Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Masacru într-o biserică din Etiopia: 800 de persoane, ucise în teritoriile rebele din Tigray/ Guvernul central susține că ar putea fi vorba de un fake news

Avatar

Publicat

in

Aproximativ 800 de oameni ar fi fost uciși într-un masacru care a avut loc la o biserică creștină din Axum, provincia Tigray, Etiopia, unde credincioșii cred că se află obiectul biblic Chivotul Legământului, informează The Independent. In replică, Guvernul etiopean printr-o declarație remisă de Ambasada Etiopiei la Londra susține că informațiile se bazează pe rapoarte neverificabile în teren și pe afirmații nefondate. Este reconfirmat faptul că Etiopia este o țară cu o cultura vastă, o societate tolerantă și cu o mare ospitalitate.

Biserica Sfânta Maria din Sion, cea mai mare biserică creștină din Etiopia, ar fi devenit un refugiu pentru oamenii din regiunea Tigray care căutau adăpost și încercau să scape de războiul civil.

Biserica ar fi fost asediată la finalul anului trecut, în timpul luptelor dintre forțele guvernamentale și miliția rebelă, rezultatul fiind sute de morți, însă situația a fost făcută publică abia acum.

Pe măsură ce regiunea Tigray reia legăturile cu lumea exterioară, un diacon care susține că a fost martor la atrocități și urmările lor a povestit ce s-a întâmplat în ultima săptămână a lunii noiembrie din 2020.

Bărbatul spune că a adunat cărți de identitate ale victimelor și că a ajutat la înmormântările făcute în gropi comune. Diaconul a vorbit cu Associated Press sub condiția anonimității, pentru că rămas în Axum, și a spus că 800 de oameni au fost uciși. “Dacă ne îndreptăm spre zonele rurale, situația e mai gravă”, a adăugat bărbatul.

O parte dintre cei uciși erau credincioși care veniseră la biserică pentru a apăra Chivotul Legământului.

Ce este Chivotul Legământului

Chivotul Legământului este un cufăr auriu construit din lemn despre care se spune în Vechiul Testament că ar găzdui cele două tablete de piatră cu Cele 10 porunci.

Biserica Ortodoxă etiopiană Tewahedo susține că deține Chivotul Legământului în Axum, provincia Tigray. Obiectul ar fi păzit într-o trezorerie de lângă Biserica Sfânta Maria din Sion. Este cea mai cunoscută biserică din țară, fiind construită inițial în timpul domniei lui Ezana, primul conducător creștin al Regatului Axum, în secolul patru. Ea a fost reconstruită de mai multe ori de-a lungul timpului.

Nu se cunoșteau multe informații despre atrocitățile din Tigray, deoarece provincia este izolată de restul Africii și de restul lumii.

Premierul etiopian Abiy Ahmed, care a câștigat prețul Nobel pentru pace în 2019, după rezolvarea conflictului vechi dintre țara sa și Eritrea, a anunțat că au loc lupte în provincia Tigray, dar în acea perioadă toată atenția era asupra alegerilor prezidențiale din SUA.

Ahmed acuză forțele regionale din Tigray, ai căror lideri au dominat Etiopia aproape 30 de ani, că au atacat soldații etiopieni. Conducătorii din Tigray au spus că a fost vorba despre legitimă apărare, după luni întregi de tensiuni.

În timp ce mai multe state încearcă să ajungă în Tigray, pentru a investiga presupusele atrocități ale ambelor părți și a preda ajutoare milioanelor de oameni înfometați, premierul Ahmed a respins orice “ingerință” externă.

Guvernul din Etiopia și-a anunțat victoria în conflictul din Tigray la finalul lunii noiembrie și a anunțat că nu a fost ucis niciun civil. Autoritățile neagă prezența în zonă a mii de soldați din Eritrea, un dușman vechi al conducătorilor din Tigray.

Potrivit diaconului, crimele continuă. Bărbatul susține că a ajutat la îngroparea a trei oameni săptămâna trecută.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Presiunea continuă la ATI! Andrei Baciu anunță că vor fi inaugurate zeci de paturi pentru bolnavii COVID în stare gravă

Avatar

Publicat

in

De

Secretarul de stat Andrei Baciu a anunțat că spitalele din România vor avea încă 73 de paturi pentru terapie intensivă. Acestea vor fi folosite pentru bolnavii COVID în stare gravă.

Andrei Baciu a declarat că în prezent, în spitalele din România sunt 20 de paturi libere la secții ATI. Baciu a dezvăluit faptul că, în curând, vor fi inaugurate zeci de paturi pentru bolnavii COVID în stare gravă.

„Presiunea cea mai mare rămâne în continuare pe secțiile de Terapie Intensivă. Însă, potrivit analizelor făcute de colegii noștri din țară, aveam disponibile 20 de paturi ATI și se lucrează pentru operaționalizarea a încă 73. Căutăm soluții pentru a suplimenta numărul acestora, iar pacienții infectați cu SARS-COV2 și care au o formă gravă a bolii să fie transferați cât mai repede în secțiile de Terapie Intensivă”, a spus secretarul de stat la Ministerul Sănătății.

Andrei Baciu a mai spus că numărul persoanelor infectate cu virusul SARS COV-2 este în scădere ceea ce ar putea duce la anularea unor restricții.

„Specialiștii ne-au informat că rata de pozitivare este în scădere și sperăm să rămânem pe acest trend descendent. Important este că sunt tot mai multe persoane vaccinate, iar acest lucru ne dă speranța că într-un timp cât mai scurt putem să renunțăm la unele măsuri restrictive”, a precizat Andrei Baciu.

Declarația a fost făcută în urma ședinței de duminică a Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Theodor Paleologu: Vlad Voiculescu a comis patru greșeli majore

Avatar

Publicat

in

De

Theodor Paleologu susține că fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a greșit, în primul rând, pentru că a preferat Ministerul Sănătății în locul postului de viceprimar al Capitalei, funcția pentru care fusese votat de bucureșteni.

”Vă propun o sinteză, pe puncte, a întregului scandal din jurul demiterii lui Vlad Voiculescu.

1) Vlad Voiculescu a comis, după mine, patru greșeli majore:

a) a plecat de la primărie și a lăsat baltă o funcție foarte importantă pentru care fusese votat de 27% dintre bucureșteni (printre care și eu);

b) și-a supraevaluat capacitățile și a crezut că poate face față unei situații extrem de dificile care cere forțe herculeene;

c) a deschis prea multe fronturi în același timp într-un moment cînd gestionarea pandemiei primează asupra altor considerente fără îndoială legitime;

d) a turnat în continuare gaz peste foc după ce a fost demis, ratînd ocazia de a potoli isteria din propriul partid.

2) Vlad Voiculescu a avut pur și simplu ghinion cu o serie de accidente pentru care nu este direct responsabil.

3) Revocînd un ministru, Florin Cîțu și-a exercitat atribuțiile constituționale, dar a făcut-o într-un mod inelegant, fără a-l informa între patru ochi pe cel în cauză că a luat o atare decizie.

4) Revocarea doamnei Andreea Moldovan a fost în plus (“pe mine m-ai omorît, dar cu calul ce-ai avut?”).

5) Reacția doamnei Andreea Moldovan a fost de o decență exemplară.

6) Cuprins de o adevărată isterie colectivă, USRPLUS a oferit prin reprezentații săi de frunte un festival de insulte, mitocănii și declarații iresponsabile.

7) Argumentul că Ministerul Sănătății aparține unui partid din coaliție și că doar acesta poate decide înlocuirea ministrului arată că USRPLUS și-a însușit pe deplin logica bolnavă a partidocrației.

8) Însuși Dan Barna i-a administrat lui Vlad Voiculescu o lovitură parșivă, atunci cînd a spus că “nu e diamant, dar altul mai bun nu avem”.

9) Vulpoii din PNL s-au bucurat că au scăpat de cartoful fierbinte al Ministerului Sănătății, iar acum se spală pe mîini.

10) Florin Cîțu ar face bine să exercite aceleași atribuții constituționale în privința anumitor miniștri din PNL.”, scrie Theodor Paleologu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend