Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Manifestanţi împotriva rasismului găsesc, la Louisville, un sprijin divin

Avatar

Publicat

in

Spre deosebire de manifestaţia care a avut loc cu o seară înainte – când doi poliţişti au fost răniţi prin împuşcare -, nucleul contestării a fost paşnic joi seara (ora locală) şi s-a năpustit, la intrarea în vgoare a interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii, în First Unitarian Church.

”Sanctuarul este deschis!”, a strugat o femeie de culoare la un megafon, aclamată imediat de mulţime.

Edificiul religios din acest oraş din Kentucky şi-a deschis imediat uşa manifestanţilor împotriva rasismului. Conducătorii instituţiei au anunţat că susţin cauza.

Citește și: Fostul senator Gigi Chiru, cercetat pentru luare de mită încă din 2014, ar putea scăpa de acuzații – DNA încearcă a doua oară clasarea dosarului său

În parcare, grupuri echipate cu walkie-talkie au descărcat provizii de tot felul. La câţiva paşi depărtare, celor îngrijoraţi din cauza forţelor de ordine, în cursul unor manifestaţii recente. li se oferea asistenţă juridică.

În mijlocul întregii agitaţii, fratele Tim, care poartă robă şi sandale maron şi un cricifix la gât, îşi croieşte drum în mulţime.

Călugărul, în vârstă de 63 de ani, discută cu răbdare cu reprezentanţi ai contestării şi activişti istoviţi, pentru a organiza tabăra improvizată.

El îşi multiplică plimbările cu forţele de ordine, într-o încercare de a calma atmosfera tensionată şi invectivele pe care şi le aruncă cele două tabere.

În mijlocul acestui decor neaşteptat, un lider al contestării îndrăzneşte să facă o paralelă cumişcarea drepturilor civice din anii ’60, care a fost alimentată de numeroase figuri ale unor pastori, ca Martin Luther King.

În grădina din jurul edificiului de piatră cu pereţi mari de sticlă, zvonurile circulă, iar manifstanţii vociferează. Ei ar fi preferat să-şi strige furia în Jefferson Square, unde se adună de luni de zile pentru a cere să i se facă dreptate tinerei lucrătoare la spital Breonna Taylor, ucisă acasă de poliţie.

”Suntem prinşi aici”, îşi exprimă regretul o tânără de culoare în vârstă de 19 ani, Grace Pennix.

În jur, piaţa este străbătută de echipe de poliţişti, ale căror elicoptere survolează zona. Câţiva manifestanţi sunt aşezaţi pe jos lângă ei, încătuşaţi.

Situaţia pare să exacerbeze sfidarea contestarilor faţă de forţele de ordine, cu al căror rasism afirmă că au adesea de a face.

Cu o beretă neagră pe cap, fratele Tim spune că-i este ”ruşine” să fie martor al violenţei poliţiei faţă de afroamericani.

Călugărul mărturiseşte că a fost arestat în urmă cu 20 de ani, la manifestaţii asemănătoare care denunţau moartea lui James Taylor, un bărbat ucis prin împuşcare de poliţie, în timp ce-l încătuşa în propirul apartament.

”Iată-ne după 20 de ani făcând acelaşi lucru”, suspină el. ”Este atât de frustrant”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Police conduct searches in Bucharest and Constanta in RON 2.5 ml economic crime case

Avatar

Publicat

in

De

Police officers specializing in the investigation of economic crime are conducting Tuesday morning six searches in Bucharest and Constanta at several persons suspected of causing damage of over 2,500,000 lei through economic crimes, according to AGERPRES.

The police officers of the Economic Crimes Investigation Directorate and of the Special Actions and Intervention Service are conducting 6 home searches, 4 in Bucharest and 2 in Constanta, and enforcing 5 arrest warrants, informs a press release of the General Inspectorate of the Romanian Police (IGPR) sent to AGERPRES on Tuesday.

The activities are carried out as part of a RON 2,500,000-tax evasion criminal case investigated under the coordination of the Prosecutor’s Office attached to the Bucharest Tribunal.

From the evidence administered so far, there are indications that the investigated persons constituted a ring of several commercial companies, some of them of the “shell” type, in order to evade the payment of VAT and profit tax.

“The amounts of money supposedly came from economic activities concentrated around tenders regarding the rehabilitation, modernization and fitting works on assets held by an institution,” the quoted source shows.

The investigated persons will be taken to the IGPR headquarters for the specific criminal investigation activities.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Companiile nerezidente în România vor fi amendate în funcţie de cifra de afaceri la nivel mondial, anunță Consiliul Concurenţei

Avatar

Publicat

in

De

Companiile nerezidente în România vor primi amenzi în funcţie de cifra de afaceri de la nivel mondial, odată cu modificarea Legii concurenţei, a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută Ordonanţa de Urgenţă 170/2020 privind modificarea Legii concurenţei, care prevede, printre altele: “Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă ce nu poate depăşi 10% din cifra de afaceri totală mondială realizată de întreprinderea sau asocierea de întreprinderi în anul financiar anterior sancţionării următoarelor fapte, săvârşite cu intenţie sau din neglijenţă de întreprinderi sau asociaţii de întreprinderi (…)”, potrivit AGERPRES.

Citește și: De la SRI, în Parlament – Consilierul lui Hellvig, loc eligibil pe listele PNL, după ‘executarea’ lui Petrache

“Pentru companiile neînregistrate în România, vom da amenzi pornind de la cifra de afaceri globală. Pentru firmele înregistrate în România, amenzile se vor da în continuare pe cifra de afaceri făcută în România. Amenzile trebuie să fie atât de mari, încât să descurajeze companiile să încalce legea”, a spus Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, prevederea vine ca urmare a obligaţiei de a prelua, până în martie, o nouă directivă europeană din domeniul concurenţei, numită Directiva ECN+, care are scopul de a întări puterea autorităţilor de concurenţă din ţările membre.

O altă modificare a Legii concurenţei, prin OUG 170/2020, prevede obligaţia companiilor de a furniza, la cererea Consiliului Concurenţei, informaţii privind preţurile de vânzare a produselor.

“Întreprinderile transmit la cererea Consiliului Concurenţei preţurile de vânzare a produselor comercializate de acestea, în vederea realizării de analize, studii de piaţă sau comparaţii de preţ incluse în platformele online destinate informării consumatorilor. În acest scop, selectarea sectoarelor din economie incluse în platformele online se realizează de către Consiliul Concurenţei, cu consultarea autorităţii de reglementare în sectorul respectiv”, potrivit ordonanţei.

Citește și: Adrian Streinu-Cercel: Epidemia a fost ținută sub control până a intervenit politicul / VIDEO

O altă prevedere a OUG 170 se referă acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, respectiv modul în care se pot recupera în instanţă prejudiciile în cazul unui cartel sau al unui abuz de poziţie dominantă.

“Şi până acum cei care se consideră victimele unor astfel de fapte anticoncurenţiale se puteau adresa instanţei pentru a obţine despăgubiri. Noutatea este că, de acum înainte, ei pot folosi decizia Consiliului Concurenţei, nu mai trebuie să dovedească încălcarea legii. În plus, ei pot folosi dovezile strânse de Consiliul Concurenţei, iar noi suntem obligaţi să le punem la dispoziţie aceste dovezi”, a adăugat Chiriţoiu.

În noua legislaţie a fost preluată şi o recomandare a Comisiei Europene, bazată pe un studiu al Executivului comunitar, potrivit căreia formarea unui cartel provoacă prejudicii constând în creşterea preţului produselor sau serviciilor cu 20%.

“Astfel, prezumăm că preţul a crescut cu 20% în urma unui cartel şi devine sarcina celor care au format cartelul să dovedească dacă a fost mai puţin. Am introdus această prevedere întrucât este foarte greu pentru o instanţă să dovedească prejudiciul. În schimb, în ceea ce priveşte abuzul de poziţie dominantă, prezumăm existenţa unui prejudiciu, dar este la latitudinea celui care cere despăgubiri să demonstreze dimensiunea prejudiciului”, a mai spus preşedintele Concurenţei.

El a oferit drept exemplu acţiunile unor companii de transport, care au fost prejudiciate de formarea unui cartel al producătorilor de camioane şi au intentat un proces colectiv la nivel european împotriva acestora.

OUG 170/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial vineri, 16 octombrie.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend