Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Marile întrebări: Pace sau libertate? Ce alege Occidentul? / Între pericolul unui război nuclear și o Europă dominată de Putin

Publicat

in

În timp ce Rusia se zbate pe câmpurile de luptă din Ucraina, posibilitatea, altădată de neconceput, de a folosi arme nucleare este acum în creștere, pe măsură ce opțiunile președintelui Vladimir Putin pentru victorie se reduc. Armele nucleare tactice nu au mai făcut parte din gândirea strategică de la sfârșitul Războiului Rece, în 1991.

Racheta balistica intercontinentala la o parada din Piata Rosie, MoscovaFoto: Yuri Kadobnov / AFP / Profimedia Images

  • Atmosfera este tensionată. Pace sau libertate? Taberele par ireconciliabile.
  • Cei care stau în colțul PĂCII sunt insultați ca pacifiști și simpatizanți ai lui Putin.
  • Cei care se află în colțul LIBERTĂȚII sunt văzuți ca niște războinici care riscă o escaladare militară incontrolabilă care poate duce chiar la utilizarea armelor nucleare, scrie Der Tagesspiegel.
  • Nu trebuie făcut nimic care să prelungească războiul din Ucraina, spun apologeții păcii, și resping aproape orice fel de sprijin pentru Ucraina, în special livrările de arme.
  • Viziunii apocaliptice a unui al treilea război mondial i se opune acea parte a Europei dominată brutal de Rusia lui Putin.
  • Conform acestei logici, SUA nu ar fi trebuit să intervină în cel de-al Doilea Război Mondial.
  • Nimeni nu știe cât de mare este probabilitatea ca Putin să comită totuși cea mai mare dintre toate prostiile posibile.
  • Putin vrea ca oamenii din Occident să se teamă de el. Prin urmare, Occidentul trebuie să învețe să suporte această teamă într-o anumită măsură.

Pace sau libertate? Ambele principii tind spre extreme

Cei care nu vor să facă nimic capitulează în fața violenței

„Oricât de amară ar fi renunțarea la violența care încalcă dreptul internațional, aceasta este singura alternativă realistă și umană la un război lung și istovitor”, scriu semnatarii importanți ai unei scrisori deschise adresate cancelarului Olaf Scholz, care a apărut în „Berliner Zeitung”.

Căci războiul cel mare – „doar că de data aceasta cu arme nucleare, devastare pe scară largă și sfârșitul civilizației umane” – trebuie prevenit cu orice preț.

Conform acestei logici, SUA nu ar fi trebuit să intervină în cel de-al Doilea Război Mondial, ci ar fi trebuit să expună Europa dominației lui Hitler. Cât de infinit de cinic este să consideri că morții care au rezultat în urma luptei împotriva fascismului sunt un preț prea mare pentru înfrângerea acestuia, scrie Der Tagesspiegel.

Vladimir Putin alaturi de comandantii fortelor armate ale RusieiFoto: Mikhail Klimentyev / Zuma Press / Profimedia

„Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”

Pe de altă parte, cei care doresc să facă totul pentru a învinge Rusia lui Putin și pentru a afirma dreptul la autodeterminare al Ucrainei trebuie să se întrebe dacă acest lucru este adevărat.

Până în prezent, s-a spus că nu vor fi trimiși soldați NATO și că nu va fi instituită nicio zonă de interdicție aeriană. Din nou și din nou, Occidentul caută un echilibru între intenția de a nu fi parte la război și posibilitatea de a fi perceput de Rusia ca parte la război.

Astăzi veste de protecție, mâine tancuri antiaeriene, ce altceva este posibil? Chiar și apărătorii democrației, suveranității și libertății recunosc limitele impuse de echilibrul de putere și riscurile de escaladare.

Cum poate fi câștigat un război împotriva unei superputeri nucleare? Cei care sunt obsedați de posibilitatea de a folosi arme de distrugere în masă fug în robie de frica iraționalității unui adversar barbar.

„Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată”, au afirmat cei cinci membri ai Consiliului de Securitate – SUA, Rusia, China, Franța, Marea Britanie – într-o declarație comună în ianuarie.

Vladimir Putin Foto: Profimedia Images

Va încălca Vladimir Putin tabuul nuclear? Ce l-ar împinge la această nebunie?

Vladimir Putin a amenințat miercuri că o intervenție din exterior în situația din Ucraina va avea „un răspuns fulgerător” din partea Rusiei. El a adăugat că, în cazul unei amenințări la adresa sa, Rusia va folosi ca răspuns mijloace pe care adversarii săi nu le au, citează Tass.

Liderii slăbiți – cu un puternic sentiment de supraviețuire, cu forțele lor armate care eșuează și cu prestigiul țării la pământ – ar putea fi tentați să reamintească lumii că, deși nu au câștigat acest conflict, nimeni nu îl va câștiga pe următorul și că Rusia ar putea fi la pământ, dar nu este eliminată.

„Mă tem că nu a văzut încă suficiente victime pentru a permite ca obiectivele lui de război să se schimbe”, a declarat Gustav Gressel, un expert în politici la biroul din Berlin al Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), pentru Deutsche Welle.

În 2022, la conducere se află două persoane foarte diferite, președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin. Întrebările sunt simple: Va rupe Putin tabuul nuclear, folosind aceste arme la furie pentru prima dată în 77 de ani? Și, dacă da, cum ar răspunde președintele Biden?

Așadar, dacă Rusia ar detona o singură armă nucleară, să zicem asupra unei ținte militare, ar risca Statele Unite să urce pe scara escaladării prin represalii, cu distrugerea globală așteptând pe ultima treaptă?

Rusia calculează că NATO ar putea risca un conflict convențional, dar nu un război nuclear. Așadar, o escaladare imediată dincolo de pragul nuclear ar putea cu adevărat să dea de gândit NATO, potrivit The Conversation.

Dacă se va ajunge la această situație, Rusia nu va ținti probabil orașe sau concentrări mari de trupe (întrucât acest lucru ar crește riscul susținerii unei riposte în rândul populațiilor statelor membre NATO).

În schimb, Rusia ar putea fie să lanseze un foc de avertisment final (precum detonarea unei arme nucleare deasupra oceanului), fie să lovească câteva ținte strategice dar cu minimizarea pierderilor în rândul forțelor NATO și ale populației civile, spune Pavel Luzin, expert la Riddle, un think-tank axat pe Rusia, pentru France24.

„După aceea, dacă adversarul vrea în continuare să lupte, poate fi folosită împotriva adversarului în mod direct”, a spus el – adică deasupra unui oraș.

Putin într-o întâlnire virtuală cu cabinetul său (FOTO: Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia)

Printre ținte s-ar mai putea număra baze aeriene, porturi, noduri feroviare și rutiere, depozite de muniție sau de stocare a combustibilului.

Christopher Chivvis, care a ocupat funcția de înalt oficial al serviciilor de informații americane pentru Europa între 2018 și 2021, a declarat recent că există „doar două căi” pentru a pune capăt războiului.

„Una, escaladarea continuă, potențial peste pragul nuclear; cealaltă, o pace amară impusă unei Ucraine învinse”, a scris el în The Guardian.

Statele Unite NU cred că există o amenințare ca Rusia să folosească arme nucleare, în ciuda unei intensificări a unei astfel de retorici din partea Moscovei, a declarat un înalt oficial american al apărării, potrivit Reuters.

„Continuăm să le monitorizăm capacitățile nucleare în fiecare zi cât putem de bine și nu apreciem că există o amenințare cu utilizarea armelor nucleare și nicio amenințare la adresa teritoriului NATO”, a declarat oficialul, sub rezerva anonimatului, reporterilor.

Nimeni nu știe cât de mare este probabilitatea ca Putin să comită totuși cea mai mare dintre toate prostiile posibile.

Vrea ca oamenii din Occident să se teamă de el. Prin urmare, Occidentul trebuie să învețe să suporte această teamă într-o anumită măsură.

Pace sau libertate? Ambele au prețul lor.

sursă: Der Tagesspiegel, HotNews.ro, Tass

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Vor merge benzinarii pe oferta guvernului de reducere cu 50 de bani? Guvernul crede că va scădea peste tot

Publicat

in

De

Mecanismul de reducere cu 50 de bani la carburanți va fi adoptat cel mai probabil miercuri în ședința de Guvern, dar e posibil să nu vedem peste tot scăderea, de la 1 iulie. Întrebat de reporteri dacă toate benzinările vor face această reducere, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus doar că „toate benzinăriile care vor aplica acest mecanism”, subliniind că mecanismul are o componentă privată.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat luni la finalul ședinței de Guvern că mecanismul și valoarea de 50 de bani a reducerii prețurilor la carburanți vor fi stabilite cel mai probabil miercuri prin ordonanță de urgență.

În condițiile în care premierul Nicolae Ciucă a fost încurcat luni când a fost întrebat de jurnaliști dacă reducerea se va aplica la toate benzinăriile, de la 1 iulie, HotNews.ro a solicitat purtătorului de cuvânt al executivului să explice cum se va vedea la pompă această reducere.

Redăm mai jos dialogul între reporteri și purtătorul de cuvânt al Guvernului:

Reporter: Benzinăriile vor fi obligate să facă reducerea de 50 de bani? Va exista un mecanism prin care de vineri, 1 iulie, vom vedea cu 50 de bani mai puțin pe bon la pompă?

Dan Cărbunaru: Prudența domnului prim ministru a fost generată de efectele din alte state, nu le voi nominaliza acum, în care anumite măsuri au generat dezechilibre și nevoia de a raționaliza consumul de combustibil.

Ca atare Guvernul României este preocupat să găsească echilibrul adecvat între instrumentele pe care le activează pentru a proteja populația și economia și nevoia de a respecta funcționarea unei piețe libere.

Tocmai de aceea acest mecanism, ale cărui detalii vor fi prezentate după ce el va fi aprobat în ședința de Guvern, include din perspectiva nevoii de solidarizare, o abordare integrată între Guvern care normează această măsură de protecție și benzinării, practic furnizorii de carburanți catre agenții economici și cetățeni.

Ca atare, în acest sens se explică prudența premierului deoarece mecanismul concret prin care vor fi angrenați în egală măsură factorii din zona sectorului public, de reglementare, și zona pieței private respectiv furnizoprii de carburanți vor avea..

Reporter: De ce e nevoie de prudență la o intrebare simplă: omul va vedea sau nu reducerea de 50 de bani pe bon? Decizia a fost luată in Coalitie, a fost anunțată..

Dan Cărbunaru: Evident că o va vedea și o va vedea la pompă, așa cum s-a și anunțat, doar că mecanismul concret..

Repoter: Toate benzinăriile vor reduce cu 50 de bani?

Dan Cărbunaru: Toate benzinăriile care vor aplica acest mecanism vor avea o reducere de 50 de bani la pompă.

Reporter: Sunt și benzinării care nu vor aplica acest mecanism?

Dan Cărbunaru: Este un mecanism care implică o componentă privată. Ca atare componenta privată care va fi angrenată în acest mecanism va putea oferi această reducere la pompă de 50 de bani.

Reporter: Repet. Există vreo componentă privată care să nu aplice această ordonanță?

Dan Cărbunaru: În momentul în care va fi publicată ordonanța și mecanismul în sine va fi descris in detaliu cred ca veti primi raspunsuri si la această intrebare.

Ciucă, întrebat dacă poate garanta că de vineri scade cu 50 de bani prețul la carburanți în toate benzinăriile: Sincer nu am intrat în acest detaliu

Premierul Nicolae Ciucă a fost încurcat luni de întrebarea jurnaliștilor dacă benzinăriile vor fi obligate să reducă prețul carburanților cu 50 de bani, începând de vineri, 1 iulie.

„Sincer nu am intrat în acest detaliu, dar vom analiza și vom veni cu răspuns în acest sens. Măsura se va concretiza într-o Ordonanță de urgență. Ca atare ea va trebui să fie aplicată.”, a spus premierul Ciucă.

Întrebat dacă poate garanta că vineri, 1 iulie, vor fi reduse prețurile la toate benzinăriile, a spus că nu s-a discutat acest aspect.

„Mediul privat e liber să-și stabilească măsurile și modalitatea în care își desfășoară business-ul. În acest moment reglementarea este la nivelul Guvernului și ea va cuprinde întreg spectrul. Sincer, încă o dată, nu am discutat punctual, ce se va întâmpla la benzinăriile private.”, a declarat luni premierul Nicolae Ciucă.

Guvernul a anunțat joi decizia de a compensa cu 50 de bani litrul de combustibil, timp de 3 luni, începând cu 1 iulie, iar premierul Ciucă a spus că statul are la îndemână și un instrument util împotriva creşterilor nejustificate ale preţurilor – Ordonanța de Urgență privind combaterea efectelor speculative.

Decizia statului de a compensa la pompă, cu o sumă fixă, prețul la motorină și benzină timp de 3 luni, fusese agreată în Coaliție și anunțată miercuri la Palatul Victoria de premierul Nicolae Ciucă (lider PNL) și de liderul PSD Marcel Ciolacu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Volodimir Zelenski: Rusia a devenit un stat terorist. Cine face afaceri cu ei dă bani teroriștilor/ Video

Publicat

in

De

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, după atacul cu rachete asupra mallului din Kremenciuk, soldat – conform bilanţului de până acum – cu 12 morţi şi 24 de răniţi, că „statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume”. „(…) toată lumea trebuie să ştie că a cumpăra sau a transporta petrol rusesc, a menţine contactele cu băncile ruseşti, a plăti taxe şi vamă statului rus înseamnă a da bani teroriştilor”, a arătat el.

„Atacul rusesc de azi asupra unui mall din Kremenciuk este unul dintre cele mai sfidătoare atacuri teroriste în istoria europeană. Un oraş paşnic, un mall obişnuit, cu femei, copii, civili de rând înăuntru… Înainte să sune alarma aeriană erau circa o mie de oameni. Din fericire, din câte ştim până acum, mulţi dintre ei au reuşit să iasă la timp. Au fost scoşi la timp. Dar înăuntru mai erau oameni: angajaţi, câţiva vizitatori… Doar terorişti complet nebuni, care nu ar trebui să aibă un loc pe pământ, pot ataca cu rachete un astfel de obiectiv. Şi asta nu este o lovitură care nu a nimerit ţinta, ci este o lovitură rusească calculată – exact la acest mall”, a afirmat Zelenski, în discursul transmis luni noapte, informează News.ro.

El a arătat că încă nu poate fi stabilit numărul victimelor, întrucât a izbucnit un incendiu pe o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi.

„Operaţiunea de salvare continuă, dar trebuie să fim conştienţi că pierderile ar putea fi semnificative. Până acum, ştim de 12 morţi şi 24 de răniţi. Urmează să stabilim câte persoane se află sub dărâmături”, a adăugat preşedintele ucrainean.

El a explicat că răniţii vor primi asistenţa necesară şi că medici din Kiev au plecat spre Kremenciuk, unde se află şi ministrul de Interne, care va coordona acţiunile.

„Condoleanţele mele familiilor şi prietenior celor ucişi în acest groaznic atac terorist. Şi vă cer fiecăruia – oricând auziţi sirena de atac aerian, mergeţi în adăpost. Neapărat. Nu o ignoraţi. Rusia nu se va da în lături de la nimic. În această dimineaţă, am făcut apel la Statele Unite să recunoască Rusia ca stat care sponsorizează terorismul. Rezoluţia în acest sens este aprobată de Comitetul din Senatul SUA şi decizia legală poate fi adoptată de Departamentul de Stat. Şi o astfel de decizie este în mod clar necesară şi trebuie sprijinită de întreaga lume democratică. Le-am spus asta participanţilor la Summitul G7, care a avut loc în Germania”, a afirmat el.

Zelenski a adăugat că, până în prezent, Rusia a folosit aproape 2.800 de rachete de croazieră împotriva Ucrainei, iar numărul de bombe şi de rachete din lansatoare multiple care au lovit oraşele nu poate fi stabilit.

„Au fost sute de mii în patru luni de război. Asta nu este altceva decât teroare”, a subliniat Zelenski.

El a arătat că a avut loc un alt bombardament brutal în Harkov, în zona de nord, Saltivka, iar până în prezent se ştie că sunt circa cinci morţi şi peste 30 de răniţi, între care cinci copii. În toate cazurile este vorba despre civili, nu militari.

„Statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume. Acesta este un fapt. şi Trebuie să fie un fapt recunoscut legal. Şi toată lumea trebuie să ştie că a cumpăra sau a transporta petrol rusesc, a menţine contactele cu băncile ruseşti, a plăti taxe şi vamă statului rus înseamnă a da bani teroriştilor. Şi am mai spus azi, adresându-mă liderilor G7, că potenţialul nostru comun este de ajuns penrtu a învinge armata rusă – nu ştie să lupte. Toate operaţiunile pe care le desfăşurăm pentru a elibera teritoriile noastre arată un lucru: ocupanţii se năruie când avem cu ce să punem presiune asupra lor. Ei nu ştiu cum să reziste. Ei sunt capabili doar de astfel de atacuri dezgustătoare precum cele de astăzi de la Kremenciuk şu Saltivka, doar de distrugerea totală şi nechibzuită a tuturor fiinţelor vii ca la Mariupol. Astfel, războiul nu ar mai dura dacă am împinge împreună ocupanţii afară de pe pământul nostru ucrainean. Cu cât mai repede se întâmplă asta, cu atât mai multe vieţi vor fi salvate”, a subliniat Volodimir Zelenski.

El a menţionat că le-a spus partenerilor săi, încă înainte de izbucnirea războiului pe scară largă, că Ucraina are nevoie de un sistem de apărare cu rachete moderne.

„Oamenii din mallul din Kremenciuk meritau securitate la fel de mult ca oamenii din orice mall din lume – undeva în Philadelphia sau Tel Aviv, sau într-o galerie comercială undeva în Dresda. Lumea poate şi deci trebuie să oprească teroarea rusă. Şi acum pot spune asta deja – am auzit-o de la partenerii noştri: Ucraina trebuie să primească apărare cu rachete sigure, aşteptăm livrarea unor sisteme adecvate. Şi mai este un rezultat important al «celor şapte» care merită menţionat. Acest lucru a fost agreat oficial: cele mai puternice democraţii din lume vor sprijini statul nostru cât timp e necesar, pentru victorie. Ucraina nu va fi înfrântă! Nicioadată”, a conchis Zelenski.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend