Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Lucruri ciudate se întâmplă în Turcia: Ginerele lui Recep Tayyip Erdogan a demisionat și de la conducerea Fondului suveran al Turciei

Avatar

Publicat

in

Ginerele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Berat Albayrak, a demisionat vineri şi din postul de vicepreşedinte al Fondului suveran al Turciei, la trei săptămâni după ce şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru de Finanţe al ţării, transmite AFP.

Considerat altădată al doilea cel mai puternic om din Turcia şi un posibil succesor al lui Recep Tayyip Erdogan, Berat Albayrak a provocat un cutremur politic în data de 8 noiembrie când şi-a anunţat demisia din guvern, citând motive de sănătate, scrie agerpres.ro.

Citește și: Medicul Adrian Marinescu: ‘Pas cu pas vor fi luate măsuri. Vom vedea că din ce în ce mai multe zone, le vom avea în varianta de lockdown’

Berat Albayrak “a părăsit Consiliul de administraţie al Fondului suveran al Turciei, după ce a cerut să intre în concediu”, a anunţat vineri preşedinţia turcă într-un comunicat de presă.

Albayrak a fost numit în 2018 în postul de vicepreşedinte al Fondului suveran al Turciei, o entitate strategică condusă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Citește și: Medic: ‘Dacă nu credeți că există COVID19 mergeți voluntari la un spital ce tratează astfel de bolnavi. Țineți de mână un pacient speriat care abia respiră’

Această dublă demisie pare să semnaleze retragerea din viaţă politică a lui Albayrak, care nu s-a mai exprimat în public de la începutul lunii noiembrie.

Dubla sa nominalizare la conducerea fondului suveran de investiţii şi în postul de ministru de Finanţe, în 2018, a fost primită cu scepticism de către pieţele financiare, care i-au reproşat lipsa de experienţă. În ultimii doi ani lira turcă s-a prăbuşit în raport cu dolarul, rezervele valutare ale Băncii Centrale ale Turciei s-au diminuat în încercarea disperată de a apăra moneda naţională iar inflaţia anuală rămâne una ridicată (11,89% în octombrie).

Citește și: Eugen Tomac: ‘Avem nevoie de un vaccin împotriva risipei banilor publici! Statul nu reușește să colecteze veniturile la bugetul de stat’

Înfiinţat în 2016, Fondul suveran al Turciei, care gestionează participaţiile deţinute de stat la mai multe companii, este un instrument cheie în arsenalul de finanţare a proiectelor de infrastructură faraonice promovate de Erdogan. Preşedintele Turciei a preluat conducerea acestui organism în 2018 şi între timp importanţa fondului a crescut pe măsură ce portofoliul său de active publice s-a extins.

Potrivit informaţiilor publicate pe pagina sa de Internet, Fondul suveran al Turciei gestionează active în valoare de 177 miliarde lire turceşti (aproximativ 19 miliarde euro la cursul de schimb actual) în aproximativ 20 de companii, precum compania aeriană Turkish Airlines şi băncile Ziraat şi Halkbank.

Citește și: E oficial! Președintele a semnat: Zile libere pentru acești angajați .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Cel mai mult ne-au lipsit căldura publicului, aplauzele, spune nagerul Filarmonicii Banatul

Avatar

Publicat

in

De

Anul 2020 a fost unul al extremelor pentru Filarmonica Banatul din Timişoara, artiştii resimţind cel mai mult lipsa publicului, a emoţiei transmise de acesta, potrivit Agerpres.

“Anul 2020 a fost unul al extremelor. Am avut concerte cu cinci muzicieni pe scena interioară, dar şi cu 130 de muzicieni, în Parcul Rozelor, cu proiecţii pe trei ecrane, cu Cristian Măcelaru la pupitrul dirijoral şi cu cosmonautul Dumitru Prunariu ca vorbitor, la evenimentul dedicat Zilei Timişoarei. Am trecut prin momente în care sala a fost ‘plină’, cu 230 de spectatori (din capacitatea normală de aproape 1.000 de locuri – n.r.) pentru că atât ne-a permis legea. În sezonul cald am putut organiza concerte în Grădina noastră de vară, iar toamna am trecut pe concerte online. Dar cel mai mult ne-au lipsit căldura publicului, emoţia transmisă de acesta, aplauzele”, a declarat, pentru AGERPRES, managerul Filarmonicii Banatul, Ioan Gârboni.

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA/AGERPRES FOTO


Reprezentanţii Filarmonicii timişorene au regretul că proiectul prin care se marca împlinirea a 250 de ani de la naşterea lui Ludwig van Beethoven nu s-a putut derula la amploarea planificată iniţial, dar a ţinut totuşi capul de afiş al seratelor muzicale cu public sau online.

“Noi încercăm să sărbătorim în fiecare an câte un compozitor sau un mare artist şi am început foarte bine anul Beethoven (2020) cu o carte, am adus bustul lui Beethoven, am încercat să organizăm discuţii despre el, dar lucrurile au fost întrerupte de pandemie. Sigur că ne-a afectat faptul că legea prevede păstrarea a doi metri între muzicieni, ceea ce înseamnă că pe scena pe care trebuiau să evolueze peste 100 de artişti am fost nevoiţi să reducem de trei ori numărul lor”, spune managerul Filarmonicii Banatul.

Citește și: SURSE Fostul prim-ministru Tăriceanu începe PELERINAJUJL la DNA-A pus pe masa procurorilor bunuri pentru acoperirea sechestrul de 800.000 dolari pus de Direcție

Cel mai ”dureros” moment – mărturiseşte Ioan Gârboni – a fost atunci când mai mulţi artişti ai instituţiei au fost testaţi pozitiv cu SARS-CoV-2. De altfel, în toamnă, însuşi managerul Filarmonicii Banatul a fost internat pe Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara, infectat cu noul coronavirus.

“Cel mai dureros moment a fost în luna decembrie, când am avut cinci cazuri de artişti cu COVID, din care trei au fost pe scenă şi a trebuit să închidem clădirea pentru două săptămâni. Am avut şansa că am reuşit să filmăm concertul pentru a-l difuza online. Au fost emoţii foarte mari, pentru că nu ştiam câţi dintre artişti aveau COVID, dacă au toţi sau nu, pentru că ei au fost pe scenă şi au repetat o săptămână împreună şi chiar în ziua de concert, când trebuia să transmitem în direct concertul, m-au anunţat trei dintre ei că au COVID”, îşi aminteşte Ioan Gârboni.

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA/AGERPRES FOTO


Anul 2020 a adus şi clipe de bucurie pentru artiştii Filarmonicii, prin emoţia transmisă direct de public, în cadrul unor concerte simfonice organizate în aer liber în perioada estivală, la care au participat sute de melomani, cu respectarea restricţiilor legale, dornici să asculte “Anotimpurile” lui Vivaldi, lucrări de Astor Piazzola, piese din concertul anti-COVID. Din toamnă, Filarmonica a oferit spectacole online pentru public.

În ceea ce priveşte stagiunea pentru anul 2021, aceasta rămâne sub semnul incertitudinii, cel puţin până în vară.

“În 2021, stagiunea este incertă. Modificăm programările artiştilor străini din motive de carantină. Ne bazăm pe forţe proprii, pe muzicienii noştri şi puţin pe colaboratori naţionali. Vom amâna festivalurile de tradiţie, probabil după vară, când sperăm că pandemia se va diminua. Ca premiere, vor fi doar lucrări ale unor compozitori care ne-au dedicat lucrări nouă. Iar colaborarea cu Opera Naţională Română Timişoara va avea ca rezultat câteva manifestări comune. Ideea mărturisită şi anunţată primarului Dominic Fritz este de a face unul sau două concerte foarte mari, cu muzicieni şi corişti mulţi, împreună cu Orchestra şi Corul Operei Naţionale Române din Timişoara, reunite. Problema este că nu ştim care va fi evoluţia pandemică şi de aceea este totul în incertitudine totală. Concertele fără public nu ne satisfac nici pe noi, ca artişti, şi sunt convins că nici publicul nu e mulţumit să vadă săli goale. Avem o stagiune creionată, dar artiştii, toţi marii dirijori, care erau prevăzuţi pentru vara aceasta, nu mai vin, din cauza pandemiei”, mai spune Ioan Gârboni.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Veștile proaste continuă pentru Donald Trump: afacerile i se duc de râpă

Avatar

Publicat

in

De

Unele dintre cele mai renumite active din domeniul ospitalității ale fostului președinte Donald Trump au înregistrat venituri în scădere puternică anul trecut, pe fondul pandemiei COVID, potrivit unui raport financiar depus miercuri, în ultima sa zi în funcție, relatează Reuters.

Citește și: Se modifică Platforma de Vaccinare: noi criterii de eligibilitate. Schimbare majoră pentru angajatori

Trump International Hotel din Washington a înregistrat venituri de 15,1 milioane de dolari în 2020 și în primele trei săptămâni ale anului 2021, potrivit declarației. Suma este în scădere cu 62,7% față de 2019, informează Mediafax.

Circumstanțele sunt similare pentru proprietatea Trump din Las Vegas, care a înregistrat o scădere a veniturilor cu 60,5% până la 9,2 milioane de dolari, iar pentru terenul de golf din Florida, Trump National Doral, veniturile au scăzut cu 42,7%, până la 44,2 milioane de dolari.

Un plus vine de la clubul Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, unde Trump este așteptat să-și petreacă cea mai mare parte a timpului după mandat. Veniturile din proprietate, pe care Trump a folosit-o frecvent pentru a găzdui aliați politici și demnitari străini, au urcat cu 13%, pentru a ajunge la 24,2 milioane de dolari.

Raportul financiar final are 79 de pagini și a detaliat de la diversele sale bunuri de proprietate până la cât a primit drept pensie în calitate de membru al Screen Actors Guild. De asemenea, documentul a inclus o serie de cadouri pe care Trump le-a primit în calitate de președinte, inclusiv o centură Ultimate Fight Championship, evaluată la 650 de dolari, de la Colby Covington, un luptător prieten cu Trump.

De asemenea, raportul detaliază o serie de datorii ale companiilor lui Trump, inclusiv cinci linii separate de credit în valoare de cel puțin 50 de milioane de dolari fiecare. Majoritatea datoriilor urmează să ajungă la maturitate în următorii patru ani.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend