Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Manifestaţii anti-americane în Etiopia, după ce Washingtonul a instituit sancţiuni legate de conflictul din Tigray

Publicat

in

Manifestanţi s-au adunat duminică în capitala Etiopiei, Addis Abeba, pentru a critica restricţiile impuse de către SUA ţării lor în materie de asistenţă economică şi de securitate, sancţiuni legate de conflictul armat din regiunea Tigray, relatează AFP, citată de Agerpres.

Demonstranţii proguvernamentali, reuniţi pe stadionul capitalei, au scandat sloganuri contra sancţiunilor americane şi purtau pancarte prin care acuzau puterile străine că interferează în suveranitatea Etiopiei. ”Etiopia nu are nevoie de ajutor acasă”, scria pe o pancartă, în timp ce altele denunţau ”intervenţia occidentală”.

”Nu ne vom supune”, a promis în faţa miilor de manifestanţi primarul Addis Abebei, Adanech Abiebe. Acest protest, la fel ca altele mai modeste desfăşurate în alte părţi ale Etiopiei, a fost organizat de Ministerul Femeilor, Copiilor şi Tineretului, sub sloganul ”Vocea noastră pentru libertate şi suveranitate”.

Citește și: DNA Vigilența lui Dragnea TESTATĂ de un intermediar în afacerea penală `vizită la Trump`…

Unii responsabili ai ministerului au estimat că peste un milion de persoane, dintre care circa 100.000 la Addis Abeba, vor răspunde la apelul guvernului de a manifesta în toată ţara. Deocamdată nu au fost publicate cifre despre numărul real al participanţilor.

Preşedintele american Joe Biden a condamnat săptămâna aceasta încălcările ”inacceptabile” ale drepturilor omului în Tigray şi a cerut încetarea imediată a focului în această provincie din nordul Etiopiei, unde guvernul etiopian a lansat o ofensivă militară în noiembrie împotriva Frontului Popular pentru Eliberarea Tigray (TPLF), grupare care până atunci a deţinut puterea în această regiune.

Administraţia de la Washington a anunţat şi restricţii de viză pentru responsabilii din Etiopia şi Eritreea acuzaţi că au alimentat conflictul, precum şi restricţii ”extinse” în materie de asistenţă economică şi de securitate pentru Etiopia, dar SUA vor continua să ofere ajutor umanitar în domenii cum ar fi sănătatea, alimentaţia sau educaţia.

Guvernul etiopian a criticat aceste sancţiuni şi a dat de înţeles că premierul Abiy Ahmed ar putea reevalua relaţiile bilaterale cu SUA.

El a promis anterior o victorie rapidă în Tigray, însă la şase luni după cucerirea capitalei regionale Mekele de către armata etiopiană luptele continuă în regiune, unde situaţia umanitară gravă îngrijorează comunitatea internaţională.

După ce a negat luni la rând, guvernul etiopian a admis că alături de armata sa luptă şi trupe eritreene, suspectate de comiterea a numeroase abuzuri, deşi guvernul de la Asmara dezminte aceste acuzaţii.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Aprobare europeană pentru un anti-inflamator contra Covid-19

Publicat

in

De

Laboratorul Roche a primit de la organismul european de reglementare o omologare a anti-inflamatorului său Actemra/Roactemra (tocilizumab) recomandat contra formelor severe de Covid-19, potrivit Rador.

Multinaționala renană a obținut luni o recomandare în acest sens din partea Comitetului medicamentelor de uz uman (CHMP), principalul organ consultativ al Agenției Europene a Medicamentelor (EMA). Tratamentul a fost aprobat de asemenea în Australia în această indicație, arată un comunicat difuzat marți.

Food and Drug Administration (FDA) acordase de asemenea o autorizație de urgență în iunie pentru prescrierea Actemra/Roactemra în Covid-19.

Anti-inflamatorul este de asemenea obiectul unei recomandări emise de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru tratarea anumitor pacienți Covid.

Pus la punct de filiala niponă Chugai, Actemra/Roactemra a fost inițial omologat în țara soarelui răsare în 2005 contra poliartritei reumatoide. Constituie și o opțiune pentru combaterea șocurilor citokinice său reacțiilor exagerate imunitare induse de tratamente celulare.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Kelemen: Nici eu nu accept şi nu este corect să fie pensia mai mare decât salariul / Dar nici populismele… dom'le, omorâm primarii

Publicat

in

De

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți seară, la TVR1, că rezolvarea problemei pensiilor speciale de care beneficiază unele categorii profesionale printr-o discuţie cu toate partidele, nu doar a celor aflate la guvernare. El afirmă că acele categorii care au restricţii privind profesia, cum sunt magistraţii, ar trebui să primească un supliment în ceea ce priveşte contributivitatea, însă concomitent cu creşterea vârstei de pensionare, potrivit News.ro.

“Eu am o abordare deloc populistă şi o abordare, zic eu, principială. În primul rând, ar trebui să avem o discuţie în zona politică – nu neapărat doar cei care sunt la guvernare, cu toţi factorii politici şi cu instituţiile statului – care sunt acele categorii socio-profesionale unde în perioada serviciului public există interdicţii, există incompatibilităţi şi atunci se poate ajunge la o soluţie, aşa cum se face şi la nivelul Uniunii Europene, se face în multe ţări. Magistraţii, procurorii şi judecătorii au interdicţii? Da, interdicţii brutale. E adevărat că ies la pensie foarte repede. Sunt în serviciul public? Da. Atunci trebuie să stabileşti dacă peste contributivitate mai dau un punct, un punct şi jumătate, două puncte pentru acea perioadă cât sunt în serviciul public, dar acest lucru înseamnă că şi vârsta de pensionare trebuie crescută, fiindcă nu e acceptabil să ieşi la 50 de ani cu o pensie care e mai mare decât salariul”, a afirmat Kelemen Hunor, marţi seară, la TVR.

El a susţinut că trebuie discuţii şi pentru zona militară, a serviciilor sau a politicii, unde există restricţii impuse de cariera profesională.

“Dacă statul român este în măsură să stabilească care sunt acele categorii socio-profesionale, atunci demagogia, populismul, dispare şi atunci ştii regulile jocului. Nici eu nu accept şi nu este corect să fie pensia mai mare decât salariul. Şi acest lucru se întâmplă cu preponderenţă într-o anumită zonă şi nu se poate. Acest lucru nu este corect, nu este drept faţă de cetăţeni. Dar nici populismele… dom-le, omorâm primarii, omorâm ăştia care nu pot să reproşeze în niciun fel, dar la ceilalţi nu se poate, că nu avem curaj, nu avem viziune”, a adăugat Kelemen.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend