Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Marele rival al bitcoin a finalizat mult așteptatul „Merge”, aducând o schimbare uriașă pe piața crypto

Publicat

in

După mai multe amânări care au frustrat entuziaștii criptomonedelor, blockchain-ul Ethereum folosit de moneda digitală ether a trecut joi printr-o actualizare de software majoră care reduce drastic consumul de energie necesar pentru minarea sa, anunță Reuters.

Bitcoin-ethereum-criptomonedeFoto: dreamstime.com

Noul sistem de minare va folosi cu 99,95% mai puțină energie, potrivit Fundației Ethereum iar actualizarea ar putea oferi celei de-a doua criptomonede din lume ca mărime un avantaj important în concurența cu bitcoin.

„Credem că acesta este un moment semnificativ care va duce la un randament al ether peste cel al pieței crypto în ansamblul său pentru ceva timp”, afirmă Richard Usher, directorul de tranzacții al BCB Group, o firmă din Londra specializată pe domeniul criptomonedelor.

Majoritatea blockchain-urilor au nevoie de cantități uriașe de energie în timpul proceselor de minare, fiind puternic criticate în ultimii ani de activiștii pentru mediu și unii investitori.

Înainte de actualizarea de software poreclită de entuziaștii crypto drept „The Merge” o singură tranzacție cu Ethereum avea nevoie de la fel de multă energie cât folosește în medie o gospodărie din Statele Unite într-o săptămână.

Entuziasm pentru fanii Ethereum, marele rival al bitcoin

Blockchain-ul Ethereum a trecut acum de la un sistem supranumit „proof of work”, în care calculatoare ce consumă cantități mari de energie validează tranzacțiile prin rezolvarea unor probleme matematice complexe, la un sistem „proof of stake”, în care indivizii și companiile realizează validarea.

„’Merge’ fericit tuturor”, a scris pe Twitter Vitalik Buterin, creatorul Ethereum. „Acesta este un moment important pentru ecosistemul Ethereum”, a subliniat el.

Creat în 2013, blockchain-ul Ethereum este văzut de susținătorii săi ca baza așa-numitului „Web3”, o versiune viitoare a internetului în care tehnologia crypto și operațiunile financiare descentralizate vor juca un rol central în toate aplicațiile și tranzacțiile comerciale.

Deși deocamdată „Web3” rămâne un vis, blockhain-ul Ethereum stă la baza mai multor aplicații care au devenit tot mai populare în ultimii ani, de la cele DeFi (finanțe descentralizate), la tokenurile nefungibile NFT, la așa-numitele „contracte smart”.

Vești mai puțin bune pentru piața crypto în ansamblul său

Atât ether cât și bitcoin s-au devalorizat puternic în ultimul an în contextul în care băncile centrale au început să majoreze puternic dobânzile de referință pentru a ține sub control inflația, măsură ce i-a făcut pe mulți investitori să renunțe la criptomonede ca mijloc de a-și pune la adăpost economiile în fața creșterii galopante a prețurilor.

Însă a doua criptomonedă din lume s-a apropiat puternic de bitcoin de la începutul anului trecut, erodând puternic din cota sa de piață.

Dominanța bitcoin exprimată în cota sa de piață a scăzut la 39,1% comparativ cu maximul de 47,5% înregistrat la mijlocul lunii iunie, în timp ce ether a ajuns la o cotă de 20,5%, în creștere față de procentul anterior de 16%.

Cele două criptomonede ar putea părea încă la o distanță semnificativă una de cealaltă însă ether a venit din urmă puternic de anul trecut: în ianuarie 2021 avea o cotă de doar 10% în timp ce bitcoin exercita o dominație absolută a pieței, cu o cotă de 72%.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Bărbat lovit de tren în Cluj-Napoca – A fost transportat în stare gravă la spital

Publicat

in

De

Un bărbat de 46 de ani a fost lovit, luni, de un tren, în Cluj-Napoca, şi a fost transportat în stare gravă la spital, informează reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, informează Agerpres.

„Intervenţie la un accident feroviar petrecut pe strada Kovari Laszlo. Pompierii din cadrul Detaşamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această seară la un accident feroviar petrecut în apropiere de strada Kovari Laszlo din Cluj-Napoca. Apelul de urgenţă a venit la ora 19,50, iar salvatorii au găsit la faţa locului un bărbat de 46 de ani, semiconştient, care prezenta multiple traumatisme”, precizează informarea transmisă de ISU Cluj.

Bărbatul a fost transportat în stare gravă la spital.

„Ulterior, acesta a devenit inconştient, fiind intubat de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă de la Detaşamentul 2 şi transportat în stare gravă la spital. La misiune au luat parte două autospeciale cu modul de descarcerare, alături de ambulanţa SMURD”, mai precizează sursa citată.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cine nu e cu noi e împotriva noastră: UE va sancţiona naţiunile terţe care evită aplicarea măsurilor contra Rusiei

Publicat

in

De

Consiliul Uniunii Europene a decis, luni, adoptarea unui mecanism care va permite adoptarea de acţiuni contra naţiunilor terţe care evită aplicarea sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei, informează cotidianul Le Monde, potrivit Mediafax.

Consiliul UE a decis în unanimitate că evitarea sancţiunilor impuse Rusiei reprezintă o „infracţiune”, conform Preşedinţiei cehe a instituţiei europene. Decizia va permite sancţionarea cetăţenilor şi entităţilor din state terţe care nu respectă sancţiunile.

„UE a răspuns cu determinare la războiul neprovocat şi nejustificat al Rusiei contra Ucrainei. A adoptat sancţiuni fără precedent împotriva economiei Rusiei şi pentru contracararea capacităţilor de continuare a agresiunii. Pentru a avea succes, aplicarea sancţiunilor necesită un efort constant, iar decizia de astăzi este un instrument esenţial pentru a garanta că va fi stopată orice tentativă de evitare a sancţiunilor”, a declarat Pavel Blazek, ministrul Justiţiei din Cehia, ţară care exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend