Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

MAE, mesaj de Ziua NATO: ‘România îşi îndeplineşte consecvent, fără ezitare, angajamentele de aliat responsabil’

Publicat

in

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută marcarea Zilei NATO în România şi subliniază că în ultimii 17 ani trecuţi de la momentul aderării, “ţara noastră a depus eforturi susţinute şi a demonstrat voinţa şi capacitatea de a contribui concret şi relevant la consolidarea NATO, cea mai de succes alianţă politico-militară din istorie, garantul securităţii euro-atlantice”.

Conform unui comunicat transmis duminică de către Ministerul Afacerilor Externe, ţara noastră participă la misiunile şi operaţiile aliate, la măsurile de consolidare a descurajării şi apărării pe Flancul Estic, inclusiv în regiunea Mării Negre, şi găzduieşte pe teritoriul său structuri multinaţionale aliate. Astfel, prin acţiunea sa, România contribuie în mod activ la apărarea teritoriilor şi cetăţenilor tuturor statelor membre NATO, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Nicolae Ciucă: ‘Acceptarea României ca membră NATO – bornă istorică ce a consfinţit integrarea în rândul democraţiilor occidentale’

De asemenea, contribuţiile semnificative şi de durată ale ţării noastre la eforturile de creştere a rezilienţei şi de sporire a capacităţilor de apărare ale partenerilor, în special cei din Vecinătatea Estică, sunt dovezi în plus că România îşi îndeplineşte consecvent, fără ezitare angajamentele de aliat responsabil, se evidenţiază în comunicat.

“Cu prilejul sărbătoririi Zilei NATO în România, doresc să reafirm angajamentul ferm al ţării noastre pentru apărarea colectivă şi solidaritatea aliată, precum şi pentru o relaţie transatlantică puternică, inclusiv pentru o cooperare aprofundată între NATO şi Uniunea Europeană în domeniul securităţii şi al apărării. România a susţinut în permanenţă efortul de apărare colectivă al tuturor membrilor Alianţei şi este angajată în mod activ în procesul de consolidare a capacităţii NATO de a răspunde eficient provocărilor de securitate curente şi viitoare, inclusiv prin contribuţia pe care o aduce eforturilor de sporire a rezilienţei, prin intermediul iniţiativei de înfiinţare şi găzduire a unui Centru Euro-Atlantic pentru Rezilienţă. De asemenea, România sprijină activ procesul de reflecţie strategică NATO 2030 coordonat de Secretarul General la NATO, proces menit să consolideze dimensiunea politică a Alianţei, să cristalizeze o viziune a viitorului NATO şi să conducă, în cele din urmă, la elaborarea unui nou Concept Strategic”, a declarat cu această ocazie ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, citat în comunicatul menţionat.

Totodată, în condiţiile actuale generate de pandemia de COVID-19, MAE român salută în mod deosebit solidaritatea demonstrată la nivelul NATO atât între aliaţi, cât şi în raport cu partenerii, confirmată prin acţiuni concrete de asistenţă în domeniul medical.

Citește și: Marcel Ciolacu: ‘România face parte din cea mai de succes alianţă din istoria omenirii – NATO’

Ministerul Afacerilor Externe îşi mai exprimă recunoştinţa pentru eforturile susţinute ale militarilor, diplomaţilor şi tuturor celor care, prin dedicare şi profesionalism, au contribuit la promovarea şi realizarea intereselor de securitate ale României, precum şi la consolidarea rolului şi prestigiului ţării noastre în cadrul NATO.

În România, Ziua NATO este sărbătorită în prima duminică a lunii aprilie, conform prevederilor Legii 390/2004.

La 29 martie 2004, România a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, depozitarul Tratatului Alianţei Nord-Atlantică, urmată de ceremonia arborării drapelului românesc la Cartierul General al NATO, în cadrul reuniunii ministeriale aliate din 2 aprilie 2004.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO MĂCEL la o slujbă de înmormântare: Sunt cel 13 morți și peste 50 de răniți, în Irak

Publicat

in

De

Mai multe persoane au fost ucise vineri seară într-un atac comis în timpul unei slujbe de înhumare în Yathrib, oraş situat la circa 45 de kilometri nord de capitala Irakului, Bagdad, potrivit agenţiei de presă publice irakiene INA, care a citat surse din domeniul securităţii, relatează dpa.

Potrivit martorilor, 13 oameni au murit şi cel puţin 50 au fost răniţi, scrie agerpres.ro.

Terorişti ai grupării Stat Islamic au deschis focul cu mitralierele asupra oamenilor şi apoi au fugit, potrivit surselor citate.

Deocamdată nu există o confirmare oficială a numărului persoanelor ucise sau a ceea ce s-a întâmplat.

Incidentul survine la o săptămână şi jumătate după un alt atac asupra unei pieţe din Bagdad în urma căruia cel puţin 30 de oameni au fost ucişi şi peste 50 răniţi.

În ianuarie, 32 de oameni au murit şi 110 au fost răniţi într-un atac terorist în Bagdad. Ambele atacuri au fost revendicate de gruparea Stat Islamic.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Circulația pe DN 10 a fost reluată, pe un singur fir: Mai multe bucăți de piatră au căzut pe șosea după o ploaie puternică

Publicat

in

De

Drumarii au intervenit toată noaptea pentru a elibera DN 10 Buzău-Braşov de rocile căzute pe carosabil vineri seară, după ce în zonă a plouat puternic. Traficul se desfăşoară în continuare pe un singur fir, fără a se şti când se va relua circulaţia pe acest tronson în condiţii normale.

Potrivit prefectului judeţului Buzău, Silviu Iordache, drumul naţional 10 Buzău – Braşov a fost curăţat noaptea trecută după ce pietre de mari dimensiuni s-au desprins de pe versanţi şi au căzut pe carosabil, circulaţia fiind iniţial blocată în zona localităţii Gura Siriului, judeţul Buzău, pentru ca apoi să se desfăşoare pe un sens de mers, semaforizat, potrivit news.ro.

“Drumul a fost curăţat încă din timpul nopţii. Se circulă în continuare pe un singur sens, semaforizat. Luni voi merge acolo cu un reprezentant de la Secţia de Drumuri Naţionale Buzău ca să evaluăm când şi cum putem relua circulaţia pe cele două sensuri”, a declarat, sâmbătă, prefectul Buzăului.

În luna martie, circulaţia pe DN 10 a fost blocată timp de cinci zile după ce o parte din versantul aflat pe marginea şoselei s-a desprins şi a căzut. Pentru reluarea traficului a fost nevoie atunci ca pirotehnicienii să detoneze stâncile căzute pe şosea.

După explozia controlată, drumarii au curăţat drumul şi abia după aceea s a putut relua circulaţia, pe un sens de mers.

De altfel, căderile de pietre de pe versantul aflat pe marginea DN 10 apar atunci când plouă mai puternic ori la venirea primăverii, când se produce dezgheţul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend