Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Lovitură pentru falsificatorii ruși de bancnote în Malta – Statul a confiscat 1,1 miliarde de dolari în monedă libiană falsă tipărită în Rusia

Publicat

in

Autorităţile malteze au confiscat bancnote libiene false în sumă echivalentă cu 1,1 miliarde de dolari, tipărite de o firmă din Rusia, a anunţat Departamentul de Stat al SUA, transmite sâmbătă AFP, potrivit Agerpres.

‘Statele Unite salută anunţul din 26 mai al guvernului Republicii Malteze privind confiscarea a 1,1 miliarde de dolari de monedă libiană falsă, tipărită de societatea anonimă Goznak – o societate de stat rusă – şi comandată de o entitate paralelă ilegitimă’, a indicat Departamentul de Stat într-un comunicat postat vineri.

Advertisements

‘Banca centrală a Libiei, al cărei sediu se află la Tripoli, este singura bancă centrală legitimă a Libiei. Afluxul de monedă libiană falsă tipărită de Rusia în ultimii ani a exacerbat dificultăţile economice ale Libiei’, adaugă textul.

Autorităţile malteze nu au emis până acum niciun comunicat oficial pe această temă.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

Totuşi, cotidianul Malta Today a evocat subiectul într-o postare pe Facebook, intitulată ‘1,1 miliarde de dolari în monedă libiană falsă confiscate în Malta’, însă articolul nu mai putea fi consultat pe site-ul publicaţiei sâmbătă la prânz.

Potrivit unui raport al experţilor ONU adresat în decembrie Consiliul de Securitate, compania rusă Goznak JSC a livrat între 2016 şi 2018 băncii centrale paralele din estul ţării bancnote libiene în sumă totală echivalentă cu 7,11 miliarde de dolari.

În Libia, căzută în haos după înlăturarea fostului dictator Moammar Gaddafi în 2011, puterea este disputată între două administraţii rivale: Guvernul de uniune naţională (GNA) al lui Fayez al-Sarraj, recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli, şi un guvern paralel în est, controlat de mareşalul Khalifa Haftar.

‘Statele Unite rămân hotărâte să colaboreze cu Naţiunile Unite şi partenerii lor internaţionali pentru a descuraja activităţile ilicite care aduc atingere suveranităţii şi stabilităţii Libiei’, adaugă Departamentul de Stat.

Potrivit comunicatului, ‘acest incident subliniază încă o dată necesitatea ca Rusia să pună capăt acţiunilor sale răuvoitoare şi destabilizatoare în Libia’.

Conform Pentagonului, Rusia a trimis, de asemenea, recent avioane de vânătoare în Libia în sprijinul mercenarilor care luptă alături de mareşalul Haftar.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Studiu: Cum masca previne răspândirea coronavirusului / Exemplul unui salon de înfrumusețare

Publicat

in

De

Contaminați cu noul coronavirus, doi angajați ai unui salon de înfrumusețare american au purtat o mască de protecție în timpul interacțiunilor cu clienții lor. Aproape 140 de persoane au apelat la serviciile lor timp de câteva zile și niciuna nu a fost infectată, potrivit unui studiu publicat marți, potrivit AFP.

Concluziile Centrelor americane pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC), care au efectuat studiul, indică o utilizare foarte largă a măștii de protecție.

Advertisements

Pe 12 mai, un hairstylist a prezentat simptome respiratorii în acest salon din Springfield, Missouri, dar a continuat să lucreze până pe 20 mai, după ce a fost test pozitiv la Covid-19.

Un al doilea hairstylist, studiul nu specifică dacă era vorba despre un bărbat sau o femeie (hairstylist B), a fost expus colegului său și a dezvoltat simptome pe 15 mai în timp ce a continuat, de asemenea, să lucreze până la 20 mai. Un test a fost efectuat și rezultatul pozitiv a venit două zile mai târziu.

Salonul s-a închis apoi timp de trei zile și a fost dezinfectat în timp ce autoritățile medicale au identificat 139 de clienți potențial expuși. Restul personalului a fost plasat în carantină timp de două săptămâni.

În timpul interacțiunilor lor cu clienții, cei doi angajați au purtat o mască: un model din două straturi de bumbac pentru primul, un model similar sau o mască de tip chirurgical pentru a doua persoană.

Dar între întâlniri și în absența clienților, cei doi colegi nu și-au acoperit fața în timpul discuțiilor.

Apoi a fost monitorizată starea de sănătate a celor 139 de clienți și li s-a făcut un test. Niciuna dintre cele 67 de persoane care au acceptat testul ​​nu s-a dovedit pozitivă. În ceea ce-i privești pe ceilalți, aceștia nu au dezvoltat simptome în următoarele două săptămâni.

Clienții erau aproape uniform împărțiți între bărbați și femei. Aveau între 21 și 93 de ani, cu o vârstă medie de 52 de ani. O majoritate covârșitoare a purtat, de asemenea, măști în timp ce erau la coafor în timpul întâlnirilor care au durat între 15 și 45 de minute.

Pentru oamenii de știință CDC, acest studiu consolidează convingerea că masca încetinește răspândirea Covid-19.

„Adoptarea pe scară largă a politicilor care necesită acoperirea feței în locuri publice ar trebui să ia în considerare reducerea impactului și amploarea posibilelor noi valuri de Covid-19”, spun ei.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Horațiu Moldovan, mesaj de ultimă oră: ‘Populaţia trebuie să aibă încredere în măsurile pe care autorităţile le propun’

Publicat

in

De

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, spune că populaţia trebuie să aibă încredere în măsurile pe care le propun autorităţile pentru combaterea coronavirusului, potrivit romania-actualitati.ro.

El susţine că pacienţii care se află la terapie intensivă sunt într-un număr moderat şi că nu există intenţia de a fi luate măsuri excesive.

Advertisements

Citește și: Vârsta de pensionare are parte de modificări! Cine sunt cei care vor beneficia de noile reguli .

“Aplicarea relaxării şi a necontrolului eficient al acestor măsuri de relaxare a condus, în mod inevitabil, la apariţia acestui număr mult mai mare de cazuri. Din fericire încă, spitalele noastre sunt în condiţia să facă faţă acestei provocări. Pacienţii gravi care ocupă spaţiul de Terapie Intensivă sunt încă într-un număr moderat. Avem în jur de 250 de pacienţi la Terapie Intensivă în fiecare zi, între care aproximativ 25% sunt ventilaţi mecanic. Populaţia trebuie să aibă încredere în măsurile pe care autorităţile le propun. Este important, de asemenea, ca cei care promovează imagini, care promovează mesaje, fie că este vorba de colegi medici, fie că este vorba de alţi specialişti, politicieni, să nu combată din punct de vedere al comunicării măsurile pe care noi le propunem, pentru că bagatelizarea lor, sublinierea derizoriului nu este corectă şi nu face decât să lucreze împotriva interesului de sănătate publică al acestei ţări”, a spus Horațiu Moldovan.

Citește și: Raed Arafat reacționează după ce a fost amenințat cu moartea: Pe mine nu mă afectează deloc. M-am obișnuit

Încă 637 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost depistate în România, în ultimele 24 de ore, iar numărul total a ajuns astfel la 33.585 de îmbolnăviri. La Terapie Intensivă sunt internaţi în prezent 234 de pacienţi infectaţi şi încă 30 de decese provocate de coronavirus au fost anunţate de autorităţi. Numărul celor testaţi pozitiv şi care au solicitat externarea a ajuns la 658.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Advertisements

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend