Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Lupta cu cancerul văzută prin ochii unui copil de numai 2 ani

Publicat

in

​Sofia are doar doi ani, însă inteligența ei emoțională este extrem de dezvoltată. De mai bine de un an de zile stă prin spitale cu tăticul ei de care refuză să se despartă chiar și atunci când medicii îi recoltează sânge ori îi administrează citostatice. Tot ce își dorește Sofia este să își ia tăticul acasă!

Asociația Salvează o inimăFoto: Facebook

Bubulina, ce faci tu aici?

Tati!

Vrei să mergem în parc să ne jucăm?

Nuuu, tata buba! Ufff!

Și se repede către tatăl ei, dezbrăcat până la jumătate pe patul spitalului, să-ți arate bandajul de pe abdomenul lui și cicatricea rămasă în urma unei intervenții chirurgicale.

Așa arată dialogul frecvent dintre Sofia și oricine vine să îi viziteze tatăl în spital. Alexandru Zaharescu este internat într-o clinică din Turcia. A fost diagnosticat cu cancer de stomac și operat în România. Pentru că medicii nu-i mai dădeau însă nicio șansă de supraviețuire, soția a decis să îl ducă la tratament în străinătate.

„Sunt la pământ! Urăsc că România nu îi oferă tratamentul necesar”

Totul a început cu dureri de stomac. Timp de trei ani Alexandru s-a tratat cu un pansament gastric luat la recomandarea farmacistului. Anul trecut însă durerile au devenit insuportabile, iar bărbatul a slăbit în doar câteva luni 25 de kilograme. Un examen endoscopic avea să aducă vestea nefastă pentru familia Zaharescu: Alexandu avea cancer.

„Pe 20 decembrie 2021 Alex a fost operat cu acordul meu. Eram înspăimântată să nu îi fi semnat de fapt sentința la moarte. Vestea cutremuratoare venea însă după intervenție: cancer gastric stadiu 4 cu metastaze, inoperabil fiind o tumoră hemoragică. Sunteți conștientă că nu are nicio șansă! Este stadiul 4! În cel mult 3 luni, să vă așteptați la ce este mai rău! Au fost cuvintele medicului. Atunci am cedat emoțional. Primul pas a fost să plâng pe umărul părinților mei adoptivi, care îmi fuseseră alături și în 2020 când fetița mea cea mare, din prima căsnicie, a fost diagnosticată cu cancer la cap. Am trecut prin încercări emoționale greu de descris în cuvinte,” povestește Silvia Zaharescu vădit afectată de tragediile de care a avut parte.

Alexandru este însă un om cu o gândire aprigă și intuia deja că ar putea fi vorba de un cancer. A primit vestea cu calm. Experiența prin care a trecut împreună cu fetița cea mare a soției sale și faptul că micuța a fost declarată sănătoasă, după un tratament sever de 6 luni de zile, l-a ajutat să își păstreze echilibrul gândind că totul va fi bine. Așa că nici Silvia nu și-a pierdut cu totul speranța și a apelat la aceiași medici care îi salvaseră copilul în urmă cu doar un an. Au urmat 5 luni și jumătate de tratament sever. Totul a costat peste 35.000 de euro.

„Nu o să uit niciodată ziua în care l-am sunat pe Vlad Plăcintă, președintele Asociației Salvează o inimă, a doua oară. Prima dată l-am sunat pentru problema Andreei, a doua oară pentru Alexandru. Fără să stea pe gânduri a preluat cazul și cu ajutorul oamenilor de bine am reuși să strângem banii necesari pentru tratament. Timp de 6 luni a fost alături de mine nu doar în demersul de strângere de fonduri prin campanii media de informare, ci mai ales emoțional, cu încurajări și vorbe spuse cu blândețe și înțelegere”, povestește Silvia.

„Banca ne presează, avem sechestru pe mașină”

După jumătate de an de imunoterapie, metastazele au dispărut, iar Alexandru a fost declarat sănătos. Medicii i-au spus însă soției sale că mai are nevoie de încă trei luni de tratament, pentru a fi siguri că boala nu recidivează. Trei luni înseamnă alți 25.000 de euro.

„Sunt la pământ, am uitat de mine, de tot, urăsc că România nu îi oferă tratamentul necesar, urăsc faptul că nu îl pot susține financiar. Sunt și eu om, cedez, mă dezechilibrez psihic în fiecare zi îmi șterg lacrimile, merg mai departe, dar în interior sunt goală, nu mai pot! Ajutați-mă, nu mai știu ce să fac, nu vreau nimic pentru mine, vreau ca fetița mea să nu crească fără tată, nu pot să accept ca acum, când răspunde tratamentului, când are șanse, să mă opresc!

Banca ne presează, avem sechestru pe mașină, el este pe drumul de vindecare, dar totul se schimbă când primesc nenorocitele alea de proforme… Cum să îi explic eu Sofiei, la 2 anișori, că tati nu o să mai fie, cum?!! Nu sunt o persoană influentă să pot atrage atenția, am încercat prin toate modalitățile posibile și nu mai fac față! Singurul lucru care imi da putere este Dumnezeu și pozitivitatea care a avut-o Alex în ciuda chinurilor prin care a trecut în timpul tratamentului,” ne-a povestit Silvia.

În Romania imunoterapia pentru cancerul gastric nu este aprobată încă de stat. Nu există studii clinice efectuate în acest sens. Majoritatea studiilor care au utilizat imunoterapia, în cancerul pulmonar și melanomul malign în ultimul stadiu (metastatic) arată însă că un procent considerabil de pacienți care au beneficiat de acest tratament nu au prezentat semne de progresie a bolii nici după 5 ani de la terapie. Un șofer și o mamă aflată în concediu de creștere a copilului – ambii cu salariul minim pe economie – nu au cum să facă însă față financiar unor astfel de cheltuieli care apar pe neașteptate și care pur și simplu te dărâmă.

„Această familie are nevoie disperată de solidaritatea noastră. Fără ajutorul celor cărora le pasă de suferința lui Alexandru, el nu va avea nicio șansă în fața cancerului. Orice donație făcută în conturile Asociației „Salvează o inimă” îi poate salva viața acestui tată și soț. Nimeni nu ar vrea să fie vreodată în situația lui, dar toți putem să-i ridicăm din povară și să-i oferim o șansă în plus în fața temutei boli” – Vlad Plăcintă, președintele Asociației Salvează o inimă.

Pentru donații:

Denumire entitate: Asociația „SALVEAZĂ O INIMĂ”

Cod de înregistrare fiscală: 31015982

Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX

Cont EUR: RO28BTRLEURCRT00W8287001

Cont USD: RO68BTRLUSDCRT00W8287001

Cod SWIFT: BTRLRO22

Cod BIC: BTRL

Banca Transilvania Botoșani

Vă rugăm să specificați în transferul bancar, la detaliile plății, numele Alexandru Zaharescu!

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Şofer din Bacău prins conducând sub influenţa alcoolului şi cu permisul suspendat o maşină în flăcări

Publicat

in

De

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ, subinspectorul Ramona Ciofu, a declarat că poliţiştii au fost alertaţi de alţi participanţi la trafic, care au sesizat că un autoturism ce prezintă flăcări la nivelul capotei se deplasează haotic.
„În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au depistat în trafic un bărbat, de 32 ani, din judeţul Bacău, în timp ce conducea un autoturism pe DN 15, în localitatea Podoleni. Acesta s-ar fi deplasat spre Suceava, iar la un moment dat a fost semnalizat de participanţii la trafic să oprească, observând că din zona capotei autoturismului ieşeau flăcări. Ajutat de un participant la trafic, de 31 ani, din Costişa, bărbatul în cauză a reuşit lichidarea focului folosind un extinctor”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.

Bărbatul din Bacău a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o concentraţie de 1,11 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, în urma verificărilor efectuate de poliţişti a reieşit că el are dreptul de a conduce suspendat din data de 7 aprilie, fiind cercetat pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Poliţiştii continuă cercetările cu privire la săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi sub influenţa alcoolului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

S-a stins din viaţă ultimul marinar veteran, la vârsta de 103 ani – A luptat împotriva sovieticilor

Publicat

in

De

Mircea Caragea a participat la operaţiunile navale împotriva sovieticilor în perioada 1941-1944, inclusiv la evacuarea trupelor combatante şi a civililor români din Peninsula Crimeea (aprilie – mai 1944), fiind decorat de Regele Mihai I al României cu „Steaua României” şi Ordinul „Coroana României”.

După venirea comuniştilor la putere, a fost trecut în rezervă şi nevoit să muncească pe şantiere ca muncitor necalificat.

„În numele echipajului Forţelor Navale, cu profund regret, şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait, transmite condoleanţe familiei îndoliate şi, totodată, îşi exprimă recunoştinţa pentru importantele servicii pe care le-a adus ţării noastre tânărul locotenent Mircea Caragea, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, precum şi pentru vitejia şi spiritul său de sacrificiu de care a dat dovadă în cariera sa militară, la bordul navelor militare şi în alte structuri ale Marinei Regale Române”, se arată într-un comunicat al Forţelor Navale.

Viceamiralul în retragere Mircea Caragea a fost ultimul veteran de război al Forţelor Navale Române care a slujit ţara în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la bordul navelor militare.

Născut la data de 18 ianuarie 1919, în comuna Şelari, judeţul Dâmboviţa, Mircea Caragea a îmbrăcat uniforma militară la vârsta de 11 ani, când a urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Sturza” din Craiova (1930-1938), iar pentru că iubea marea, în anul 1938, s-a hotărât să urmeze cursurile Şcolii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa.

Tânărul cadet Mircea Caragea a participat la primul marş de instrucţie al navei-şcoală „Mircea”, desfăşurat în anul 1939, navă despre care îi plăcea să spună că „este cu doar 20 de ani mai bătrân decât velierul” şi că „dragostea pentru navă-şcoală „Mircea” este perenă şi necondiţionată la orice vârstă, pentru oricine a avut privilegiul să se afle la bordul său”.

După absolvirea şcolii navale, în anul 1940, prima funcţie pe care a îndeplinit-o tânărul ofiţer Caragea a fost la bordul canonierei „Eugen Stihi”, apoi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a participat la numeroase acţiuni de luptă, fiind ambarcat, succesiv, la bateria de coastă „Vulturul” şi la bordul distrugătoarelor „Mărăşti” şi „Regina Maria”.

În perioada 1941-1944, fostul decan de vârstă al amiralilor României a participat la numeroase misiuni de respingere a atacurilor aeriene inamice, în zona Constanţei, la misiuni de aprovizionare cu muniţie, echipament şi alimente a trupelor române care luptau împotriva sovieticilor pe frontul de est, precum şi la Operaţiunea 60.000, cea mai mare acţiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante şi a civililor români din Peninsula Crimeea (aprilie – mai 1944).

Pentru faptele sale deosebite de vitejie, citate pe ordin de zi pe unitate în timpul participării la misiunile din cel de-Al Doilea Război Mondial, ofiţerul Mircea Caragea a fost decorat de Regele Mihai I al României, în anul 1944, cu „Steaua României”, cel mai vechi Ordin Naţional al ţării noastre, precum şi cu Ordinul „Coroana României”.

La numai 25 de ani, locotenentul Mircea Caragea a schimbat registrul maritim cu cel fluvial, fiind numit comandant militar al Portului Hârşova (1944-1945).

Ulterior, a lucrat în Sectorul Fluvial Giurgiu (1945), a îndeplinit funcţia de comandant de escadrilă la vedetele fluviale din Galaţi (1945-1947), după care a fost profesor de Artilerie la Şcoala Navală din Turnu Măgurele (1947).

Cariera tânărului ofiţer de marină Mircea Caragea a fost curmată brusc când avea vârsta de 28 de ani, de către regimul totalitar comunist instaurat la putere în ţara noastră şi, la data de 1 septembrie 1947, a fost trecut în rezervă, dar acest moment nefast nu i-a distrus energia şi puterea de a merge mai departe în viaţă.

A urmat o perioadă în care îşi găsea cu greu un loc de muncă, pe şantiere, ca muncitor necalificat, şi, după multe încercări, a fost acceptat, în anul 1955, pe o funcţie de grafician la Muzeul de Artă Populară şi Folclor, apoi s-a mutat la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, unde a rămas până în anul 1982, când a ieşit la pensie.

După căderea regimului comunist, veteranului marinar Mircea Caragea i-a fost acordat, în anul 1991, gradul de comandor în rezervă şi, ulterior, a fost înaintat, succesiv, în gradele de contraamiral de flotilă, contraamiral, respectiv viceamiral. În semn de apreciere a faptelor de vitejie realizate în cel de-Al Doilea Război Mondial, precum şi pentru exemplară să conduită civică, preşedintele României i-a conferit, în anul 2019, viceamiralului Mircea Caragea Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu însemn de pace.

Viceamiralul în retragere Mircea Caragea va fi înhumat sâmbătă, 8 octombrie, ora 13,00, la Cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti, cu onorurile militare cuvenite, conform regulamentelor militare.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend