Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Maia Sandu nu se teme de Vladimir Putin: A promulgat legea care interzice difuzarea emisiunilor de ştiri din Rusia în Moldova

Publicat

in

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat duminică legea ”securităţii informaţionale”, prin care va fi interzisă difuzarea emisiunilor de ştiri şi analize politice din Rusia inclusiv după expirarea stării de urgenţă instituite în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, relatează mass-media de peste Prut.

Actul normativ prevede interzicerea ştirilor şi emisiunilor analitice din ţările care nu au ratificat Convenţia privind Televiziunea Transfrontalieră, conform agerpres.ro.

Potrivit şefei Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova, Liliana Viţu, ”săptămâna viitoare legea ar urma să intre în vigoare, iar propaganda va fi sancţionată mult mai dur. Astfel, instituţiile media care dezinformează vor fi sancţionate gradual, de la aplicarea amenzilor până la retragerea dreptului de a difuza publicitate”, scrie portalul IPN.

Aceste ştiri şi emisiuni sunt în prezent interzise în urma instituirii stării de urgenţă, dar noul act normativ va permite menţinerea interdicţiei şi după expirarea acesteia.

Legea securităţii informaţionale, descrisă de opoziţia din Republica Moldova drept o ”instituire a cenzurii”, prevede că 50% din conţinuturile difuzate la posturile TV trebuie să provină din statele UE, SUA şi din cele care au ratificat Convenţia privind Televiziunea Transfrontalieră.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Adina Diaconu, după ce a cucerit medalia de bronz la CE de tenis de masă, la dublu: ‘Promit să fie prima dintre multe alte medalii care vor urma’

Publicat

in

De

Sportiva Adina Diaconu, medaliată cu bronz la Campionatul European individual de seniori, în proba de dublu, alături de spaniola Maria Xiao, a declarat că pentru ea acesta este un început bun şi că promite că va mai obţine medalii, conform news.ro.

„Mă simt foarte bucuroasă şi mândră de această semifinală, care vine după multă muncă. Este prima mea medalie la un CE de seniori în probele individuale şi sunt fericită. Cred că am fost inspirată să o aleg pe Maria Xiao ca parteneră. Ne-am înţeles foarte foarte bine şi cred că de la meci la meci am progresat şi ne-a mers jocul din ce în ce mai bine. Promit să fie prima dintre multe alte medalii care vor urma. Este un început bun. Promit să mă pregătesc şi să revin mai puternică la masa de joc”, a spus Diaconu, potrivit FR Tenis de Masă.

Adina Diaconu şi Maria Xiao au pierdut, joi, cu 0-3 (2-11, 7-11, 6-11) semifinala cu echipa Bernadette Szocs/Sofia Polcanova (România/Austria). În cealaltă semifinală, perechea Elizabeta Samara/Andreea Dragoman a învins cu 3-1 (5-11, 11-6, 11-9, 11-6) echipa din Luxemburg Xia Lian Nu/Sarah De Nutte.

Ca urmare a acestor rezultate, România urcă la CE de tenis de masă pe toate cele trei poziţii ale podiumului la dublu feminin.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Invazie de furnici nebune în India: ‘Nu au nicio preferință în ceea ce privește dieta. Mănâncă orice și de toate’

Publicat

in

De

Invazie de furnici nebune galbene în 7 sate din statul Tamil Nadu, sudul Indiei. Furnicile galbene nebune sunt printre cele mai periculoase specii invazive din lume. Ele nu mușcă sau înțeapă, dar împrăștie acid formic, notează mediafax.

Insectele atacă animalele și afectează recoltele, punând în pericol mijloacele de trai ale oamenilor.

Furnicile galbene nebune se numără printre cele mai periculoase specii invazive din lume, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Ele nu mușcă sau înțeapă, dar împrăștie acid formic, care poate provoca reacții, anunță BBC.

Aceste furnici – denumirea lor științifică este Anoplolepis gracilipes – se găsesc de obicei în regiunile tropicale și subtropicale. Se mișcă într-un mod neregulat, necoordonat, deplasarea lor devenind mai frenetică atunci când sunt deranjate.

Experții spun că aceste furnici se înmulțesc rapid și pot „provoca pagube mari animalelor sălbatice indigene”.

Dr. Pronoy Baidya, un entomolog care a făcut cercetări asupra furnicilor nebune galbene, spune că acestea sunt o „specie oportunistă”.

„Nu au nicio preferință în ceea ce privește dieta. Mănâncă orice și de toate”, spune el, adăugând că acestea se hrănesc și cu alte specii de furnici, albine și viespi.

Satele afectate din Tamil Nadu sunt situate într-o regiune de deal din jurul pădurii Karanthamalai, districtul Dindigul. Majoritatea oamenilor de aici sunt fermieri sau proprietari de vite.

„De îndată ce ne apropiem de pădure, furnicile se urcă pe noi, provocându-ne iritații și bășici. Nu putem nici măcar să aducem apă pentru a bea, deoarece roiesc și acolo. Nu știm ce să facem”, spune Selvam, un fermier în vârstă de 55 de ani.

Sătenii au declarat pentru BBC că au mai văzut asemenea furnici în pădure în ultimii ani, dar este pentru prima dată când au apărut în număr atât de mare în sate, dând viața peste cap.

Crescătorii de vite care locuiau în apropierea pădurii spun că și-au părăsit așezările din cauza invaziei.

Ofițerul local pentru păduri a declarat pentru BBC Tamil că a ordonat oficialilor să „efectueze un studiu amănunțit și să prezinte un raport”.

Între timp, sătenii spun că animalele lor și chiar șerpii și iepurii au murit după ce au fost atacate de furnici.

Dr. Baidya a declarat că este posibil ca acidul formic pulverizat de furnici să fi afectat ochii animalelor. La oameni, acidul poate provoca reacții alergice, dar este posibil să nu pună în pericol viața.

Atunci când aceste furnici au invadat pentru prima dată Insula Christmas din Australia, ele au înlocuit furnicile indigene, atacându-le și preluând sursele lor de hrană, spune Dr. Baidya. De asemenea, ele au ucis milioane de crabi de pe insulă, orbindu-i.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend