Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Lovitură! Reforma sistemului de pensii speciale din Justiție se va face pe ascuns. Raluca Turcan: ‘Nu discutăm public variantele pe care le-am agreat astăzi’

Publicat

in

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat că reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale și cei ai Ministerului Justiției nu vor face publice variantele intermediare ale discuțiilor privind reforma sistemului de pensii speciale din Justiție.

„În interiorul unui grup de lucru vom face proiecţii, calcule, vom pune cifrele în analiză, iar la final va rezulta o variantă finală. Cert este că am găsit deschidere şi avem un punct de vedere care pleacă din sistem, astfel încât în momentul în care vom veni cu o nouă variantă de sistem de pensii speciale cei care sunt beneficiari să aibă cunoştinţă de aceste propuneri şi în acelaşi timp şi toleranţă faţă de propunerile cu care vom veni. Am agreat împreună cu ei să nu discutăm public variantele pe care le-am agreat astăzi şi să venim la final cu varianta finală, cu propunerea finală, întrucât CSM este o structură colegială, presupune avansarea unor negocieri şi discuţii în interiorul CSM”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a menţionat că există un sentiment de îngrijorare în rândul sistemelor beneficiare de pensii speciale în ceea ce priveşte recalcularea pensiilor.

„De asemenea, existând să spunem şi un sentiment de îngrijorare în rândul sistemelor beneficiare de pensii speciale este firesc ca lor să le fie prezentată varianta finală şi nu variante intermediare, întrucât legislaţia nu se face la televizor sau în presă, o pregătim aici şi comunicăm împreună cu ei. (…) Am agreat astăzi un lucru împreună şi cu ministrul Justiţiei, şi anume în momentul în care vorbim de recalculare a pensiilor, această recalculare se realizează asupra tuturor pensiilor, fie că vorbim de pensiile din sistemul judiciar, fie că vorbim de celelalte pensii. (…) În rest, detalii legate de ce valoare a veniturilor sau care este perioada de referinţă, aspectele acestea ţin de discuţiile interne”, a precizat Raluca Turcan.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat că nu este posibil ca pensiile de serviciu să fie eliminate, dar se doreşte să se ajungă la un nivel „echilibrat, cât mai aproape de salariu”.

„Sunt discuţii care se derulează. Vor fi prezenţi la aceste discuţii de astăzi şi reprezentanţii sistemului judiciar, preşedintele CSM, doamna preşedintă a Înaltei Curţi şi doamna procuror general şi vom discuta şi astăzi, poate şi în altă zi despre problema pensiilor, dar nu în ideea de a se elimina efectiv aceste pensii, pentru că nu este posibil. Ştim foarte bine, au fost încercări de-a lungul timpului, am tras semnale de alarmă de-a lungul timpului să nu se creeze această iluzie în spaţiul public şi să nu se hrănească acest discurs că aceste pensii pot fi eliminate în totalitate. Aceste pensii de serviciu sunt protejate de Constituţie şi de deciziile Curţii Constituţionale”, a declarat Stelian Ion, la Ministerul Muncii, informează agerpres.ro.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Se complică situația pentru cadrele medicale! Ioana Mihăilă: ‘Președintele Colegiului Medicilor susține testarea periodică a medicilor nevaccinați’

Publicat

in

De

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a precizat că președintele Colegiului Medicilor este de acord situația ca medicii nevaccinați împotriva coronavirusului să fie obligați să se testeze din fonduri proprii.

„Preşedintele Colegiului Medicilor susţine această măsură şi chiar l-am rugat să facă un chestionar printre membrii Colegiului Medicilor ca să vedem şi părerea lor. În paralel, am început o documentare a situaţiei vaccinărilor în rândul personalului medico-sanitar în unităţile spitaliceşti”, a spus ministrul.

Astfel, din datele parţiale reiese că, cel puţin în Bucureşti, peste 80-85% din medici sunt vaccinaţi, a arătat Mihăilă.

„Din personalul medico-sanitar, dacă luăm la nivel global, undeva la 58%, din datele parţiale pe care le avem până acum, sunt vaccinaţi”, a afirmat demnitarul, informează agerpres.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ion Cristoiu: ‘Delegații la Congres vor fi obligați să aleagă răul cel mai mic, Ludovic Orban. Florin Cîțu n-are nici o legătură cu PNL și mai ales cu politica’

Publicat

in

De

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirmă despre alegerea noii conduceri a liberalilor că ”Dintr-o parte a Grupării Cîțu și o partea a Grupării Orban se poate alcătui o Grupare care să propună un al treilea candidat. Cel care va ajunge președintele salvator al PNL.

”Mă număr printre puținii publiciști care au susținut, după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, că Ludovic Orban trebuie să demisioneze din funcția de președinte al PNL după dezastrul înregistrat de partid la scrutin. Un motiv invocat de mine în sprijinul acestei teze stă tocmai în refuzul lui Ludovic Orban de a recunoaște c-a fost un dezastru. Firește, pînă la urmă și – dacă nu mai ales – prin decizia anticonstituțională a lui Klaus Iohannis de a desemna un premier nu de la partidul cîștigător al alegerilor – PSD –, ci de la Partidul Meu, zis și PNL, partidul condus de Ludovic Orban a intrat la guvernare și, mai mult, a dat și primul ministru. Da, a intrat la guvernare, dar în ce condiții? Atît liderii PNL, cît și Klaus Iohannis vedeau o victorie clară a PNL.

Desigur cu un procentaj insuficient pentru a face singur Guvernul, dar cu un procentaj suficient de mare pentru ca partenerul sau chiar partenerii de guvernare să fie simple anexe ale PNL. Ce mai încolo și-ncoace, obiectivul l-a constituit formarea unui Guvern în jurul PNL. Scorul dezastruos obținut de PNL și pentru că USRPLUS i-a luat aproape 15% din electoratul de Dreapta a făcut ca Guvernul să fie unul de colaborare între PNL și USRPLUS.

Așa cum s-a văzut și din componența Guvernului, URSPLUS a obținut ministerele cheie ale Guvernării.

Ar fi fost normal ca PNL să purceadă la o analiză a greșelilor care au dus la o asemenea catastrofă. Demisia lui Ludovic Orban putea veni înainte de analiză sau după analiză. Dar, oricum, trebuia să vină. Așa se întîmplă în orice partid din Uniunea Europeană.

Principalul responsabil al dezastrului a fost Ludovic Orban. Una dintre cauzele dezastrului a constat în orientarea partidului spre cucerirea electoratului USRPLUS prin hăituirea Bisericii, negarea valorilor tradiționale, cumințenia față de Bruxelles. Orientarea a fost impusă PNL de Klaus Iohannis și azi convins că PNL trebuie să fie un fel de USRPLUS cu structuri în teritoriu.

Vina lui Ludovic Orban a constat în slugărnicia băloasă față de Klaus Iohannis. Deși el era șeful partidului și mai ales știa că PNL are un alt electorat de Dreapta decît USRPLUS, Ludovic Orban a transpus în practică indicațiile lui Klaus Iohannis. PNL s-a năpustit asupra electoratului USRPLUS. Ce motiv avea acest electorat să lase USRPLUS, autentic progresist, de dragul PNL, vopsit progresist? Electoratul tradițional al PNL a stat acasă. N-a votat nici USRPLUS, dar nici PSD.

În același timp, Ludovic Orban n-a sesizat că electoratul tînăr, urban de Dreapta, care refuză atît PSD, cît și pe USRPLUS, aveau nevoie de un altfel de politică și în ce privește PNL. Ludovic Orban nu s-a deosebit aproape de loc de PSD-ul vechi împotriva căruia se ridica electoratul de Dreapta. Ludovic Orban a cultivat pe scară largă clientelismul, nepotismul, miș-mașurile, compromisul grav de la legea competenței. El a introdus în Guvernarea PNL Pupilismul, un fel de nepotism aparte în care relația nu e între unchi și nepoată, ci între Protector și Pupilă. Electoratul de Dreapta avea nevoie însă de un altfel de Politică și în cazul PNL. Și a văzut în timpul Guvernării Ludovic Orban cultivarea de către partid a traseismului, oportunismului, a slugărniciei băloase.

Ludovic Orban n-a demisionat din fruntea PNL, ci din fruntea Guvernului. Mai mult, Ludovic Orban și-a anunțat rapid candidatura la Congres. Putea, dacă era un politician modern, european, să anunțe că nu va mai candida pentru a lăsa locul unui lider mult mai adecvat decît el României de azi. Refuzul de a plăti dezastrul cu propria-i funcție, încăpățînarea de a candida pentru rămînerea în fruntea PNL încă cinci ani și, culmea! anunțul că va candida și la prezidențialele din 2024, prevesteau o catastrofă pentru PNL.

În aceste condiții, am privit cu simpatie campania declanșată de Gruparea reformistă pentru răsturnarea lui Ludovic Orban. Mai întîi prin două puciuri eșuate și, mai apoi, prin asumarea unui contracandidat în persoana lui Florin Cîțu. În ianuarie 2021 cînd Rareș Bogdan mi-a acordat celebrul interviu pentru Aleph News, în care a prezentat pe larg platforma Grupării reformiste, contracandidatul pentru Ludovic Orban nu fusese găsit. Se vorbea totuși, de Dan Motreanu, de Emil Boc. Nu se vorbea de Florin Cîțu.

Și deodată candidatul cu C mare, Salvatorul, Liderul PNL care avea toate datele să schimbe la față PNL, să-l salveze de la moartea sigură dacă rămînea sub conducerea lui Ludovic Orban, a fost anunțat ca fiind premierul Florin Cîțu. Deși aveam o părere proastă despre Florin Cîțu n-am zis nimic. Am gîndit că liderii Grupării știau ei ce știau, dar mai ales că știa el ce știa Klaus Iohannis, care a sugerat că e favoritul său. Au trecut două luni de la înscrierea în cursă a lui Florin Cîțu.

Și fiecare zi care a trecut de la înscrierea sa în cursă ne-a convins că Florin Cîțu e o soluție infinit mai proastă decît Ludovic Orban. Dintre cele două rele, dacă ar fi să alegem, preferăm răul cel mic, Ludovic Orban, Răului cel Mare, Florin Cîțu. Toate tarele soluției Ludovic Orban se regăsesc – și nu oricum ci amplificate – în soluția Florin Cîțu. Astfel Florin Cîțu e:

  1. Mult mai slugarnic cu Klaus Iohannis decît Ludovic Orban.
  2. Mult mai dispus decît Ludovic Orban să folosească mijloace murdare pentru a cîștiga bătălia.
  3. Mult mai dispus decît Ludovic Orban să accepte în Gruparea sa persoane incompetente precum Monica Anisie sau corupte precum Gheorghe Flutur numai și numai pentru că sînt de partea lui.
  4. Mult mai dispus decît Ludovic Orban să accepte sprijinul trădătorilor. Cum să cred că Florin Cîțu aduce un suflu nou în PNL cînd el n-a avut tăria de a refuza sprijinul celor care l-au slugărit pe Ludovic Orban. Un politician demn, cinstit, prefera să piardă o bătălie decît s-o facă cu trădători. Ginghis Han a rămas celebru prin faptul că cel care venea la el, trădîndu-și Stăpînul, era decapitat, deși Stăpînul era dușmanul lui Ghinghis Han.
  5. Mult mai dispus ca Ludovic Orban să folosească ilegal resursele statului în bătălia internă din PNL.

Poate că Florin Cîțu ar fi cît de cît acceptabil, dacă ar contracara aceste slăbiciuni cu însușiri pe care Ludovic Orban nu le are.

Florin Cîțu n-are nici o însușire. E calp, mediocru, lipsit de minim talent politic, supus prostește consilierilor, clănțău.
Spre deosebire de Ludovic Orban, n-are nici o legătură cu PNL și mai ales cu politica.

În aceste condiții, delegații la Congres vor fi obligați să aleagă răul cel mai mic, Ludovic Orban.

Asta dacă nu cumva, acest partid important, cu o lungă istorie, nu se regăsește, nu tresare din agonie, pentru a găsi un al treilea candidat, singura sa salvare de la dezastrul către care-l îndreaptă atît Ludovic Orban, cît și Florin Cîțu.

Găsirea acestei a treia cale nu e deloc grea.
Dintr-o parte a Grupării Cîțu și o partea a Grupării Orban se poate alcătui o Grupare care să propună un al treilea candidat.
Cel care va ajunge președintele salvator al PNL”, conform cristoiublog.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend