Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mamele cu cel puțin trei copii vor putea să iasă la pensie mai devreme, a aprobat Senatul

Avatar

Publicat

in

Pensiile din sistemul public din țara noastră se vor stabili, începând cu 2021, pe baza unei noi legi. Proiectul acesteia a fost adoptat recent de către Senat și introduce noutăți precum recalcularea pensiilor, includerea studiilor de masterat și doctorat în vechimea de muncă și reducerea vârstei de pensionare a femeilor care au mai mult de trei copii.

Printre multe alte schimbări privind pensiile din sistemul public, proiectul de act normativ ar putea da posibilitatea mamelor cu mai mulți copii să iasă mai repede la pensie. Concret, la cererea acestora, mamele cu trei copii vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme pentru fiecare copil. Astfel, aceste mame vor putea ieși la pensie cu șase ani mai devreme decât în mod normal.

Pentru a putea beneficia de această reducere a vârstei de pensionare, mamele cu peste trei copii vor trebui să se implice activ în creșterea copiilor până când aceștia împlinesc vârsta de 16 ani și să îndeplinească și condiția stagiului minim de cotizare.

Proiectul legislativ prevede o reducere suplimentară a vârstei de pensionare, ce se aplică mamelor începând cu al patrulea copil. Mai precis, aceste “mame eroine” vor putea ieși la pensie mai devreme cu câte un an pentru fiecare al patrulea copil. Spre exemplu, o mamă cu patru copii va putea ieși la pensie cu șapte ani mai devreme, iar una cu cinci copii se va bucura de o reducere a vârstei de pensionare cu opt ani.

Potrivit documentului, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 63 de ani, iar stagiul minim de cotizare de 15 ani. Perioadele în care mama s-a aflat în concediu pentru creșterea copilului se consideră perioade asimilate, adică perioade în care aceasta nu a contribuit la sistemul de asigurări sociale, dar care sunt considerate vechime în muncă. Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de doi ani sau, în cazul unui copil cu handicap, de trei ani.

În condițiile amintite mai sus, după ce actul normativ va intra în vigoare, o mamă cu trei copii va putea ieși la pensie mai devreme cu șase ani, dar doar după ce a cotizat la sistemul de pensii timp de cel puțin nouă ani, adică stagiul minim de cotizare de 15 ani din care se scade perioada de șase ani în care mama s-a aflat în concediul de creștere a copilului.

Atenție! Proiectul noii legi a pensiilor NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare în septembrie 2021, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Mini-clan format din tată și cei doi fii destructurat la Galați – Aceștia comiteau fapte violente

Avatar

Publicat

in

De

Doi minori de 16 şi 17 ani şi tatăl lor au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, după au comis mai multe infracţiuni cu violenţă, informează, vineri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean(IPJ) Galaţi, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, poliţiştii din Târgu Bujor au fost sesizaţi, prin apelul unic de urgenţă 112, cu privire la faptul că doi minori, din localitate ar fi pătruns, fără drept, în curtea locuinţei unui vecin, ameninţând persoana respectivă cu moartea şi provocând scandal.

Publicitate

Poliţiştii au mers la faţa locului şi i-au surprins pe cei doi în flagrant, constatând că, înarmaţi cu o lopată şi un topor, au spart un geam al locuinţei şi au lovit unul dintre câinii proprietarului.

Citește și: DIICOT a lucrat cu ofițerii de la Grupuri Infracționale Violente peste DORINȚA șefilor din Poliția Capitalei care în 2019 au pus interdicție polițiștilor

Din primele verificări a reieşit că incidentul s-a produs după ce victima, un bărbat de 35 ani, a depus o plângere împotriva tatălui celor doi pentru lovire sau alte violenţe, acţiunea lor reprezentând un act de răzbunare pentru această plângere.

Atât cei doi minori, cât şi tatăl acestora au fost reţinuţi, pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor cu propunere de arestare preventivă.

Poliţiştii continuă cercetările în această cauză, sub aspectul comiterii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, tulburarea ordinii şi liniştii publice, violare de domiciliu, distrugere şi rănirea sau schingiuirea animalelor.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

AEP a lansat în dezbatere publică proiectul privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii și desfășurării alegerilor

Avatar

Publicat

in

De

Autoritatea Electorală ermanent (AEP) informează că a elaborat și a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre a Guvernului pentru completarea alin. (1) al art. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 578/2020 privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale din anul 2020, prin care se propune ca decontarea cheltuielilor de transport al președinților birourilor electorale de circumscripţie şi al locțiitorilor acestora din localitatea de domiciliu sau reședință, după caz, precum și în exercitarea atribuțiilor ce le revin, să fie suportată din bugetul propriu al municipiilor, orașelor, comunelor și sectoarelor municipiului București.

„Proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul www.roaep.ro la data de 14.08.2020 și poate fi consultat la secțiunea Legislaţie electorală – Transparenţă decizională, accesând următorul link: https://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2020/08/proiect-HG-modificare-HG-57-2020.pdf

Publicitate

Observaţiile şi propunerile privind proiectul de act normativ menţionat pot fi transmise la adresa de e-mail departamentul.legislativ@roaep.ro până la data de 21 august 2020”, se arată într-un comunicat al AEP.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend