Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mai mulți studenți pro-democrație din Hong Kong au fost arestați pentru ‘instigare la ură față de guvern’ după ce au livrat dulciuri unor deținuți

Publicat

in

Poliția din Hong Kong a arestat luni trei membri ai unui grup de studenți pro-democrație, acuzându-i de o „conspirație pentru a incita la subversiune”, inclusiv ajutând la livrarea gustărilor deținuților cu scopul de a recruta adepți.

Poliția din Hong Kong a arestat peste 100 de persoane în temeiul unei legi de securitate națională pe care Beijingul a impus-o fostei colonii britanice în iunie anul trecut, conform căreia criticii spun că erodează libertățile promise atunci când a revenit la stăpânirea chineză în 1997.

Beijingul și guvernul orașului spun că legea este necesară pentru a proteja prosperitatea Hong Kongului și pentru a proteja împotriva interferențelor externe.

Superintendentul senior al poliției, Steve Li, a declarat reporterilor că poliția a arestat doi bărbați și o femeie, cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, spunând că au instigat la ură față de guvern și au îndemnat pe alții să nu respecte legea și să subverteze puterea statului.

Li a spus că un grup cunoscut sub numele de Student Politicism a înființat cabine stradale pentru a răspândi ceea ce el a numit “discurs plin de ură” împotriva guvernului, inclusiv îndemnând oamenii să nu folosească o aplicație guvernamentală cu date privind răspândirea coronavirusului, informează Reuters.com.

Poliția a atacat depozitul grupului și a confiscat cantități mari de dulciuri, măști chirurgicale, biscuiți, loțiune și cărți – toate articolele de pe o listă de bunuri pe care deținuții au voie să le primească din exterior – ca dovadă.

Dar Li a sugerat că activiștii democrației foloseau obiectele pentru a câștiga adepții din închisoare.

“Ajutarea prizonierilor nu este o problemă, dar depinde de intenție”, a spus Li.

“Dacă intenția este de a ajuta prizonierii cu aceleași credințe și de a recruta adepți pentru a continua să încalce securitatea națională, este o problemă sigură”.

De asemenea, grupul a folosit lozinci declarate ilegale în conformitate cu noua lege a securității naționale și le-a spus oamenilor să „se pregătească pentru următoarea revoluție”, a spus Li.

Grupul a declarat pe pagina sa de Facebook că doi dintre liderii săi, Wong Yat-chin și Chan Chi-sum, se numără printre cei trei arestați.

Wall-fare, un grup pentru drepturile deținuților care a furnizat provizii pentru prizonieri, s-a desființat săptămâna trecută după ce șeful securității din Hong Kong, Chris Tang, a spus că deținuții folosesc articole, inclusiv dulciuri, pentru a recruta adepți în închisoare și a pune în pericol securitatea națională.

Legea securității naționale sancționează ceea ce China consideră secesiunea, subversiunea, terorismul și coluziunea cu forțe străine chiar și cu închisoare pe viață.

Mulți dintre cei mai proeminenți politicieni și activiști pro-democrație ai orașului sunt în închisoare, fie în conformitate cu noua legislație, fie după ce au fost condamnați pentru alte acuzații.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Inedit: Hipopotamii lui Pablo Escobar recunoscuți ca persoane juridice în Statele Unite

Publicat

in

De

Pentru prima dată, o instanță americană a recunoscut personalitatea juridică la animale. Și nu la oricare, ci urmașilor hipopotamilor lui Pablo Escobar, care s-au înmulțit în Columbia de la moartea celebrului traficant de droguri în urmă cu 30 de ani, potrivit AFP.

Această recunoaștere a fost acordată ca parte a unei bătălii legale pentru a bloca sacrificarea lor.

Pablo Escobar, în perioada sa de glorie, importase câțiva hipopotami pentru a-și umple grădina zoologică din hacienda sa din Napoles, la o sută de kilometri sud de fortăreața sa din Medellin.

După ce a fost împușcat în 1993 de forțele de securitate columbiene, majoritatea celorlalte animale (flamingo, girafe, zebre, canguri…) au fost vândute, dar nu și pachidermele, care au proliferat până să devină cea mai mare colonie a acestor animale în afara Africii.

Au devenit treptat o preocupare de mediu și o amenințare pentru locuitori (au fost semnalate atacuri asupra pescarilor).

Confruntat cu problema, guvernul columbian a început să sterilizeze animalele. În special, se folosesc pistoalele cu săgeți care conțin un contraceptiv, mai mult decât sterilizarea chirurgicală.

Un avocat, Luis Domingo Gomez Maldonado, a intentat în iulie un proces în numele hipopotamilor din Columbia, care recunoaște deja personalitatea juridică pentru animale. Scopul este de a preveni eutanasia hipopotamilor, dar și de a se asigura că guvernul folosește un alt medicament pentru a-i steriliza decât cel utilizat în prezent.

În acest context, Fondul de Apărare Legală a Animalelor (ALDF) a făcut o cerere pentru a permite ca doi experți în sterilizare cu domiciliul în Statele Unite să poată depune mărturie, pentru a susține recursul.

Magistratul curții federale din Ohio, Karen Litkovitz, a fost de acord cu cererea săptămâna trecută, în numele unei legi americane care permite „unei persoane interesate” să solicite o depoziție americană într-un litigiu din străinătate. Prin urmare, părțile interesate sunt, în acest caz… hipopotami.

Mișcare mai largă pentru drepturile animalelor

Pentru Christopher Berry, avocatul ALDF, importanța acestei decizii este dublă: „În primul rând, îi va ajuta pe hipopotami să nu moară – aceasta este consecința ei imediată”.

„În sens mai larg, acesta este primul exemplu concret de instanță americană care permite animalelor să își exercite un drept legal în nume propriu”, a spus el pentru AFP.

Potrivit acestuia, alte cazuri își fac treptat drum în instanțele din Statele Unite. Asociația reprezintă de exemplu un cal pe nume Justice într-un caz de cruzime și neglijență față de un animal.

Nu este sigur că hotărârea hipopotamilor va influența aceste alte cazuri, „dar este cert că acest lucru este relevant și important în cadrul mai larg al discuției despre drepturile animalelor”, a spus domnul Berry.

Mișcarea de a acorda statut legal animalelor a câștigat, de asemenea, amploare la nivel global.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Cseke Attila: De luni va trebui certificat verde pentru aproape orice activitate şi la intrarea în instituţiile publice/ Evenimentele private, complet interzise

Publicat

in

De

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, joi seară, că restricţiile care se au în vedere de luni presupun impunerea certificatului verde în aproape toate locurile, mai puţin la magazinele alimentare şi la farmacii. În instituţiile publice sau în companiile cu mai mulţi angajaţi, vizitatorii vor intra doar pe baza acestui document. Evenimentele private de orice fel vor fi interzise, nici măcar persoanele vaccinate nu vor mai avea voie să organizeze astfel de întâlniri.

Cseke Attila a fost întrebat, joi seară, la Digi 24, unde se va impune certificatul verde începând de luni şi a afirmat: ”În afară de magazinele alimentare, de farmacii (…) în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi – pentru cei care sunt vizitatori”.

Ministrul a precizat că măsura se poate impune doar vizitatorilor, nu şi angajaţilor.

”Din păcate, pentru angajaţi nu putem să propunem pentru că trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă”, a mai declarat ministrul.

”Pe partea de evenimente private – nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente va fi o interdicţie totală. Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură. Realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis”, a mai declarat ministrul.

Acesta a precizat că restaurantele şi cafenelele rămân deschise, dar doar pentru vaccinaţi.

”La partea de spaţii cultuale, în mod sigur doar pentru cei vaccinaţi şi este în discuţie să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine. (…) aici mai comportă discuţii, dar se va permite doar pentru cei vaccinaţi”, a adăugat ministrul.

”Carantina de noapte doar pentru cei nevaccinaţi. Noaptea excepţiile se vor referi la cei care sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau sunt testaţi – au certificat verde. Cei care nu au acest certificat dar se duc / se întorc de la un loc de muncă, dacă este o urgenţă medicală – cam acestea sunt excepţiile posibile”, a mai precizat ministrul.

Şedinţa CNSU pentru a se decide concret restricţiile aplicate de luni are loc vineri, la ora 13.00. La ora 14.00 este programată şedinţa de Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că de luni toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă şi vor fi impuse mai multe restricţii.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend