Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Marian Petrache răbufnește: Nu înțeleg cum atâția oameni au cerut externarea. Vă zic o treabă care poate sună cinic, dar e o realitate

Publicat

in

Liderul CJ Ilfov, Marian Petrache (PNL), consideră că persoanele bolnave de COVID-19 care s-au externat la cerere au dat dovadă de „inconștiență” și spune că nu înțelege cum s-au putut externa atât de mulți români.

„Astăzi, 413 cazuri noi – 413 oameni care s-au îmbolnăvit cu COVID. Azi, 573 de oameni bolnavi de coronavirus externați la cerere. Ieri, 532. Mai mult de 1.000 de oameni bolnavi de coronavirus s-au dus acasă, la familiile lor. Asta e inconștiență! Pur și simplu nu înțeleg cum atâția oameni au cerut externarea. Măi, oameni buni, dacă nu vă pasă nici de voi, nici de famiile voastre, aveți un pic de grijă față de noi, toți ceilalți. Față de doctori și de asistente. I-ați văzut cum stau, la 40 de grade, cu combinezoane, măști, viziere și mănuși? I-ați văzut? Stau acolo la triaj ore în șir ca să aibă grijă de sănătatea vostră. Și răsplata care e? Mergem acasă! Cu COVID. Nu pot să înțeleg”, a scris Petrache.

„Și vă mai zic o treabă care poate sună cinic, dar e o realitate. Dacă nu vă pasă de sănătatea nostră, de sănătatea voastră, poate vă pasă de buzunarul vostru. Că, dacă se instituie iar starea de urgență, economia noastră ar putea să intre în blocaj. Eu mă uit pe cifre în fiecare zi. Bugetul CJ Ilfov are încasări la 7 luni cu 18 milioane de lei mai puțin decât cele prognozate. Asta înseamnă că facem eforturi mari să continuăm investițiile – că vrem în continuare drumuri, școli, grădinițe și spitale. Așa că vă rog! Haideți să reacționăm toți și să respectăm regulile minimale ca să limităm odată acest nenorocit de virus. Vă rog să fim responsabili! E chiar așa greu să purtăm mască? E chiar așa greu să nu stai claie peste grămadă la bar? E chiar așa greu să stai în spital și să-ți faci tratamentul? Nu e greu. E doar bun-simț”, a adăugat liderul CJ Ilfov.

Citește și: Lovitură de imagine pentru PSD: Adrian Năstase spune că liberalii au dreptate să nu crească pensiile cu 40% .

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

România, țara cu cele mai grele condiții de depunere a candidaturilor (Expert Forum)

Publicat

in

De

Partidele politice, alianțele electorale și candidații independenți au putut depune candidaturi pentru europarlamentare până la data de 10 aprilie. Pentru alegerile europarlamentare ce vor avea loc pe 9 iunie, în același timp cu alegerile locale, s-au înscris 15 partide/alianțe și 7 candidați independenți. Partidele politice și alianțele electorale au propus 542 de candidați, comparativ cu 695 în 2019 și 580 în 2014.Un procent de 30 % dintre candidați sunt femei.

Procedura strângerii de semnături este una greoaie în România, iar asta nu face decât să reducă artificial numărul de candidați, fapt ce avantajează partidele mari, spune la RFI Septimius Pârvu, de la think tank-ul Expert Forum, ONG care a realizat o analiză asupra candidaturilor de la europarlamentarele din acest an: “Dacă ne uităm pe ceea ce înseamnă depunerea candidaturilor, România are probabil cea mai prohibitivă legislație. Într adevăr, mai există în Danemarca un prag și mai prohibitiv. Dar altfel suntem pe departe țara cu cele mai grele condiții de a depune candidaturi. Și ca să fac o comparație cu Germania, de exemplu, care are o populație mult mai mare decât noi, aproape de patru ori, care solicită 4.000 de semnături, dacă depui o listă la nivel național, ceea ce practic arată că logica depunerii semnăturilor nu este aceea de a încărca procesul, de a-l face greu pentru toată lumea ci de a exista, o minimă susținere, o susținere rezonabilă, relatează RFI citat de Rador Radio România.

În legislație există anumite reglementări. Adică Biroul Electoral Central trebuie să verifice aceste semnături după formă și fond, dar numărul este foarte mare, nu este realist să credem că aceste semnături chiar sunt verificate la modul foarte atent. Unu la mână, pentru că verificarea implică în general o privire de ansamblu. În primul rând este aleatorie, adică se iau semnături sau liste de semnături în mod aleatoriu până se ajunge la 200.000, deci nu se verifică absolut toate semnăturile, dar datele ca atare, adică dacă persoanele respective chiar există, sunt mai greu de verificat. Adică sigur, poți să vezi că o foaie este trasă la xerox, poți să vezi aceeași semnătură de 10, 20, 20, 30 de ori, dar în lipsa verificării veridicității tuturor datelor, lucrurile se complică. Și chiar avem un precedent din 2019, când candidatura lui Viorel Cataramă a fost respinsă pe motiv că s-ar fi identificat semnături similare, a ajuns la Curtea Constituțională printr-o contestație, și Curtea Constituțională a spus, într-o hotărâre, într-o decizie, faptul că niște semnături mai simplifică un pic, dar faptul că semnăturile seamănă, nu înseamnă neapărat că ele nu sunt legale, pentru că, la urma urmei, trebuie să dovedești că sunt false. Cam asta invalidează semnătura respectivă și că ar trebui verificate și celelalte date pentru a vedea de fapt ce este cu aceste informații. Deci Biroul Electoral Central nu poate să facă asta. La o cerere pe care am trimis-o către dânșii, ne-au răspuns că în BEC, în secretariat sunt 189 de persoane și aproape toată lumea se ocupă de verificat. La câte sute de mii de semnături sunt nu este realist. Plus că mai e o chestiune, noi nu știm exact câte semnături au depus partidele sau candidați independenți.

Noi am făcut o cercetare pornind de la datele existente, adică am vrut să vedem fiecare cât a declarat că a depus, dar, oficial nu se publică și numărul de semnături și cred că este o informație importantă să înțelegem de fapt câte semnături se strâng și cât de realist este să ne așteptăm ca partidele să strângă aceste semnături. Probabil, din cele 15 partide și alianțe și cei șapte candidați independenți, nu toți vor fi validați. Adică știm, de exemplu, că sunt partide, cum e Partidul oamenilor Liberi, care nu a strâns semnăturile respective. Probabil nici din independenți nu le-au strâns toți. Cred că este inutil să avem 200.000 de semnături atâta timp cât nu avem o procedură de verificare foarte clară, nu avem capacitatea de verificare ca în alte țări.

În țările baltice ai, de exemplu, ai un cont electronic cu care să semnezi nu mai ai dilema asta de verificare a datelor… Noi ce am mai cerut, pentru a înțelege tot procesul electoral și am vrut să înțelegem de fapt cum arată procedura de verificare, am solicitat acces pentru a verifica sigur, cu respectarea normelor privind protecția datelor personale, pentru că legea nu prevede acest aspect, nu ni s-a permis accesul. Deci asta rămâne până în acest moment, probabil problema majoră și dacă ea nu va fi rezolvată după alegeri, pentru că este o decizie politică, există o decizie a Curții Constituționale care stabilește că este o decizie politică. A mai fost contestat numărul de semnături, deci partidele politice, sigur, partidele politice mari au tot interesul să păstreze un prag înalt, pentru că practic reduci foarte mult competiția, dar cred că scopul strângerii semnăturilor nu ar fi să blochezi partide, ci dimpotrivă, să lași să fie cât mai ușor să candidezi. Sigur, poate să obții și voturile. Faptul că strâng semnături nu înseamnă neapărat că intri și în Parlamentul European.”

Rep: Ce ne puteți spune despre numărul femeilor care s-au înscris în cursa pentru europarlamentare?

Septimius Pârvu: “Procentul mai degrabă este similar cu cel din 2019, în jur de 31 -32%. Sigur, asta nu înseamnă că neapărat că vom avea și în forma finală a listei de europarlamentari aleși și tot acest procent probabil va scădea. Acum, de exemplu, este 15% unul dintre cele mai scăzute din toată Europa. Practic, 5 din 33 de europarlamentari sunt femei. Sunt partide care par că au acordat o atenție mai crescută. Avem, de exemplu, la REPER, AUR, SOS România 39%, PSD- PNL are 37%, iar alianța Dreapta Unită are undeva la 35%. Probabil dintre partidele mari care au fost în Parlament, UDMR pare aibă un procent ușor mai scăzut, doar 30%, dar noi ne-am uitat și unde sunt pe listă, pentru că nu contează neapărat numărul total, numărul global, pentru că dacă ești pe ultimul loc, degeaba apari pe lista respectivă. Și am încercat să vedem și în funcție de sondajele de opinie care estimează cam câte persoane ar intra de pe fiecare listă. Și am văzut că cele mai echilibrate liste sunt cele de la USR și PSD, unde există aproape paritate. În schimb, liberalii stau ceva mai prost, adică doar 5 din 20 de candidați sunt sunt femei. 10 din cele 15 partide au inclus o femeie în primele trei locuri și sunt trei partide care chiar au o femeie pe primul loc în listă, între care și SOS România.

Din păcate, am văzut că la PSD- PNL, care promiseseră la un moment dat că vor avea o listă, care va începe cu un candidat de sex feminin. Nu, nu s a întâmplat. Doamna Firea ar fi practic pe locul trei. Ar fi ar fi prima femeie în listă. Ce mai merită menționat este faptul că REPER este singurul partid care a propus o listă de tip fermoar când vine vorba de sexul candidaților și avem practic un candidat de sex masculin și unul de sex feminin, ceea ce este de lăudat și probabil multe alte partide ar trebui să urmeze același model”.

Rep: În ceea ce privește profesiile, care sunt cele mai frecvente meserii pe care le au candidații?

Septimius Pârvu: “Uitându-ne la toate partidele, nu doar la cele care au șanse de a intra în Parlament, cea mai frecventă ocupație este cea de pensionar. Dar avem și europarlamentari, avem 20 de europarlamentari, o mare parte dintre ei, doisprezece sunt pe lista PSD-PNL, deci practic o mare parte din cei care sunt pe locuri eligibile sunt deja în Parlamentul European.

Dar avem parlamentari și la Alianța Dreapta Unită și avem doi foști europarlamentari care acum candidează independenți și în ceea ce ne mai spune o statistică în ceea ce privește profesia, cei mai mulți dintre cei care candidează sunt aproape 20% toți ingineri ori economiști și avem și destul de mulți juriști. “

Citeste mai mult

NATIONAL

Motivul pentru care manifestanţii pro-palestinieni au blocat podul Gold Gate din San Francisco, SUA

Publicat

in

De

Manifestanţi pro-palestinieni au blocat luni podul Gold Gate din San Francisco, imagini aeriene arătând întreaga deschidere plină de trafic pe o direcţie, în timp ce benzile din cealaltă direcţie erau goale, transmite France24. Demonstranţii pro-palestinieni au blocat luni dimineaţă şi o autostradă care duce la trei terminale ale Aeroportului Internaţional O’Hare din Chicago, oprind temporar traficul de vehicule spre unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din ţară şi provocând dureri de cap călătorilor, scrie news.ro.

Protestul părea să facă parte dintr-o zi coordonată de acţiuni directe care au loc în diferite oraşe din întreaga lume, cerând încetarea focului în războiul Israelului din Gaza. Demonstranţii care blocau traficul aveau un banner pe care scria “Opriţi lumea pentru Gaza“.

Grupul de protest A15 Action a declarat că coordonează o “blocadă în mai multe oraşe… în solidaritate cu Palestina”.

“În fiecare oraş, vom identifica şi bloca principalele puncte de blocaj din economie, concentrându-ne asupra punctelor de producţie şi de circulaţie cu scopul de a provoca cel mai mare impact economic”, a declarat grupul pe site-ul său.

Demonstranţii pro-palestinieni au blocat luni dimineaţă o autostradă care duce la trei terminale ale Aeroportului Internaţional O’Hare din Chicago

Aceștia au oprit temporar traficul de vehicule spre unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din ţară şi provocând dureri de cap călătorilor.

Protestatarii şi-au unit braţele şi au blocat benzile de pe Interstate 190 în jurul orei 7 dimineaţa, o demonstraţie despre care au spus că face parte dintr-o “blocadă economică globală pentru eliberarea Palestinei”, potrivit lui Rifqa Falaneh, unul dintre organizatori.

Traficul în zona Golfului San Francisco a fost, de asemenea, blocat timp de câteva ore luni dimineaţa, în timp ce manifestanţii pro-palestinieni au închis ambele sensuri ale podului Golden Gate şi au blocat o porţiune de 27 de kilometri pe autostrada 880 în Oakland.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend