Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Majoritatea parlamentarilor libieni reuniți în Maroc susțin revenirea la normalitate în Libia

Avatar

Publicat

in

Peste 120 de membri libieni ai Camerei Reprezentanţilor s-au angajat sâmbătă, în Maroc, să “pună capăt diviziunilor” ce afectează Libia, începând prin convocarea parlamentului ales “imediat după întoarcerea lor în Libia”, potrivit unei declaraţii finale, transmite AFP preluat de agerpres.

Camera Reprezentanţilor nu s-a mai reunit de doi ani, Libia fiind cufundată în haos de la căderea regimului Gaddafi în 2011.
Două autorităţi concurează pentru putere în Libia: Guvernul de Uniune Naţională de la Tripoli, recunoscut de ONU şi o tabără politică militară în estul ţării, condusă de mareşalul Khalifa Haftar, sprijinită de o parte a parlamentului ales, acesta fiind la rândul său profund divizat.

Un acord permanent de încetare a focului a fost semnat la sfârşitul lunii octombrie între cele două părţi.

După cinci zile de consultări la Tanger, nordul Marocului, 123 de deputaţi ai Camerei Reprezentanţilor (dintr-un total de aproximativ 180 de membri) s-au angajat să pună capăt “discursurilor de ură” şi “diviziunilor” care subminează “toate instituţiile” libiene.

Aleşii libieni se angajează să organizeze “alegeri legislative şi să finalizeze faza de tranziţie cât mai repede posibil”.

O sesiune ce îi va reuni pe toţi membrii Camerei Reprezentanţilor urmează să fie organizată la întoarcerea lor în Libia. Întâlnirea va avea loc la Ghadames (sud-vestul ţării), în apropierea graniţei cu Algeria şi Tunisia. Acest oraş este considerat a fi ferit de influenţa cercurilor de putere ale celor două provincii istorice, Tripolitania în vest şi Cirenaica în est.

“A avea 123 de deputaţi la aceeaşi masă este în sine un succes”, a salutat evenimentul ministrul marocan al afacerilor externe, Nasser Bourita.

“Libia are nevoie de o Cameră a Reprezentanţilor care să îşi îndeplinească rolul (…) Următoarea întâlnire din Libia va avea un impact mare asupra dialogului politic”, a mai declarat şeful diplomaţiei marocane.

Discuţiile dintre deputaţi au loc într-un moment în care se înmulţesc medierile pentru a scoate din impas ţara cu cele mai bogate rezerve de petrol din Africa.

La jumătatea lunii noiembrie, un Forum de dialog politic organizat la Tunis sub egida ONU a făcut posibilă încheierea unui acord privind organizarea de alegeri pe 24 decembrie 2021, dar nu şi în privinţa identităţii viitorilor lideri ai tranziţiei.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

Medicii trag semnalul de alarmă! Acești români infectați cu COVID-19 pot rămâne cu sechele pulmonare!

Avatar

Publicat

in

De

Medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu atrag atenția asupra faptului că cei mici infectați cu COVID-19, inclusiv cei asimptomaci, pot rămane cu sechele pulmonare, atrage atenţia

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu va demara un program de consultații pentru micii pacienți care au trecut prin aceasta boală. Evaluarea constă în consult clinic și spirometrie. La nevoie, investigațiile pot fi extinse cu analize de sânge sau radiografii.

Chiar dacă studiile arată că nu se dezvoltă forme severe ale bolii la copii, medicii spun că acest lucru nu înseamnă ca cei mici sunt feriți de pericole.

Iulia Simina, medic specialist pneumolog în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu spune că pot exista sechele pulmonare inclusiv în cazul copiilor asimptomatici și care apar dupa infecția cu COVID.

Medicii spun că cei mici pot prezenta simptome care pot fi trecute ușor cu vederea de către părinți. Oboseala şi episoadele de transpirație sunt câteva simptome care ar trebui să le dea părinților de gândit.

Pentru micii pacienți care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2, Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu oferă consultații gratuite.

Evaluarea va consta în consult clinic și spirometrie, aceste investigații putând fi completate cu analize de sânge și/sau radiografie pulmonară

Odată cu reluarea cursurilor este nevoie ca cei mici să respecte cu strictețe regulile de igienă, mai spun medicii. Altfel, numărul cazurilor ar putea crește odată cu începerea școlii.

Evaluarile gratuite ale copiilor vor începe săptămâna viitoare.

Vezi și:

Avertisment dur: Pensionarii vor ajunge sub pragul sărăciei

După 2 săptămâni, Lucian Bode s-a răzgândit! Prima promisiune pe care nu și-o respectă ministrul de Interne

Legea pensiilor: Ce schimbări importante îi așteaptă pe români de la 1 septembrie

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Traian Berbeceanu: ‘Am hotărât intensificarea controalelor pentru a verifica modul în care sunt respectate normele în vigoare’

Avatar

Publicat

in

De

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunțat că Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) a hotărât ca începând de luni să fie relaxate mai multe măsuri restrictive luate în contextul actualei pandemii de COVID-19.

„În Bucureşti astăzi am înregistrat o rată de infectare de 2,52 la mia de locuitori. Este a treia zi consecutivă în care incidenţa este sub 3 la mie, fapt pentru care, din punct de vedere legal, a trebuit să convocăm Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, să analizăm situaţia şi să luăm o hotărâre. Astfel, cu 47 de voturi ‘pentru’, un vot „împotrivă” şi patru abţineri s-a hotărât ca, începând de luni, de la 0.00, deci din 25 ianuarie, să fie relaxate mai multe măsuri restrictive existente în vigoare la acest moment. Măsurile de relaxare vizează domeniul HORECA. Restaurantele, barurile, cafenelele vor funcţiona în intervalul orar 6.00-21.00 la o capacitate de maximum 30%, cu respectarea tuturor normelor stabilite prin lege”, a precizat el, în cadrul unei declaraţii acordate presei.

Berbeceanu a menţionat că în săli de spectacol, teatre şi cinematografe va fi permis accesul publicului în limita a 30% din capacitate. Totodată, operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc li se va permite funcţionarea în limita a 30% din capacitatea sălilor, în intervalul orar 6.00-21.00.

„Recomandăm cetăţenilor Municipiului Bucureşti prudenţă. Şi autorităţile sunt prudente şi, pe de o parte, acesta este motivul pentru care am hotărât ca aceste măsuri să fie relaxate începând cu data de luni. Pe de altă parte, am considerat ca toţi operatorii economici să aibă timpul necesar să amenajeze sălile dedicate activităţii pe care o desfăşoară, în conformitate cu prevederile legale. În mod categoric, vom fi intransigenţi. Anterior şedinţei extraordinare a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă am avut o întâlnire cu şefii Poliţei, Jandarmeriei şi IGSU de pe raza Municipiului Bucureşti. Am hotărât intensificarea controalelor pentru a verifica modul în care sunt respectate normele în vigoare”, a spus prefectul.

Prefectul a adăugat că Ministerul Sănătăţii a recomandat o temporizare a măsurilor de relaxare, dar că decizia comitetului a fost să respecte prevederile actelor normative.

„Chiar înaintea începerii şedinţei de comitet pentru situaţii de urgenţă am primit o adresă de la Ministerul Sănătăţii, prin care ni se făcea o asemenea recomandare, să temporizăm relaxarea. Noi, însă, trebuie să ţinem cont de faptul că suntem aici să luăm în considerare aceleaşi cifre, aceiaşi indicatori şi aceleaşi acte normative pe care le-am avut în vedere atunci când am impus restricţiile, pentru că aşa este şi moral şi legal”, a declarat Berbeceanu, informează agerpres.ro.

Citește și:

Este oficial! Vești importante pentru toți românii: Cine nu se decide cu privire la acest serviciu, va plăti automat mai mulți bani

Avertisment dur: Pensionarii vor ajunge sub pragul sărăciei

După 2 săptămâni, Lucian Bode s-a răzgândit! Prima promisiune pe care nu și-o respectă ministrul de Interne

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend