Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mai multe țări din Europa vor să facă un cockteil de vaccinuri și înlocuiesc rapelul la AstraZeneca

Avatar

Publicat

in

Mai multe ţări europene analizează combinarea vaccinurilor pentru Covid-19, la persoane care au primit prima doză de vaccin al AstraZeneca, într-o mişcare fără precedent care scoate în evidenţă dificultăţile cu care se confruntă guvernele în ţinerea sub control a creşterii numărului de infecţii, transmite Reuters.

Programele de vaccinare au fost perturbate de datele potrivit cărora un număr mic persoane vaccinare cu vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca au suferit formarea unor cheaguri de sânge extrem de rare, unele ţări din lume suspendând utilizarea acestora, din prudenţă, informează News.ro.

Un înalt oficial al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat într-un interviu publicat marţi că există o legătură între vaccin şi cheagurile rare de sânge formate la creier, posibilele cauze fiind încă necunoscute.

EMA a declarat ulterior că evaluarea vaccinului este în curs.

AstraZeneca a declarat anterior că studiile sale nu au găsit un risc mai mare de formare a cheagurilor din cauza vaccinului, din care milioane de doze au fost administrate în întreaga lume.

În timp ce multe ţări au reluat utilizarea vaccinului, unele au impus restricţii în funcţie de vârstă. În multe cazuri, autorităţile trebuie să decidă ce este de făcut în cazul persoanelor care au primit o primă doză de AstraZeneca, dar nu mai sunt eligibile în conformitate cu noile reguli.

În timp ce cifrele sunt mici în comparaţie cu zecile de milioane de vaccinuri administrate în întreaga regiune, decizia este semnificativă, deoarece nu a fost testată în studiile pe oameni de fază târzie.

Orice divergenţă în ceea ce priveşte autorizaţia de introducere pe piaţă acordată de EMA ar fi, de asemenea, considerată drept ”utilizare în afara autorizaţiei”, ceea ce înseamnă că nu ar fi aprobată de autoritatea de reglementare şi ar lăsa ţările să fie responsabile pentru eventualele efecte secundare.

EMA nu a avut niciun comentariu imediat când a fost întrebată despre amestecarea vaccinurilor.

Unii experţi spun că, deoarece toate vaccinurile vizează aceeaşi proteină exterioară ”spike” a virusului, ar putea funcţiona împreună pentru a învăţa corpul să lupte împotriva virusului. Nu există dovezi că eficacitatea va fi la fel de mare.

Germania a fost prima ţară europeană care a recomandat pe 1 aprilie ca persoanele sub 60 de ani care au avut o primă injecţie cu AstraZeneca să primească un produs diferit pentru a doua doză.

Norvegia va decide până pe 15 aprilie dacă va relua utilizarea vaccinului AstraZeneca sau se va baza pe alternative.

”Rezultatul este fie că primeşti un vaccin, vaccinul AstraZeneca … fie primeşti un vaccin de rapel cu alte tipuri de vaccinuri”, a declarat pentru Reuters Sara Viksmoen Watle, medic senior la Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

Autorităţile norvegiene aşteaptă, de asemenea, rezultatele unui studiu britanic lansat în februarie, pentru a explora efectul combinării dozele de vaccinuri Pfizer şi AstraZeneca.

Momentul publicării datelor nu este cunoscut.

Marea Britanie a declarat la sfârşitul anului trecut că va permite să se administreze oamenilor vaccinuri diferite pentru COVID-19, în ocazii rare, dar încă nu a trebuit să facă acest lucru.

Finlanda, care a reluat utilizarea vaccinului AstraZeneca din 29 martie, dar doar persoanelor cu vârsta de cel puţin 65 de ani, a declarat că va aştepta concluziile EMA înainte de a face o recomandare.

Administrarea celei de a doua doze trebuie să înceapă până la jumătatea lunii aprilie.

În Franţa, unde vaccinul poate fi utilizat acum doar pentru cei cu vârsta de cel puţin 55 de ani, problema afectează sute de mii de oameni.

Un alt organism consultativ de sănătate, însărcinat cu definirea utilizării vaccinurilor, Haute Autorité de la Santé (HAS), analizează, de asemenea, folosirea unui vaccin mRNA produs de Pfizer-BioNTech sau Moderna ca a doua doză, au spus două surse.

Cu toate acestea, nu a fost încă luată o decizie oficială, deoarece experţii aşteaptă mai multe date, în special din Marea Britanie, a adăugat una dintre surse.

Franţa are timp să ia o decizie până la începutul lunii mai, care marchează 12 săptămâni de la administrarea primelor doze.

HAS nu a avut niciun comentariu. În  februarie, HAS a afirmat că nu există date care să evalueze interschimbabilitatea vaccinului AstraZeneca şi, prin urmare, a recomandat ca cei care au primit deja o primă doză să nu primească un alt vaccin, atunci când sunt vaccinaţi pentru a doua oară.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Rusia răspunde cu aceeași monedă Cehiei: Mai mulți diplomați declarați ‘persona non grata’

Avatar

Publicat

in

De

Moscova a anunţat duminică că 20 de angajaţi ai ambasadei cehe sunt “persona non grata” şi trebuie să părăsească Rusia până la sfârşitul zilei de luni, 19 aprilie, transmite AFP, conform AGERPRES.

Acest anunţ a fost făcut de ministerul rus de externe după convocarea ambasadorului ceh, Vitezslav Pivonka.
Rusia a promis mai devreme măsuri de retorsiune după expulzarea de către Cehia a 18 diplomaţi ruşi, acuzaţi de spionaj.

“Ambasadorul Cehiei în Rusia, Pivonka, a fost convocat”, se spune în declaraţie.”L-am informat ferm despre protestul nostru după actul neprietenos al autorităţilor cehe împotriva personalului reprezentanţei diplomatice ruse la Praga”.

“Domnului Pivonka i s-a comunicat că 20 de angajaţi ai ambasadei cehe la Moscova au fost declaraţi “persona non grata”. Trebuie să părăsească teritoriul nostru înainte de sfârşitul zilei de 19 aprilie 2021″, adaugă textul.

Sâmbătă, autorităţile cehe au anunţat expulzarea a 18 diplomaţi ruşi implicaţi, potrivit serviciilor de informaţii cehe, în sabotarea unui depozit de muniţie de la Vrbetice în 2014, explozie în care şi-au pierdut viaţa două persoane.

Tot sâmbătă, poliţia cehă a mai anunţat că este în căutarea a doi cetăţeni ruşi implicaţi în explozie, posesori ai unor paşapoarte având numele celor doi suspecţi implicaţi în cazul otrăvirii fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie, în 2018.

Autorităţile de la Moscova au declarat că acest caz “poartă marca” Washingtonului.

“În dorinţa de a face pe plac Statelor Unite după sancţiunile americane împotriva Rusiei, autorităţile cehe şi-au depăşit chiar stăpânul”, a declarat duminică ministerul rus de externe.

În această săptămână, Statele Unite au anunţat sancţiuni şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi ca măsuri de represalii pentru ceea ce Washington consideră a fi o intervenţie rusă în alegerile americane de anul trecut, un atac cibernetic masiv, precum şi alte activităţi ostile.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

AUDIENȚE Câți spectatori din Marea Britanie au urmărit funeraliile prinţului Philip

Avatar

Publicat

in

De

Funeraliile prinţului Philip, duce de Edinburgh şi soţul reginei Elizabeth II timp de 73 de ani, au fost urmărite sâmbătă de mai mult de 13 milioane de telespectatori din Marea Britanie, anunță news.ro.

Slujba religioasă de o oră a fost urmărită de 11 milioane de oameni la BBC, de 2,1 milioane – la ITV, şi de aproximativ 450.000 – pe Sky.

Cifrele sunt preliminare şi vizează intervalul orar 15:00 – 16:00 BST.

Ceremonia de la Castelul Windsor a fost transmisă la radio şi pe câteva canale de YouTube.

Pe platforma video, streaming-ul BBC a înregistrat 7,5 milioane de vizionări până duminică dimineaţă.

Nu au fost comunicate cifrele pentru live streaming-ul de pe canalul The Royal Family, dar duminică acesta era al treilea în lista trending.

Un program separat difuzat de BBC Two sâmbătă seară, cu imagini din timpul ceremoniei, a fost urmărit de 1,31 de milioane de telespectatori.

În 2002, mai mult de 10 milioane de persoane din Marea Britanie au urmărit funeraliile reginei-mamă Elizabeth, deşi acea ceremonie a avut loc într-o marţi.

În 1997, funeraliile prinţesei Diana au fost urmărite de 31 de milioane de telespectatori, un record de audienţă.

Sâmbătă, serviciul religios a avut loc într-un cadrul restrâns, cu doar 30 de participanţi, din cauza pandemiei. Regina a stat singură în Capela St. George de la Castelul Windsor, iar la ceremonie au participat toţi copiii ei şi ai ducelui de Edinburgh şi, între alţii, prinţii William şi Harry.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend