune.Intervin pompierii cu trei autospeciale ce stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend