Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Lovitură dură pentru Rusia! Finlanda și Suedia ar putea intra în NATO. Ministrul german de Externe: ‘Germania a pregătit totul pentru un proces de ratificare rapid’

Publicat

in

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că Germania a făcut toate pregătirile pentru un proces de ratificare rapid, în cazul în care Finlanda şi Suedia vor decide să-şi înainteze candidaturile pentru aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Germania a pregătit totul pentru un proces de ratificare rapid„, a declarat Annalena Baerbock în a doua zi reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO desfăşurată la Berlin, adăugând că miniştrii au convenit sâmbătă să nu existe o „zonă gri” între momentul în care cele două ţări şi-ar depune candidaturile şi momentul la care ele ar adera la organizaţie, informează Reuters.

Dacă ele decid să adere, ele pot adera repede… Trebuie să ne asigurăm că le vom oferi garanţii de securitate, nu trebuie să existe o perioadă de tranziţie, o zonă gri, când statutul lor este neclar„, a spus şefa diplomaţiei germane.

Annalena Baerbock s-a referit la perioada de ratificare, care poate dura un an, şi în timpul căreia cele două ţări nordice nu ar fi protejate de articolul 5 al NATO, care garantează că un atac asupra unuia dintre aliaţi constituie un atac asupra tuturor membrilor Alianţei Atlanticului de Nord.

Joi, preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat că Finlanda va cere aderarea la NATO „fără întârziere” şi este de aşteptat ca Suedia să-i urmeze exemplul, putând depune cererea chiar luni, conform agerpres.ro.

Vezi și:

Vladimir Putin i-a atras atenția președintelui Finlandei cu privire la aderarea NATO: ‘Încetarea politicii tradiționale de neutralitate militară ar fi o greșeală’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează: ‘Nu trebuie să renunțăm la sprijinirea Ucrainei’

Publicat

in

De

Războiul din Ucraina ar putea să dureze ani de zile, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un moment în care trupele ucrainene se luptă cu forța rusă de invazie pentru teritoriul din estul țării, transmite Reuters.

Forțele ruse nu au reușit să captureze Kievul în faza inițială a invaziei, iar ulterior și-au concentrat eforturile militare pentru a cuceri regiunea Donbas, acolo unde separatiștii susținuți de Moscova controlau deja diverse zone.

„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la sprijinirea Ucrainei”, a spus înaltul oficial nord-atlantic.

„Chiar dacă sunt mari costurile, nu numai pentru sprijin militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și alimente”, a continuat Jens Stoltenberg, potrivit b1tv.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

România în Schengen! Fost premier al României: ‘Am arătat că frontiera Europei de pe teritoriul românesc este foarte sigură’

Publicat

in

De

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, afirmă că intrarea României în Spaţiul Schengen nu este un favor, ci un drept, deoarece ţara noastră a îndeplinit „toate criteriile”, iar şeful statului, Klaus Iohannis, trebuie „să bată fierul cât e cald” şi să folosească contextul favorabil pentru a solicita votarea în Consiliul European a cererii României de aderare la acest spaţiu vamal.

„România în Schengen! Acum! Intrarea României în Schengen nu este un favor pe care ni-l face cineva. Este dreptul nostru! Am îndeplinit toate criteriile. Am arătat că frontiera Europei de pe teritoriul românesc este foarte sigură. Cetăţenii români au dreptul să nu mai fie controlaţi la frontiere interne. Odată cu dobândirea statutului de candidat de către Ucraina şi Republica Moldova nu mai poate nimeni să găsească pretexte pentru a se opune integrării noastre. Guvernanţii au obligaţia de a folosi acest moment favorabil pentru a intensifica demersurile la nivel european. Iohannis trebuie să bată fierul cât e cald şi să ceară introducerea pe ordinea de zi şi votarea în Consiliul European a cererii noastre perfect legitime”, a scris Ludovic Orban, sâmbătă, pe Facebook.

El a punctat că Parlamentul European susţine aderarea României, iar Comisia a prezentat un punct de vedere favorabil şi că rămâne să ia decizia şefii de state şi de guverne.

„Avem toate argumentele de partea noastră şi mai avem şi conjunctura creată de războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei. Guvernanţii nu vor avea nicio scuză, dacă nu reuşesc atingerea acestui obiectiv”, a adăugat Ludovic Orban, informează agerpres.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend