Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Marea Britanie comandă noi arme antitanc NLAW pentru a-şi completa stocurile după livrările către Ucraina

Publicat

in

Marea Britanie a anunţat că a comandat mii de noi arme antitantic printr-un contract de 229 de milioane de lire (265 de milioane de euro) cu producătorul suedez Saab, cu scopul de a-şi completa stocurile după ce a trimis mii de astfel de unităţi Ucrainei, relatează Agerpres.

Militar ucrainean pe front cu un lansator de rachete NLAWFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Ministerul Apărării britanic a anunţat miercuri că în acest an a oferit Ucrainei un număr mare de sisteme NLAW (noua generaţie de arme antitanc uşoare), pentru a o sprijini în a face faţă forţelor ruse.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a precizat într-un comunicat că armele au jucat deja „un rol decisiv” în susţinerea armatei ucrainene.

„Continuăm să ne îndeplinim angajamentul faţă de NATO asigurându-ne că forţele noastre armate vor primi livrări constante cu aceste arme în următorii ani”, a spus el.

Marea Britanie, sub trei premieri diferiţi în acest an, a oferit Ucrainei o gamă largă de arme, inclusiv un pachet de apărare antiaeriană pentru a putea doborî drone, şi a ajutat-o la instruirea forţelor armate ucrainene.

Noul contract va creşte livrările de NLAW către Marea Britanie cu câteva mii în perioada 2024-2026, în plus faţă de cele 500 de unităţi prevăzute pentru 2023 printr-o achiziţie separată.

Sistemele NLAW vor fi asamblate la un centru Thales din Belfast, în Irlanda de Nord, şi vor fi livrate armatei britanice.

Este un sistem de rachete care pot fi lansate de pe umăr şi folosite de un soldat pentru a ataca un tanc de luptă modern şi bine protejat de la o distanţă cuprinsă între 20 şi 800 de metri, se precizează în comunicat.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Cu ocazia vizitei sale la Moscova, Xi Jinping ar urma să ofere un sprijin ponderat `prietenului` Vladimir Putin

Publicat

in

Izolat de Occident și zdruncinat militar de Kiev, președintele rus contează mai mult ca niciodată pe „prietenul” său chinez. Deși liderul de la Beijing se arată atașat de această relație, are grijă să nu adopte o poziție clară față de războiul din Ucraina

Vizita oficială de trei zile pe care președintele chinez Xi Jinping o începe luni, 20 martie, la Moscova, este esențială pentru Vladimir Putin. Izolat geopolitic de Occident, sancționat de americani și europeni și împovărat pe frontul militar ucrainean, președintele rus contează mai mult ca niciodată pe Asia, în special pe principalul său „prieten”, omologul său chinez, relatează Le Monde preluat de Rador.

Citeste mai mult

NATIONAL

Furtună bancară de proporții: preluarea Credit Suisse nu a reuşit să îi liniştească pe investitori

Publicat

in

După ce UBS a anunţat că va prelua a doua mare bancă din Elveția, Credit Suisse, în urma unei tranzacţii de trei miliarde de dolari, operaţiunea de salvare nu i-a liniştit pe investitorii îngrijoraţi de stabilitatea sistemului bancar.

La bursa de la Zurich, luni dimineață, acţiunile Credit Suisse s-au prăbuşit cu peste 62%, după ce rivalul UBS a anunţat că va prelua pierderi de până la 5,4 miliarde de dolari. De asemenea, acţiunile UBS au scăzut cu 8,8%.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend