Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ludovic Orban: ‘Inamicul nostru principal nu este PSD, nu este COVID, inamicul nostru principal este sărăcia’

Avatar

Publicat

in

Liderul PNL, Premierul României, Ludovic Orban,  a declarat joi că  PNL este ”singura” forţă politică care are capacitatea să învingă PSD,care a susţinut că, de un an, majoritatea PSD din Parlament „a sabotat, întârziat, modificat, denaturat” aproape tot ceea ce doreşte Executivul „să facă bun”.

El a participat la lansarea sediului de campanie al PNL Bucureşti, la Magazinul Bucureşti, alături de liderul organizaţiei, ministrul Muncii Violeta Alexandru, şi ministrul de Finanţe, Florin Cîţu

„Mai avem un mic pas. Din păcate, de un an de zile, aproape tot ce vrea să facă bun Guvernul este sabotat, întârziat, modificat, denaturat de o majoritate PSD din Parlament care îşi bate joc de România şi care reprezintă cel mai mare inamic al României.

PNL este singura forţă politică ce are capacitatea să pună punct acestei dominaţii a PSD din Parlament, este singura forţă politică ce are capacitatea să învingă PSD, aşa cum am demonstrat la europarlamentare, la prezidenţiale şi la locale şi noi suntem cei care avem capacitatea să formăm o majoritate parlamentară care să ţină PSD pe tuşă cel puţin opt ani de zile, o majoritate parlamentară responsabilă, care să aibă capacitatea să pună în practică un program de guvernare care să ducă România pe locul pe care îl merită. (…) Suntem departe de ceea ce ne dorim”, a afirmat Orban.

Potrivit acestuia, obiectivele pe care PNL vrea să le pună în practică sunt „extrem de ambiţioase”. „Inamicul nostru principal nu este PSD, nu este COVID, inamicul nostru principal este sărăcia. Vrem să dăm o şansă la o viaţă decentă, la o viaţă prosperă fiecărui cetăţean român, fiecărui copil, fiecărui adolescent, fiecărui bunic sau părinte, dar acest lucru nu se poate realiza decât pe o mobilizare exemplară a eforturilor societăţii care să fie conduse de un Guvern responsabil şi de o majoritate parlamentară serioasă şi reformatoare”, a spus Ludovic Orban.

Liderul PNL le-a solicitat bucureştenilor să vină la vot pe 6 decembrie, adăugând că scrutinul este „decisiv”.

„Le cer bucureştenilor să nu asculte de PSD care ar vrea să nu se mai ţină alegeri parlamentare în România şi să rămână la butoane pe termen nelimitat. Pe 6 decembrie vor fi alegeri parlamentare, decisive pentru România. Veniţi la vot! (…) Veniţi în număr mare la vot şi votaţi PNL sau alte formaţiuni democratice, proeuropene, înclinate spre reformă astfel încât să formăm o majoritate parlamentară solidă care să ne permită cu adevărat să readucem România pe drumul cel bun şi să transformăm România într-o ţară de care să fim mândri”, a completat Orban.

El a reiterat că Guvernul va sprijini proiectele primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, care a fost prezent la evenimentul de joi.

„Vă garantez că tot ceea ce aţi promis în campanie bucureştenilor şi noi ne-am angajat alături de dumneavoastră să realizăm se va realiza. Aveţi în Guvern un partener serios, loial, care este gata să pună în practică toate proiectele pe care le iniţiaţi pentru binele bucureştenilor”, a arătat Ludovic Orban, informează agerpres.ro

Citește și:

SURSE Ce face ministrul Marcel Vela săptămânal

Veste bună! Cine are domiciliul în aceste localități va putea ieși mai devreme la pensie

Legea a intrat în vigoare! Mii de pensionari, direct vizați

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Raed Arafat nu este de acord cu ‘pașaportul de vaccinare’: ‘Va crea discriminări majore nu doar în Uniunea Europeană’

Avatar

Publicat

in

De

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a transmis că introducerea ‘paşapoarte de vaccinare’, pe lângă discriminarea implicită între vaccinaţi şi nevaccinaţi, există şi riscul real al apariţiei falsurilor.

”Dacă se pune ca şi condiţie de circulaţie un certificat de acest gen, automat se creează două grupuri: cei cu certificat de vaccinare, care circulă cum vor, şi cei care nu au certificat, care nu vor circula şi vor avea limitări. Asta va crea discriminări majore nu doar în Uniunea Europeană.

15 milioane de vaccinaţi pe plan mondial (situaţia curentă a numărului de vaccinări, n.r.) reprezintă o picătură într-un ocean, comparativ cu 7-8 miliarde, cât este populaţia mondială. Vom avea o situaţie în care o mică parte s-a vaccinat pentru că a avut acces la vaccin, o elită, şi o mare majoritate care, nu că refuză să se vaccineze, dar nu a avut încă acces, nu i-a venit rândul. Un vaccin care nu este accesibil tuturor”.

Raed Arafat: Dacă firma aviatică va spune ‘urcaţi în avion doar vaccinat’, asta va crea o problemă foarte mare

”Este un vaccin pe care îl obţinem foarte greu – şi ştim că azi Pfizer a anunţat reducerea cantităţii livrate în Europa (compania a precizat că reducerea temporară este provocată de operaţiuni menite să crească capacitatea de producţie în primăvară, n.r.).

România va primi mai puţin decât i s-a promis, urmând să se revină în februarie la o cifră care să compenseze ce nu primim acum. La acest moment o astfel de discuţie poate să pună o presiune foarte mare pe oameni şi să discrimineze. Gândiţi-vă: dacă firma de aviaţie o să spună „nu urcaţi în avion decât vaccinat” însă nu aveţi acces la vaccin nici dacă doriţi să vă vaccinaţi, asta va crea o problemă foare mare.

Mai e un risc pentru turism: să iasă certificatele false de vaccinare. Orice criză de acest gen creează o piaţă şi piaţa certificatelor false va fi, cred, una foarte prosperă dacă va fi un motiv de discriminare. Mai bine abordăm altfel situaţia. Sunt convins că la nivelul UE se vor discuta toate aceste aspecte”, a spus Raed Arafat, sâmbătă seara la Antena3.

Citește și:

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Vestea momentului! Statul vine cu noi beneficii pentru milioane de români. Vezi dacă te afli printre ei

Avatar

Publicat

in

De

Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) va fi o excepție anul acesta, pentru mai multe persoane. Toți ce interesați de acest beneficiu au obligația să se asigure că se încadrează pe excepții. Altfel, nu vor beneficia decât de anumite servicii medicale, precum cele de urgență.

Potrivit Codului fiscal, sunt scutiți de la obligația de plată a CASS minorii (fără excepție), dar și, în unele cazuri, cei de până în 26 de ani, dacă:

 • sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor;
 • dacă sunt ucenici sau studenți;
 • dacă sunt studenți-doctoranzi care desfășoară activități didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4-6 ore convenționale didactice pe săptămână, precum și
 • dacă urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști;
 • dacă provin din sistemul de protecție a copilului.

În aceste cazuri, ei nu datorează CASS decât dacă nu obțin venituri din salarii sau venituri asimilate salariilor. De asemenea, aceștia datorează CASS dacă obțin venituri din activități independente, activități agricole, silvicultură și piscicultură, dar doar peste valoarea salariului de bază minim brut pe țară.

Sunt scutite de la plata obligatorie a CASS și soțul/soția/părintele fără venituri și aflat în întreținerea unei persoane asigurate.

După aceea, beneficiază de scutire de la obligația de plată a CASS și persoanele care suferă de anumite afecțiuni sau cele cu handicap. E vorba, mai exact, de:

 • persoanele cu handicap, pentru veniturile obținute în baza Legii nr. 448/2006;
 • bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, până la vindecarea respectivei afecțiuni;
 • persoanele fizice care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, precum și cele care se află în concedii medicale acordate potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005, pentru indemnizațiile aferente certificatelor medicale.

De asemenea, beneficiază de scutire și persoanele însărcinate sau cele care beneficiază de anumite tipuri de concedii pentru creșterea copilului:

 • femeile însărcinate și lăuzele;
 • persoanele care se află în concediu de acomodare, în cazul procedurii adopției;
 • cele care se află în concediu de creștere a copilului.

Sunt scutite și persoanele care obțin anumite tipuri de venituri sau anumite ajutoare:

 • persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum și pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală;
 • persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală;
 • persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj sau, după caz, de alte drepturi de protecție socială care se acordă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, potrivit legii, pentru aceste drepturile bănești;
 • persoanele fizice care beneficiază de ajutor social potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, pentru aceste drepturi bănești;
 • persoanele fizice pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor de la angajatori care desfășoară activități în sectorul construcții, până la 31 decembrie 2028 (inclusiv).

Există, de asemenea, excepții pentru persoane care au fost supuse anumitor tipuri de tratamente sau s-au aflat în anumite situații:

 • persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri;
 • persoanele care beneficiază de drepturi în temeiul Legii nr. 51/1993 privind acordarea unor drepturi magistraților care au fost înlăturați din justiție pentru considerente politice în perioada anilor 1945-1989;
 • cele care beneficiază de drepturi în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice;
 • persoane care beneficiază de drepturi în baza Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război;
 • cele care beneficiază de drepturi în temeiul Legii nr. 309/2002 privind recunoașterea și acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, precum și
 • persoanele prevăzute în Legea recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului-Lupeni – august 1977;
 • persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv în unitățile penitenciare;
 • persoanele reținute, arestate sau deținute care se află în centrele de reținere și arestare preventivă organizate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, precum și
 • persoanele care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranță privative de libertate, respectiv persoanele care se află în perioada de amânare sau de întrerupere a executării pedepsei privative de libertate;
 • străinii aflați în centrele de cazare în vederea returnării ori expulzării, precum și pentru cei care sunt victime ale traficului de persoane, care se află în timpul procedurilor necesare stabilirii identității și sunt cazați în centrele special amenajate;
 • persoanele cetățeni români, care sunt victime ale traficului de persoane, pentru o perioadă de cel mult 12 luni.

În final, pentru că ocupă anumite poziții/desfășoară anumite activități, mai beneficiază de scutire și:

 • personalul monahal al cultelor recunoscute, aflat în evidența Secretariatului de Stat pentru Culte și
 • voluntarii care își desfășoară activitatea în cadrul serviciilor de urgență voluntare, în baza contractului de voluntariat, pe perioada participării la intervenții de urgență sau a pregătirii în vederea participării la acestea.

Dacă o persoană, în schimb, nu se încadrează pe una din excepțiile de mai sus, trebuie să plătească CASS, dacă vrea să poată beneficia de servicii medicale în sistemul de asigurări de sănătate publice. Altcumva, nu poate beneficia decât de un număr restrâns de servicii medicale, cum sunt cele pentru urgențe.

Atenție! Toate persoanele exceptate de la obligația de plată a contribuțiilor obligatorii la sănătate sunt nevoite, totuși, să le plătească, dacă obțin venituri pentru care e obligatorie plata CASS. În această categorie pot intra, de exemplu, pensionarii care obțin venituri substanțiale din chirii, studenții care obțin venituri salariale ori salariații care obțin venituri din chirii sau dividende, informează avocatnet.ro

Citește și:

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend