Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Manifestaţii anti-americane în Etiopia, după ce Washingtonul a instituit sancţiuni legate de conflictul din Tigray

Publicat

in

Manifestanţi s-au adunat duminică în capitala Etiopiei, Addis Abeba, pentru a critica restricţiile impuse de către SUA ţării lor în materie de asistenţă economică şi de securitate, sancţiuni legate de conflictul armat din regiunea Tigray, relatează AFP, citată de Agerpres.

Demonstranţii proguvernamentali, reuniţi pe stadionul capitalei, au scandat sloganuri contra sancţiunilor americane şi purtau pancarte prin care acuzau puterile străine că interferează în suveranitatea Etiopiei. ”Etiopia nu are nevoie de ajutor acasă”, scria pe o pancartă, în timp ce altele denunţau ”intervenţia occidentală”.

”Nu ne vom supune”, a promis în faţa miilor de manifestanţi primarul Addis Abebei, Adanech Abiebe. Acest protest, la fel ca altele mai modeste desfăşurate în alte părţi ale Etiopiei, a fost organizat de Ministerul Femeilor, Copiilor şi Tineretului, sub sloganul ”Vocea noastră pentru libertate şi suveranitate”.

Citește și: DNA Vigilența lui Dragnea TESTATĂ de un intermediar în afacerea penală `vizită la Trump`…

Unii responsabili ai ministerului au estimat că peste un milion de persoane, dintre care circa 100.000 la Addis Abeba, vor răspunde la apelul guvernului de a manifesta în toată ţara. Deocamdată nu au fost publicate cifre despre numărul real al participanţilor.

Preşedintele american Joe Biden a condamnat săptămâna aceasta încălcările ”inacceptabile” ale drepturilor omului în Tigray şi a cerut încetarea imediată a focului în această provincie din nordul Etiopiei, unde guvernul etiopian a lansat o ofensivă militară în noiembrie împotriva Frontului Popular pentru Eliberarea Tigray (TPLF), grupare care până atunci a deţinut puterea în această regiune.

Administraţia de la Washington a anunţat şi restricţii de viză pentru responsabilii din Etiopia şi Eritreea acuzaţi că au alimentat conflictul, precum şi restricţii ”extinse” în materie de asistenţă economică şi de securitate pentru Etiopia, dar SUA vor continua să ofere ajutor umanitar în domenii cum ar fi sănătatea, alimentaţia sau educaţia.

Guvernul etiopian a criticat aceste sancţiuni şi a dat de înţeles că premierul Abiy Ahmed ar putea reevalua relaţiile bilaterale cu SUA.

El a promis anterior o victorie rapidă în Tigray, însă la şase luni după cucerirea capitalei regionale Mekele de către armata etiopiană luptele continuă în regiune, unde situaţia umanitară gravă îngrijorează comunitatea internaţională.

După ce a negat luni la rând, guvernul etiopian a admis că alături de armata sa luptă şi trupe eritreene, suspectate de comiterea a numeroase abuzuri, deşi guvernul de la Asmara dezminte aceste acuzaţii.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Orban, trădat de apropiații lui la PNL București. Ce îi dă fiori

Publicat

in

De

Lupta pentru PNL București este strânsă, dar și aici Orban a fost trădat de apropiați ai lui care au mers către Florin Cîțu. Sebastian Burduja îl susținea pe Orban, dar acum este cu Cîțu. Și sunt mai multe motive pentru care Orban ar trebui sa se gândească dacă Burduja nu era un cal troian: secretar de stat la Finanțe, in mandatul lui Cîțu, Burduja este și în relații foarte bune cu Ilie Bolojan, cel care nu este clar în relații bune cu Orban.

Mai mult, Orban i-a cerut lui Burduja sa candideze la PNL București, dar acesta a refuzat și astfel a fost nevoit să meargă iar cu Violeta Alexandru.

Antonel Tănase a tot avut discutii cu Stelian Bujduveanu, la PNL sector 3, aceștia avand o relație foarte bună.

Iar liderul consilierilor generali PNL București, Răzvan Socolovici, și vicepreședinte PNL Sector 5, a avut negocieri cu tabara lui Cîțu. Toate aceste motive ii dau de gândit lui Orban, întrucât iata, rând pe rând oamenii l-au părăsit.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Moscova spune că le-a citit planul vesticilor: ‘Occidentul încearcă să creeze un cordon de instabilitate în jurul Rusiei’

Publicat

in

De

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că responsabilii de strategiile politice din Occident încearcă “să zdruncine” situaţia din Federaţia Rusă înainte de alegerile pentru Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului bicameral), preconizate pentru 17-19 septembrie, acuzând totodată Occidentul că încearcă să creeze un “cordon de instabilitate” în jurul Rusiei, relatează agenţia de presă oficială rusă TASS.

Condiţiile externe sunt dificile“, a spus Lavrov, acuzându-i pe responsabilii de strategiile politice din Occident de încercarea de a “zdruncina stabilitatea politică internă din Rusia“, recurgând, în opinia sa, “la o gamă largă de instrumente necinstite”, precum denaturarea faptelor, acuzaţii nefondate.

Şeful diplomaţiei ruse a dat ca exemplu în acest sens “cazul Navalnîi, cazul Skripal, catastrofa zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra Donbasului“, în care Rusia a fost acuzată de către Occident ca fiind direct implicată, informează Agerpres.ro.

Lavrov susţine că în fiecare caz în parte din cele enumerate, Moscova a adresat Occidentului o serie de întrebări la care nu a primit răspuns.

“Răspunsul este unul singur: highly likely (destul de probabil) nimeni altcineva nu ar fi putut face acest lucru sau ‘nu avem motive să ne îndoim că voi sunteţi cei care aţi făcut-o’“, a afirmat ministrul de externe rus, adăugând că, în acest timp, Occidentul nu i-a furnizat Moscovei nicio dovadă, invocând secretul datelor şi inclusiv faptul că “dacă vă oferim fapte concrete, veţi putea înţelege ce metode folosesc serviciile noastre secrete şi ce fel de cunoştinţe au ele despre Federaţia Rusă“.

Occidentul va încerca să influenţeze alegerile din Rusia prin observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Consiliului Europei, consideră Lavrov. “Vor încerca să exercite o influenţă nemijlocită prin intermediul observatorilor electorali de la OSCE şi Consiliul Europei“, a insistat el.

Comisia Electorală Centrală din Rusia este în contact cu Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) cu privire la monitorizarea alegerilor parlamentare din septembrie, a afirmat ministrul rus.

În acest context, Serghei Lavrov a menţionat că singura obligaţie a unei ţări membre a OSCE este de a invita observatori internaţionali la alegerile naţionale, dar că nu există vreo cerinţă cu privire la numărul de observatori invitaţi şi nici referitor la durata aflării lor pe teritoriul ţării gazdă.

Mai mult, nici măcar nu se spune că aceşti observatori ar trebui să provină de la OSCE sau de la ODIHR. Este pur şi simplu datoria de a invita observatori internaţionali. Am făcut acest lucru şi vom face aceasta, vă asigur“, a subliniat Lavrov, sugerând că cei de la OSCE şi ODIHR ar putea să se lege de orice şi deja ar fi primit ordine în acest sens.

Occidentul încearcă să creeze un “cordon de instabilitate” în jurul Rusiei, utilizând teritoriile din jurul ei din punct de vedere economic şi militar, a spus Lavrov, potrivit căruia “vecinii apropiaţi ai Rusiei, popoare frăţeşti, sunt puse să aleagă între Rusia şi Occident“.

În acest context, şeful diplomaţiei ruse a denunţat Occidentul că ar vrea să influenţeze în mod decisiv dezvoltarea ţărilor vecine Rusiei.

Această linie s-a manifestat cel mai evident în Ucraina. În ultimele luni, s-a încercat testarea metodelor revoluţiilor colorate în Belarus, americanii şi europenii au desfăşurat o luptă geopolitică pentru Republica Moldova, fără să evite o propagandă deschisă în timpul campaniei electorale, intervenind direct în treburile interne ale unui stat aparent suveran“, a declarat Lavrov, referindu-se la recentele alegeri legislative anticipate din Republica Moldova, câştigate de partidul proeuropean al Maiei Sandu.

Ei bine, acum colegii noştri occidentali încearcă să-şi extindă prezenţa, inclusiv militară, de-a lungul perimetrului frontierelor noastre, inclusiv în Asia Centrală şi Transcaucazia“, a adăugat ministrul rus, deşi în ultimele săptămâni criticase totuşi retragerea SUA şi a NATO din Afganistan, unde talibanii câştigă teren.

Rusia este pregătită să-şi asigure interesele atât în spaţiul postsovietic, cât şi în alte regiuni ale lumii“, a subliniat şeful diplomaţiei ruse, citat de TASS.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend