Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Lucian Bode: Frontierele de stat ale României sunt sigure şi România este o ţară sigură

Publicat

in

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că frontierele României sunt sigure, în cazul unui conflict în Ucraina şi că ţara noastră este pregătită să primească un aflux masiv de refugiaţi din ţara vecină. Bode a mai declarat că au fost inventariate locuri de cazare temporară în judeţele din zona graniţei cu Ucraina şi au fost identificate locuri unde ar putea fi construite tabere de refugiaţi, potrivit News.ro.

Lucian BodeFoto: Agerpres

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, luni seară, la Antena 3, că MAI este pregătit în ceea ce priveşte implicaţiile unei posibile migraţii necontrolate.

”România este un stat membru al NATO şi ne bucurăm de toate garanţiile de securitate care derivă din acest statut. Nu asistăm pasiv la toată această desfăşurare de forţe şi evenimente care se petrec în proximitatea României. (…) Astfel, structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite pentru asigurarea unui răspuns integrat la această criză, inclusiv în ceea ce priveşte implicaţiile unei posibile migraţii necontrolate”, a declarat Bode.

Lucian Bode a precizat că România este o ţară sigură.

”Concret, efortul structurilor Ministerului Afacerilor Interne se va concentra pe câteva direcţii foarte clare care vizează în primul rând asigurarea securităţii în sistem integrat a frontierelor de stat. Vă spun încă o dată foarte răspicat frontierele de stat ale României sunt sigure şi România este o ţară sigură”, a declarat Bode.

Ministrul de Interne a mai declarat că România a întocmit un plan de acţiune, în ceea ce priveşte un eventual aflux de refugiaţi, iar acest plan va fi definitivat marţi.

”Am întocmit un plan de acţiune privind managementul unui aflux masiv de refugiaţi pe teritoriul României. Cel târziu mâine acest plan va fi definitivat. Planul de acţiune cuprinde scenariile de lucru. Ne gândim la zonele pe unde ar putea intra refugiaţi în România, la punctele de frontieră pe unde ar putea intra în România acest aflux necontrolat de refugiaţi. Apoi ne gândim la modul în care vor fi asistaţi cetăţenii altor state. În al treilea rând, concepţia de cazare temporară. Aceste tabere de cazare temporară sunt deja pregătite pentru a fi operaţionalizate. Am identificat împreună cu structurile locale zonele şi locurile unde ar putea fi amplasate, pentru ca ele să aibă acces la energia electrică sau să putem monta generatoate, să putem asigura asitenţă medicală în aceste tabere”, a declarat Bode.

Lucian Bode a precizat că au fost inventariate şi unităţile de cazare pentru refugiaţi.

”De asemenea, am inventariat la nivelul tuturor judeţelor de graniţă posibilităţile de cazare în clădiri, şi mă refer aici la săli de sport, la cămine, pensiuni, hoteluri. Am inventariat capacitatea pe zona de frontieră şi în cadrul cazărilor temorare, personalul MAI în special de la IGI vor acorda asistenţă juridică, vor întocmi documente şi vor identifica statutul fiecărei persoane”, a declarat Bode.

Întrebat ce număr de refugiaţi ar putea primi România, ministrul de Interne a explicat că au fost făcute calcule în acest sens.

”Am făcut aceste calcule, sunt în desfăşurare discuţii la nivelul statelor membre. Ştim câte locuri avem în aceste tabere de cazare temporară, ştim câte locuri sunt în zona clădirilor, vom vedea funcţie de evoluţie, de solicitri, noi suntem pregătiţi să răspundem în situaţie de criză”, a mai declarat Lucian Bode.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Eroare sau intenție? Amendamentul care poate ‘trânti’ la CCR reforma pensiilor ‘speciale’

Publicat

in

Coaliția de guvernare a anunțat luni o serie de amendamente la proiectul care vizează o așa-zisă reformă a pensiilor de serviciu, modificări impuse de negocierile din cadrul PNRR. Amendamentele vizează, în mare măsură, reducerea drepturilor de care se bucură în prezent magistrații. Una dintre modificările propuse ar putea atrage însă neconstituționalitatea viitoarei legi: eliminarea dintre beneficiarii pensiilor de serviciu a personalului de specialitate juridică asiminat judecătorilor și procurorilor.

Pensiile speciale, „rezolvate” prin eliminarea a 200 de beneficiari

Din 1997, magistrații asimilați sunt o componentă esențială a sistemului judiciar. Printre altele, aceștia sunt cei care duc greul în Ministerul Justiției sau îndeplinesc sarcini tehnice esențiale în diverse instituții din sistemul judiciar. Modificarea propusă de coaliție păstrează pentru această profesie întregul regim juridic al judecătorilor și procurorilor (interdicții, incompatibilități, admitere, examene, grade profesionale), însă elimină compensarea pe care legiuitorul a înțeles să o acorde pentru criteriile stricte ale profesiei.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Încă un indiciu privind contraofensiva ucraineană: Zelenski anunță decizii privind deplasarea trupelor ucrainene

Publicat

in

Volodimir Zelenski afirmă că „s-au luat decizii” cu privire la momentul în care trupele ucrainene vor înainta, într-un alt indiciu că Kievul este pregătit să lanseze contraofensiva mult așteptată, potrivit Sky News.

Volodimir ZelenskiFoto: LUDOVIC MARIN-POOL / Sipa Press / Profimedia

În discursul său nocturn, președintele ucrainean a declarat că s-a întâlnit cu oficiali militari nu doar pentru a discuta despre pregătire, tactici și livrări de muniție „ci și despre momentul potrivit”.

„Acesta este lucrul cel mai important, calendarul în care vom avansa”, a declarat Zelenski.

„Vom face acest lucru. Deciziile au fost luate”, a adăugat el.

Zelenski a mai spus că sistemele antirachetă Patriot furnizate de SUA „asigură o rată de interceptare de 100%” și vor ajuta Ucraina să obțină victoria împotriva Rusiei.

Președintele a spus că, prin succesele militare „și cu ajutorul Patriot-urilor noastre, trebuie să continuăm să răspundem Rusiei și tuturor manifestărilor sale”.

Comentariile sale vin după o avalanșă de atacuri nocturne și diurne asupra Kievului și a altor localități din Ucraina, cu rachete și drone rusești – dintre care majoritatea au fost interceptate, potrivit oficialilor.

Iurii Ihnat, un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a părut să sugereze că sistemele Patriot au fost în spatele interceptării rachetelor balistice rusești care se îndreptau spre Kiev într-un atac surpriză în această dimineață.

„Dacă rachetele Iskander-M sunt interceptate, se pot trage concluzii despre mijloacele care au vizat în mod specific obiectivele – ținte balistice”, a declarat el la televiziunea ucraineană.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend