Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mărturii din satele aflate în apropierea Kievului: ”Au tras cu tot ce aveau în noi, în case și în animale. Am stat zile întregi doar cu o sticlă cu apă”

Publicat

in

Svetlana Okvich trăiește în Bohdanivka, un sat aflat la 33 km depărtare de Kiev. Pentru ea, coșmarul a început chiar de Ziua Femeii, de 8 Martie.

Casa din UcrainaFoto: Alex Buzica/RRA

”Era o zi frumoasă de primăvară, când s-au auzit tancurile rusești. Pământul a început să vibreze sub picioarele noastre. În jur de ora 12.00, rușii au intrat la noi în sat. Nici nu am apucat să ne dăm seama ce se întâmplă cu adevărat. Au început să tragă cu tot ce aveau in noi, în case, în animale.

Au stat aici 22 de zile și au făcut prăpăd. Toate casele din sat au fost distruse. Noi ne-am adăpostit în beci. Acolo, am stat zile întregi doar cu o sticlă de apă și muraturile pe care le aveam depozitate. Fără telefon, doar cu sunete de mitraliere și focuri de artilerie grea. Plus zgomotul avioanelor.

A fost îngrozitor. Noi am avut noroc, pentru ca multi vecini de-ai noștri au fost uciși. Aici s-a format și linia frontului spre Capitală, la un moment dat. Acum nu mai avem nimic. Nu mai avem casă. Nu știu ce voi face, sperăm să fim despăgubiți cumva. Oricum îi mulțumim lui Dumnezeu că am scăpat cu viață..” – a povestit Sveltana, corespondentului de război, Alexandru Buzică – trimisul special Radio România Actualități în Ucraina.

Foto: Alex Buzică/corespondent RRA

Într-un alt sat de lângă Kiev, la Andriivka, peste 70 de case au fost distruse sau rase de pe fața pămantului de către soldatii rusi. Dar acum e liniște, iar locuitorii ucraineni din această zonă se reîntorc să vadă ce mai pot recupera din munca lor de o viață.

Literele V sau Z sunt inscriptionate pe porțile oamenilor, semn ca acolo au trăit pentru mai bine de o lună, soldații din armata Rusiei. Mai mult, după ce s-au retras, aceștia au lăsat in urma lor mine care pot fi un potențial pericol pentru locuitori.

Chiar dacă oamenii se întorc la casele lor, odată cu retragerea trupelor rusesti, o noua ofensivă a Rusiei lângă Kiev nu este exclusă, a declarat fostul general al armatei ucrainene din Donbass – Alexander Pavlyuk.

El a mai spus că, în acest moment, victoria Rusiei nu va fi completă daca orașul Kiev nu va fi capturat, deci orice scenariu este posibil in viitor. De asemenea, în Kiev, a fost redeschis și podul feroviar care leagă orasul Irpin de Capitală.

Foto: Alex Buzică/corespondent RRA

Oamenii sunt rugați să poarte în permanență actele de identitate cu ei și să colaboreze cu militarii atunci când este nevoie. Totodată, sunt rugati să nu se adune în grupuri mai mari de trei persoane, atunci când merg pe strada.

Sâmbătă, a fost înmormântat la Kiev un soldat ucrainean ucis pe frontul din est. Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost adus în Piața Independenței din capitala Ucrainei, chiar în centrul orașului, pe Maidan.

Tot aici au venit și soldații din plutonul unde acesta activa.Unii șchiopătau, alții erau bandajați la mâini și la față. Soldații și-au văzut pentru prima oară familiile, de la începutul războiului.

Când trupul soldatului decedat a fost dus spre dric, toți au îngenuncheat. Și in satele si oraselele de langa Kiev au avut loc lupte grele. Fără rezistenta din Irpin, Bucea sau Borodyanka, poate, astăzi, Capitala ar fi avut alta soartă.

La Kiev, măsurile de securitate au fost sporite în contextul zilei de 9 Mai. Nicio manifestare nu a fost organizată cu acest prilej, iar stăzile s-au dovedit de-a dreptul pustii.

Foto: Alex Buzică/Corespondent RRA

Rănile Kievului sunt încă deschise. Nici vorbă de cicatrici. Din păcate asta înseamnă că războiul continuă …

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Noi explozii în Crimeea, în apropierea unei baze aeriene ruse la nord de Sevastopol

Publicat

in

De

Cel puţin patru explozii s-au produs joi seară într-o zonă din apropierea principalului aeroport militar rusesc din peninsula Crimeea, Belbek, situat la nord de Sevastopol, au informat trei surse locale citate de agenția Reuters.

Aeroport militar rus Belbek din CrimeeaFoto: Sergei Malgavko / TASS / Profimedia

Separat, guvernatorul Sevastopolului a declarat că forţele antiaeriene ruse au doborât o dronă ucraineană.

Guvernatorul Mihail Razvojaiev a mai afirmat, într-o postare pe Telegram, că nu s-au produs pagube.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Breaking| Cercetătorii de la UBC au descoperit un ‘punct slab’ în toate variantele virusului SARS-CoV-2, care ar putea duce la un tratament mai eficient

Publicat

in

De

Cercetătorii de la Universitatea din British Columbia (UBC) au descoperit ceea ce ei descriu ca fiind un „punct slab” în toate variantele virusului SARS-CoV-2, o revelație care, în opinia lor, ar deschide calea unor tratamente pentru combaterea mutațiilor actuale și viitoare.

Într-un studiu publicat joi, echipa de cercetători a declarat că a descoperit un punct slab în mare parte constant – ca o fisură în armura proteică a virusului spike – care a supraviețuit mutațiilor coronavirusului până în prezent. Oamenii de știință au stabilit că un anumit fragment de anticorp a fost capabil să „neutralizeze în mod eficient” toate variantele, într-o anumită măsură, deoarece a exploatat această vulnerabilitate.

„Ceea ce este interesant este faptul că ne arată ce putem face acum. Odată ce cunoști punctul slab, este ca în analogia cu goana după aur. Știm unde să mergem”, a declarat Sriram Subramaniam, autorul principal al studiului și profesor la facultatea de medicină a UBC, relatează cbc.ca.

„Acum putem folosi aceste informații pentru a proiecta anticorpi mai buni care pot profita apoi de acel punct slab”.

În căutarea „cheii succesului”

Anticorpii sunt produși în mod natural de către organism pentru a lupta împotriva infecțiilor, dar pot fi, de asemenea, creați în laborator pentru a fi administrați ca tratament. Există deja mai multe tratamente cu anticorpi pentru a lupta împotriva COVID-19, dar eficacitatea lor se estompează în cazul variantelor puternic mutante, cum ar fi Omicron, care a devenit recent o variantă dominantă.

„Anticorpii se atașează de un virus într-un mod foarte specific, ca o cheie care intră într-o încuietoare. Dar atunci când virusul suferă o mutație, cheia nu se mai potrivește”, a scris Subramaniam într-o declarație.

„Noi căutăm cheia succesului – anticorpi care continuă să neutralizeze virusul chiar și după mutații extinse”.

Subramaniam a spus că fragmentul de anticorp identificat în acest studiu ar fi acea „cheie a succesului”.

Matthew Miller, directorul Institutului DeGroote pentru cercetarea bolilor infecțioase de la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, a descris descoperirile ca fiind „o evoluție cu adevărat importantă” în lupta împotriva COVID-19.

„S-a reușit să se arate că acest anticorp funcționează împotriva tuturor acestor variante, iar acest lucru este cu adevărat unic. Cu siguranță, naște speranța că acest punct slab ar fi o zonă în care virusul ar avea multe probleme în a o schimba – chiar și în viitor, deoarece dacă ar fi ușor de schimbat, este foarte probabil ca virusul să fi încercat deja să o schimbe”, a declarat Matthew Miller.

„Acum însă, virușii ne pot păcăli oricând”, a precizat el într-un interviu acordat joi. „Ei sunt inteligenți. Întotdeauna există căi de ieșire. Dar ceea ce vrem noi să facem este să fie cât mai greu posibil să facă acest lucru”.

Subramaniam a declarat că firmele farmaceutice ar putea exploata punctul slab pentru a crea un tratament „rezistent la eventuale variante”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend