Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mai multe asistente din Bihor, Satu Mare și Sălaj au primit premiul ‘Dr. Mozes Carol’ de la ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila

Publicat

in

Patru asistente medicale din Bihor, una din Satu Mare şi una din Sălaj au primit, sâmbătă, premiul „Dr. Mozes Carol” de la ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila şi ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, conform Agerpres.

Iniţiatorul acestui premiu, Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, a precizat că alegerea temei nu a fost deloc dificilă, fiind recompensaţi „cei mai buni dintre cei buni”, pentru implicarea lor profesională şi sufletească în traversarea crizei sanitare.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că se află la Oradea din respect pentru asistenţii medicali din România, un corp profesional esenţial pentru calitatea serviciilor de sănătate şi pentru sănătatea comunităţii.

„Dacă ne dorim un sistem medical care să răspundă, într-adevăr, nevoilor oamenilor din această ţară, cred că trebuie să facem un efort să îmbunătăţim aceste două zone: accesul la servicii de sănătate, pe de o parte şi să ne gândim la sănătatea comunităţii, pe de altă parte. Eu cred şi există astfel de modele în alte ţări dezvoltate, unde sănătatea comunităţii este una a asistenţilor medicali şi să reuşim să dezvoltăm reţeaua centrelor comunitare”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a mai spus că asistenţii medicali au nevoie nu doar de recunoaştere, ci şi de sprijin în dezvoltarea abilităţilor lor profesionale, iar Ministerul Sănătăţii se implică, încercând să găsească soluţii pentru specializarea asistenţilor, care „să fie o realitate şi nu o formalitate, cum s-a întâmplat de multe ori.”

„Să-i recunoaştem şi să-i sprijinim inclusiv din punct de vedere al confortului profesional, pentru că dincolo de venituri, care sunt sigur foarte importante pentru o viaţă decentă, ei să poată să îşi valorifice experienţa profesională”, a spus ministrul.

Alexandru Rafila a vorbit şi despre manualul „Tehnica îngrijirii bolnavului” scris de Mozes Carol, conceput pentru pregătirea asistenţilor, însă care, uşor de parcurs, este folosit şi de multe generaţii de medici.

Evenimentul de decernare a Premiilor Dr Mozes Carol a avut loc în sala mare a Primăriei Oradea, alături de cei doi miniştri fiind prezenţi preşedintele Fundaţiei pentru Sănătate, doctorul Aurel Mohan, viceprimarul municipiului Oradea, Arina Moş, managerul Spitalului Judeţean, doctorul Gheorghe Carp, precum şi preşedintele Filialei Bihor a Ordinului asistenţilor medicali (OAMGMAMR), Iuliana Busuiog.

„Am trecut prin evenimente cumplite, dramatice, în ultimii doi de zile. I-am văzut obosiţi, implicaţi, suferind pentru fiecare pacient pe care nu-l mai puteau ajuta. Dăruirea lor, devotamentul şi spiritul de sacrificiu merită într-adevăr recunoştinţa noastră. Aceste premii sunt un simbol, de fapt un omagiu adus tuturor asistenţilor medicali pentru contribuţia lor adusă la sănătatea populaţiei,” a spus Iuliana Busuiog, care a transmis, cu ocazia zilei de 12 mai, Ziua internaţională a asistenţilor medicali, şi mesajul preşedintelui naţional, Mircea Timofte.

Gala a continuat cu un moment artistic special, vals vienez, vals lent şi tango, piese interpretate de Cvartetul Romantic.

Festivitatea decernării celor şase premii a cuprins pentru fiecare câte un Laudatio şi un scurt mesaj din partea asistentelor premiate. Acestea sunt Olimpia Pantya (UPU – SMURD, Spitalul judeţean Oradea), Crina Ungur (Servciciul de Ambulanţă Bihr), Cristina Szalo (asistenta şefă a Secţiei ATI Spitalul Judeţeen), Nicoleta Hins (Spitalul Beiuş), Corina Cociotă (Spitalul de urgenţă Satu -Mare) şi Mate Maria (Spitalul Judeţean Zalău).

Fotografiile de grup, pentru a rămâne amintiri ale acestui eveniment, au încheiat festivitatea galei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Masacru în Marea Neagră: Bilanțul a ajuns la peste 3000 de delfini morți din cauza războiului (biolog ucrainean)

Publicat

in

De

Cel puţin trei mii de delfini au murit în Marea Neagră din cauza războiului din Ucraina, a declarat vineri un biolog ucrainean citat de agenţia EFE, potrivit Agerpres.

”Spre deosebire de anii anteriori, delfinii mor acum din cauza activităţilor militare în Marea Neagră, din cauza războiului barbar şi fără sens” al Rusiei, a scris pe Facebook biologul ucrainean Ivan Rusev.

Acesta a mai menţionat că primeşte în continuare informaţii despre moartea delfinilor în zonele de coastă ale României şi Bulgariei, iar concluziile analizelor efectuate pe baza articolelor de presă pe acest subiect din ţările riverane Mării Negre ”nu sunt încurajatoare”.

Dacă anterior delfinii mureau pentru că ajungeau captivi în plasele de pescuit, mai ales în partea de nord-est a Mării Negre, acum ei sunt ucişi cu precădere de activităţile navelor militare.

”Sonarele puternice şi exploziile perturbă delicatul sistem de orientare al animalelor şi aceşti delfini orbi mor de foame, nemaifiind capabili să captureze peşti”, explică cercetătorul ucrainean. În plus, din cauza organismului slăbit delfinii capătă mai uşor boli infecţioase care de asemenea îi ucid.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO/ Camion cu stupi răsturnat – A fost emis mesaj Ro-Alert

Publicat

in

De

Autoritățile din Neamț au emis sâmbătă dimineața un mesaj Ro Alert după ce prezența unor albine a fost semnalate în zona localității Hanul Ancuței. Acestea provin dintr-un camion care s-a răsturnat pe DN 2.

„A fost semnalată prezența unor albine în zona Hanu Ancuței! Evitați zona, rămaneți în locuințe! Deplasarea cu autoturismele să se realizeze cu geamurile închise! Păstrați distanța față de insecte pentru a nu vă expune periolului de înțepături de albine”, se arată în mesajul emis de ISU Neamț.

Un camion care transporta 60 de stupi de albine s-a răsturnat sâmbătă dimineața pe DN 2 în localitatea Hanul Ancuței din comuna Tupilați.

„Stupii s-au deteriorat, iar albinele au rămas în zonă și sunt agitate, prezentând pericol de agresiune”, susțin pompierii.

O persoană în vârstă de 68 de ani a fost transportată de echipajul SMURD la spital în urma înțepăturilor de albine. De asemenea, au fost înțepați mai mulți membri ai echipajelor de intervenție.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend