Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Manager de spital: Valul 4 nu mai poate fi oprit prin vaccinare

Publicat

in

Medicul Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi, spune că valul patru al pandemiei de COVID-19 putea fi prevenit dacă se respectau măsurile de protecţie şi dacă populaţia se vaccina.

  • ”Nu doza trei va stopa acest val. Doza trei va proteja şi va creşte şansele de a duce o viaţă sănătoasă şi va scădea şansele de infectare a celor care deja s-au vaccinat sau a bolnavilor care au deja patologie gravă. Doza trei nu poate stopa acest val. Acest val nu mai poate fi stopat în momentul de faţă prin vaccinare, pentru că vaccinarea presupune 28 de zile pentru atingerea unui titlu suficient. Valul patru putea fi prevenit, adică să nu mai fie formele acestea grave care ajung la ATI sau în spitalele care au potenţial de administrare de oxigen. Valul patru putea fi prevenit dacă se puteau respecta măsurile de protecţie, dacă se vaccina populaţia. Cu un procent de 27% de populaţie vaccinată nu mai avem pretenţii. Acest val ne va lovi şi, din nefericire, presupunerile mele sumbre, pe care le făceam în urmă cu o lună de zile, o parte dintre ele se vor adeveri”, a declarat, pentru AGERPRES, medicul.

În opinia sa, oricât de mult s-ar convinge unii sau alţii să se vaccineze anti-COVID, acest val patru nu mai poate fi oprit.

”Nu cred că se mai poate opri. Transmisia este deja foarte mare. Săptămâna aceasta probabil sare de 10.000 de cazuri, ceea ce va depăşi cu foarte, foarte mult capacitatea de preluare a secţiilor de terapie intensivă. Cel puţin o parte, dacă nu marea lor majoritate a acestor forme grave, puteau fi prevenite prin vaccinare. Nu am făcut asta. Dimpotrivă, avem demnitari ai României, avem nişte figuri care sunt medici, profesori care spun: „Nu vă vaccinaţi! Ce e asta? E o prostie, un experiment”. Eu m-am vaccinat printre primii, familia, la fel, colegii, la fel. Nu m-am îmbolnăvit de COVID, deşi am avut multiple contacte. Ei bine, lucrurile acestea nu le vedem. (…) Unii preferă mai degrabă să creadă ceea ce le convine, adică e o păcăleală. E mai uşor să crezi că e o păcăleală sau o conspiraţie decât să crezi că e o nenorocire care te poate afecta. Cam asta este. Dezamăgire. Asta simt, frustrare şi dezamăgire”, mărturiseşte medicul.

Radu Crişan Dabija vorbeşte despre problemele cu care se confruntă medicii în acest val patru al pandemiei.

”Toată lumea este tensionată. Avem de acoperit o gamă foarte largă şi complexă de patologii. Iată că a trecut mai bine de un an jumătate, acum se fac doi, de când vedem numai bolnavi de COVID. Cel puţin la Secţia I. Am avut un moment de respiro cu bolnavi non-COVID. Acum iarăşi am. A trebuit ca în două zile să ducem pacienţii (non-COVID – n.r.) în alte spitale, în alte secţii. Secţia I Pneumologie a redevenit COVID în două zile. În îngrijirea pacientului COVID oamenii trebuie monitorizaţi tot timpul. Asistenţii intră aproape în fiecare oră pentru că există un tratament care trebuie administrat, pacientul trebuie urmărit, monitorizat, pentru asta trebuie să se îmbrace în costum de protecţie, apoi să se schimbe, să se dezinfecteze, apoi iar să se îmbrace în echipament pentru a intra la pacient în ora următoare. Se intră tot timpul, spre deosebire de enormităţile pe care le-am auzit că pacientul este pus în salon şi nu intră nimeni la el. Mai mare aberaţie nu am auzit în viaţa mea tocmai pentru că ai mei colegi trebuie să intre să îi monitorizeze, să urmărească dacă tratamentul acesta cu antivirale, cu imunomodulator e eficace, trebuie urmărită tensiunea bolnavului, trebuie urmărită tot timpul saturaţia pacienţilor la oxigen, trebuie reglat oxigenul, trebuie reglat ventilatorul. Cum să nu intri, da ce faci? Bolnavul îşi setează singur parametrii? Îmbracă-te, dezbracă-te iar de echipament, dezinfectează-te”, arată managerul spitalului.

El trage şi un semnal de alarmă – ”Oamenii, şi fizic şi psihic, sunt erodaţi. Şi foarte mulţi sunt erodaţi psihic. E foarte greu să stai să vezi cum strigă toată lumea din saloane şi ei cum aleargă de la un pacient la altul. Toată lumea are o limită. Cu toţii avem o limită. Dar rezistăm. Norocul meu este că în acest spital este un personal medical, administrativ, auxiliar extraordinar. Nu ştiu ce am făcut să-i merit, sincer. Şi nu sunt vorbe goale. Avem probabil cea mai mică rată de mortalitate în pandemie şi un număr important de rulaj al pacienţilor şi externarea acestora în stare bună. Am avut cazuri moderate şi severe”, spune acesta.

Întrebat dacă a fost personal medical care a avut nevoie de consiliere psihologică în această perioadă de pandemie, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi a răspuns: ”Nu ştiu, dar în ceea ce mă priveşte pe mine pot să vă spun că personal am avut momente în care, fără ajutor, nu aş fi făcut faţă situaţiei”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Cum să obții viză pentru călătorii în SUA. Ghidul Smart Flyer publicat de MAE

Publicat

in

De

​Ministerul Afacerilor Externe a elaborat un document online de tip „Smart Flyer” care conţine informaţii utile referitoare la paşii de urmat pentru obţinerea vizei necesare pentru călătorii de scurtă şedere în Statele Unite ale Americii, în scop de afaceri sau turistic, transmite Agerpres.

Viza SUAFoto: Facebook

Prin accesarea QR-codurilor incluse în acest document, românii care intenţionează să călătorească în SUA, în scop de afaceri sau turistic, pentru mai puţin de 90 de zile, intenţionând astfel să depună cereri pentru obţinerea vizei temporare de tip B1/B2, vor fi direcţionaţi către formularul DS-160, necesar a fi completat pentru acest tip de viză şi vor afla informaţii privind achitarea taxei de viză, încărcarea unei fotografii la standardele solicitate în aplicaţie şi programarea la interviu, informează MAE.

Ce trebuie să dovediți, între altele, pentru a obține viza

  • vizita trebuie să fie de scurtă durată
  • aveți banii necesari pentru a acoperi cheltuielile cât timp stați în SUA
  • aveți o reședință în afara SUA, pe care nu intenționați să o părăsiți, precum și orice alte legături de familie sau economice care asigură părăsirea Statelor Unite după terminarea vizitei

MAE vizează includerea României în Programul american Visa Waiver

MAE reaminteşte că includerea României în Programul Visa Waiver va permite cetăţenilor români să călătorească fără viză în SUA, pentru scurtă şedere, de până la 90 de zile, în scop de afaceri sau turistic.

Principalul criteriu tehnic stabilit de legislaţia americană pentru includerea în acest program, care nu permite la acest moment accesul României, este ca rata de refuz pentru vizele turistice şi de afaceri înregistrată în anul precedent să se situeze sub plafonul de 3%.

De aceea, MAE recomandă cetăţenilor români „să consulte cu maximă atenţie procesul de solicitare a vizei necesare pentru călătorii de scurtă şedere în Statele Unite ale Americii în scop de afaceri sau turistic şi să aplice pentru obţinerea acesteia numai după ce se asigură că îndeplinesc condiţiile necesare”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Goldman Sachs și Barclays investesc în platforma de tranzacționare criptografică Elwood din Marea Britanie

Publicat

in

De

Șeful global al activelor digitale pentru Goldman Sachs a declarat că cererea de criptomonede din partea instituțiilor este în creștere, iar firma și-a „extins în mod activ” capacitățile de piață pentru a răspunde acestei cereri, conform cointelegraph.com.

Giganții băncilor Goldman Sachs și Barclays din Regatul Unit s-au alăturat unei runde de finanțare în Seria A de 70 de milioane de dolari pentru platforma instituțională de tranzacționare criptografică Elwood Technologies, fondată de managerul miliardarului britanic de fonduri speculate Alan Howard.

S-au alăturat rundei banca germană, prietenoasă cu criptomonede, Commerzbank , managerul de investiții cripto, Galaxy Digital și Dawn Capital, după cum a raportat duminică Financial Times. Runda de strângere de fonduri a evaluat compania la aproximativ 500 de milioane de dolari, potrivit raportului.

În ciuda scăderii recente a piețelor cripto , Elwood a spus că pariază că instituțiile financiare tradiționale, cum ar fi fondurile speculative și băncile, vor fi în continuare interesate să investească în criptomonede. Runda de finanțare a Elwood a fost deja agreată și în mișcare înainte de cea mai recentă scădere a prețurilor, care a însemnat cu aproximativ 15% șters capitalul total al pieței criptografice din 9 mai, potrivit CoinMarketCap.

CEO-ul Elwood Technologies, James Stickland, a spus că strângerea de fonduri a fost „o altă validare a longevității criptomonedei”, eliminând scăderea prețurilor din ultimele săptămâni:

„Primim investiții de la instituții financiare care nu se așteaptă să obțină profituri masive în 15 minute. Ei investesc în infrastructură, cred că este un mesaj de asigurare.”

Elwood Technologies oferă un sistem de gestionare a portofoliului cripto cu informații despre piața cripto și infrastructură de tranzacționare pentru investitorii instituționali, care dispune de o interfață care se conectează la bursele cripto, furnizorii de lichidități și custozii.

Șeful global al activelor digitale al lui Goldman Sachs, Mathew McDermott, a comentat despre înțelegere, care a spus că investiția a arătat că firma și-a „angajamentul în continuare” față de criptomonede, adăugând:

„Pe măsură ce cererea instituțională pentru criptomonede crește, ne-am extins în mod activ prezența și capacitățile pe piață pentru a răspunde cererii clienților.”

Finanțarea de la Goldman Sachs marchează extinderea în continuare a băncii în cripto active. Banca de investiții a fost prima care a oferit un împrumut susținut de Bitcoin ( BTC ) schimbului de criptomonede Coinbase la începutul lunii mai. A observat de multă vreme un interes pentru spațiu, chiar referindu-se la activele digitale și la Metaverse ca „megatrende” în martie.

Un alt caz în care gigantul de pe Wall Street s-a încântat de firmele cripto a văzut o întâlnire între CEO-ul Goldman, David Solomon, și CEO-ul FTX, Sam Bankman-Fried, care a inclus o ofertă din partea Solomon de a ajuta FTX cu viitoarele runde de finanțare și conformarea reglementărilor.

În ceea ce privește Elwood Technologies, aceasta va rămâne deținută majoritar de Alan Howard, care a fost principalul investitor înainte de runda din Seria A. Howard a co-fondat fondul speculativ Brevan Howard, care și-a lansat divizia de investiții cripto BH Digital în septembrie 2021.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend