Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Masacru de amploare în Insulele Feroe: Peste 1.400 de delfini, uciși într-o singură zi / Imagini șocante

Publicat

in

Obiceiul vânătorii de delfini din Insulele Feroe este pus la zid de o mare parte a opiniei publice internaționale, după ce peste 1.400 de astfel de mamifere au fost ucise în ceea ce se pare că este o captură record, scrie BBC.

Deplinii cu laterale albe (Leucopleurus acutus) au fost împinși duminică în cel mai mare fiord din acest teritoriu din Atlandicul de Nord. Ei au fost mânați cu bărcile spre plaja Skalabotnur din Eysturoy, unde au fost uciși cu cuțitele.
Carcasele au fost trase la mal și distribuite localnicilor pentru consum. Imaginile cu vânătoarea de delfini arată agitația din apele înroșite ale oceanului, în timp ce sute de oameni priveau de pe plajă.

Cunoscută drept Grindadrap în limba feroeză, vânătoarea de mamifere marine – în special balene – este o tradiție practicată de sute de ani pe izolatele Insule Feroe. Potrivit guvernului local, circa 600 de balene pilot sunt prinse, în medie, în fiecare an, iar delfinii cu laterale albe în număr mult mai mic, precum 35 în 2020 sau 10 în 2019.

Suporterii obiceiului spun că este o cale sustenabilă de a lua hrană din natură și o parte importantă a identității lor culturale. Activiștii pentru drepturile omului acuză, însă, că uciderea mamiferelor este un obicei crud și nenecesar.

Organizațiile internaționale au condamnat masacrul de duminică, iar amploarea acestuia i-a șocat până și pe unii localnici.

Potrivit biologului marin Bjarni Mikkelsen, bilanțul delfinilor uciși este cel mai mare din Insulele Feroe, un teritoriu autonom din cadrul Danemarcei. Acesta a spus că recordul anterior a fost în 1940 – 1.200 de delfini. Următoarele cele mai mari capturi au fost în 1879 (900) și 1873 (856).

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Israelul o ia din nou înaintea lumii: Când ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 5 și 11 ani

Publicat

in

De

Oficiali din Ministerul israelian al Sănătăţii au declarat că Israelul ar putea să înceapă la jumătatea lunii noiembrie să îi imunizeze împotriva covid-19 pe copiii cu vârste între 5 şi 11 ani, după ce vaccinul va obţine o autorizaţie mai largă din partea Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA.

Coordonatorul luptei cu pandemia în Israel, Salman Zarka, a afirmat, potrivit Times of Israel, că probabil copiii israelieni vor fi imunizaţi la câteva săptămâni după ce va începe vaccinarea copiilor în SUA.

“Estimez că a doua jumătate a lunii noiembrie este un termen responsabil, după discuţii ale experţilor noştri. Chiar şi în trecut, când vaccinurile au fost aprobate de FDA, experţii noştri internaţionali au discutat înainte de aprobarea de către directorul-general al Ministerului Sănătăţii. Vom proceda la fel şi acum. Le vom explica părinţilor şi îi vom încuraja să îşi protejeze copiii vaccinându-i”, a explicat Zarka.

Vineri, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA a precizat că doze adaptate pentru copii ale vaccinului Pfizer par să aibă o eficienţă mare în prevenirea infecţiilor simptomatice la elevi de şcoală primară.

Directorul general Nachman Ash, din Ministerul Sănătăţii din Israel, a declarat că oficialii israelieni vor analiza rezultatele cercetărilor înainte să permită administrarea vaccinului la copii mai mici de 12 ani.

“Vom discuta rezultatele cercetării Pfizer şi apoi vom lua în calcul dacă aprobăm vaccinul pentru copii. Va dura câteva săptămâni”, a spus el, informează News.ro.

În Statele Unite, administraţia Biden a prezentat miercuri un plan de vaccinare a milioane de copii cu vârste de 5-11 ani de îndată ce vaccinul pentru Covid-19 al Pfizer şi BioNTech va fi autorizat pentru ei, pregătind dozele şi locaţiile înainte de sezonul aglomerat al sărbătorilor.

Oficialii FDA examinează cererea Pfizer/BioNTech de autorizare a vaccinului lor cu 2 doze pentru copiii mai mici, comisia sa de consilieri externi urmând să se reunească pe 26 octombrie.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

ACTUAL

Miron Mitrea, despre noile măsuri anti-Covid: ‘Sunt blânde restricțiile. Trebuiau să fie mai aspre. Spitalele nu mai fac față, nici cimitirele, nici crematoriile’

Publicat

in

De

Analistul politic Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, a declarat că măsurile restrictive anti-COVID-19 ar fi trebuit luate mai din timp și să fie mult mai dure.

”Sunt blânde restricțiile. Trebuiau să fie mai aspre. Trebuie să iei măsuri la timp și suficiente.

Mi se pare ciudat că noi știm care e situația și am hotărât să luăm măsuri abia acum. A venit Iohannis și a zis că se vor aplica de luni. Eu o tâmpenie de genul ăsta nu am mai văzut. E o prostie cât casa. Dacă iei măsuri peste o săptămână… transmiterea are loc acum.

Cât de nepriceput, cât de amator să fii în guvernarea unei țări să anunți niște restricții înainte de a le lua.

Noi avem foarte multe măsuri care nu se pun în practică. Spitalele nu mai fac față, nici cimitirele, nici crematoriile”, a spus Miron Mitrea.

Referitor la campania de vaccinare, acesta a spus: „În Franța a fost simplu, cu mesaje directe, fără politicieni, s-au vaccinat aproape 70%. Noi avem abia 30% cu mesaje precum cel cu doamna Frusinica. Lipsa de profesionalism este cel mai grav lucru în conducerea unei țări. S-au pierdut foarte mulți bani și vieți”.

„Președintele Klaus Iohannis m-a surprins în ultimii doi ani cu lipsa de profesionalism. Eu sunt foarte supărat pe președintele țării pentru modul în care a fost administrată pandemia. Văd că vor să dea vina pe Arafat, pe Gheorghiță. Nu, ei sunt niște executanți. Nu poate să spună că nu are nicio vină, că suntem un popor de proști. Nu îl putem scuti pe Klaus Iohannis de responsabilitatea majoră pe care o are. Și-a pierdut încrederea în fața poporului român și avem o situație dramatică la infectări și morți”, mai consideră Miron Mitrea la Realitatea PLUS.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend