Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Marea Britanie: Companiile plătesc mai puține compensații celor nevaccinați anti Covid

Publicat

in

În continuare, Ikea, Morrisons, Ocado… Unele companii din Regatul Unit au luat hotărârea de a-și compensa mai puțin angajații nevaccinați forțați să se izoleze din cauza covid-19, pentru a-i încuraja să se vaccineze și să-și reducă costurile legate de pandemie, potrivit AFP.

Gigantul suedez de mobilă Ikea subliniază astfel într-un comunicat de presă că pentru absențe legate de virus, „angajații vaccinați sau nevaccinați din motive specifice precum sarcina sau alte motive medicale primesc salariul integral”.

Pe de altă parte, în afară de aceste cazuri speciale, cei nevaccinați beneficiază de acoperire totală doar dacă sunt testați pozitivi. Dacă trebuie să se izoleze pentru că sunt cazuri de contact, primesc doar minimul legal (Statutory Sick Pay, sau SSP), care este mult mai mic.

„Știm că acesta este un subiect foarte sensibil” și „că există multe circumstanțe diferite”, care vor fi examinate de la caz la caz, temperează grupul în comunicatul său de presă.

Contactați de AFP, lanțul de îmbrăcăminte Next, comercianții cu amănuntul de produse alimentare online Ocado și supermarketurile Morrisons au declarat pentru AFP că vor acorda „plata de boală” actuală a companiei pentru toți angajații care sunt testați pozitiv pentru Covid-19, dar minimul legal (SSP) pentru non- vaccinati – cu exceptia unor circumstante speciale – obligati sa se izoleze pentru ca sunt cazuri de contact.

SSP se ridică la 96,35 lire (115 euro) pe săptămână, în timp ce angajații Morrisons primesc, de exemplu, 10 lire pe oră de muncă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

AC Milan este noua campioană a Italiei

Publicat

in

De

Un băiat de 13 ani, aflat pe bicicletă, a fost lovit de o mașină: ar fi intrat pe șosea fără să se asigure

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Praful saharian, periculos pentru sănătate – ce conține și care este recomandarea medicilor pentru români

Publicat

in

De

Praful saharian este periculos pentru sănătate, spun medicii de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara. Aceștia recomandă evitarea deplasărilor când praful saharian se abate peste România, iar persoanelor cu boli pulmonare să poarte mască de protecție.

În fiecare an ne confruntăm cu cel puțin două episoade de praf saharian care ajunge în România adus de curenții din Nordul Africii.

Nisipul fin din componența norului de praf conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur. Expunerea la acest praf este nocivă pentru sănătate, spune dr. Ionela Iovan, medic primar pneumolog, pe pagina Facebook a Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.

Concentrația de elemente nocive este foarte mare și poate afecta nu doar persoanele cu probleme respiratorii, ci și pe cele sănătoase.

Particulele de praf inhalate ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele (o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar) și celulele imune. Acestea eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii.

Aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii.

Persoanele care au diferite boli pulmonare, de exemplu cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor.

De asemenea, în cazul persoanelor cu boli respiratorice cronice, acestea pot dezvolta episoade de wheezing (respirație șuierătoare) și chiar insuficiență respiratorie ușoară.

„Totodată, am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare. În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, arată sursa citată.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend